En poäng i det avslutande ”Slaget om Skaraborg”

Slaget om Skaraborg brukar bjuda på jämna och tuffa drabbningar mellan antagonisterna Skövde och Mariestad. Så blev också fallet denna onsdag. Hemmalaget var spelförande och skapade flest heta chanser men gästerna kunde avgå med två vunna poäng.

Att ställningen efter den inledande derbyperioden lös 0-1 kändes ganska långt ifrån rättvist. Men idrott är inte alltid rättvis, det fick SIK erfara under onsdagskvällen.

Gästerna hade en enda målchans under den första akten.

Den gjorde de mål på.

Erik Olsson serverades öppet mål av Jesper Lindén och kunde raka in pucken bakom en chanslös Hugo Fagerblom efter knappt 17 minuters spel.

Dessförinnan hade Skövde skapat flertalet kvalitativa målchanser, Erik Dahné höll på att styra in en puck, Henrik Thegel fick något läge och Alexander Henriksson var, precis så bra som bara Alexander Henriksson kan vara.

Skövdes nummer 16 delade ut flertalet tacklingar under perioden och kom verkligen under skinnet på Mariestadsspelarna.

Skövde valde att spela fysiskt och gästerna såg tagna ut, det verkade som att de inte alls var beredda på att SIK skulle spela så pass fysiskt som de gjorde.

Men hemmamålen lös med sin frånvaro.

– BoIS är bra men det är en jämn hockeymatch och vi ska absolut inte skämmas för vår insats idag, sa Johan Hellström i katakomberna efter matchen.

Tumult i båsen

I den andra akten var det återigen hemmalaget som tog tag i taktpinnen och fick snurr nere i Mariestads zon under den inledande minuten.

Men gästerna kom in i matchen och tog sig successivt närmare spelmässigt.

Max Kardevall fi

ck halvträff på en puck från nära håll men Tobias Sandberg lyckades parera den gången.

Efter drygt nio minuter var det SIK:s Hugo Fagerblom som fick briljera. Först räddade han med benskydden två gånger om, sedan med armen och till sist fick han plocka en puck när Mariestad fick till ett ordentligt tryck i SIK:s försvarszon.

Men det var hemmalaget som skulle göra matchens nästa mål och det var matchens gigant som gjorde det.

Alexander Henriksson tog sig emellan två Mariestadspelare, blev ensam med Sandberg och hängde vackert dit trissan, samtidigt som han fick en cross-checking i ryggen och flög in i Tobias Sandberg.

Gästernas burväktare blev liggande en kort stund men reste sig och fullföljde matchen utan några skråmor.

Målet orsakade stort tumult mellan båsen och både spelare och ledare stod och gapade på varandra. Resultatet blev fyra utvisningar, två för vardera lag.

Men hemmalagets glädje blev kortvarig. För när Johan Bok visades ut för felaktig handstopp så smällde Simon Ericsson in ett nytt ledningsmål för gästerna. Bara 42 sekunder efter SIK:s kvittering och det var återigen gästerna som kunde gå till periodvila i ledning.

– I stora delar så tycker jag att vi är spelförande och gör en väldigt bra match i tre perioder, sa Johan Hellström.

En poäng som kunde varit tre

I den tredje akten kom SIK ut och försökte ordna en snabb kvittering. Laget åkte mängder med skridskor och smällde på i varenda situation.

Det tog tio minuter, Alexander Henriksson puck mot Sandbergs mål, den gick via burväktaren fram till Dennis Santesson som fick pucken på bröstet och pucken landade sedan på rätt sida mållinjen med SIK ögon sett.

2-2 var ett resultat som gästerna skulle vara nöjda med, för sett till spelbilden var det SIK som förde spelet och var det bättre laget.

Hemmalaget fick också en möjlighet att avgöra tillställningen när Filip Engqvist visades ut för slashing med två och en halv minut kvar att spela.

Men gästerna försvarade sig väl i box play och matchen gick istället till förlängning.

– Rakryggat ger vi oss in i det och spelar vårt spel och vi vinner en poäng, för det var en poäng vi inte hade innan dagens match, ansåg Johan Hellström.

Där var Henrik Thegel nära att på egen hand bli matchvinnare när han dribblade sig förbi samtliga motståndare och bara skulle raka in pucken men tappade skäret och Sandberg kunde sno åt sig gummitrissan.

Istället kom det avgörande målet när gästerna fick spela fyra mot tre.

SIK missade i bytet och blev en för mycket på banan vilket resulterade i utvisning.

Fyra mot tre för Mariestad och Jesper Lindén fick stå helt solo i slottet och kunde slå in sin egen retur bakom Hugo Fagerblom och skicka bonuspoängen till Mariestad.

– Det hade känts bättre med tre poäng naturligtvis men det blev en. Det är ofta en slumpsituation som avgör en sån här match och så var det idag, sa Johan Hellström om utvisningen som blev avgörande.

Säsongens derbyn slutade därmed 2-2 i matcher och 5-7 i poäng för den som håller räkningen.

Redan på fredag är det dags för nästa match när SIK beger sig de dryga 30 milen ner till Blekinge för match mot Kallinge/Ronneby.

– Nu spinner vi vidare på det vi gjorde bra idag så ska vi ge de en rejäl match på fredag, avlutade Johan Hellström.