Inför Kallinge/Ronneby IF – SIK

Onsdagens derbypoäng betyder att Skövde åter igen klev över strecket men det kommer vara en oerhört hård kamp de sista fem omgångarna när det ska avgöras vilka som hör till agnarna och vilka som räknas till vetet. Fredagskvällen innebär för Skövde IKs del en tuff bortamatch nere i Blekinge där Kallinge/Ronneby tar emot i den svårspelade plåtladan Soft Center Arena. Viktiga poäng står på spel.

Att jag aldrig varit någon hockeyspelare har du naturligtvis listat ut för länge sedan?

– Vilken skräll, skrattar Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström.

Men det jag kommer ihåg från det jag ändå har stått på skridskor är hur fruktansvärt ont man hade i fötterna, hur är det egentligen för spelarna?

– Nej men det är inga problem. Två tre träningar och sedan är det inga bekymmer utan sitter bara skridskorna fungerar det.

Naturligtvis jättetråkigt med Skövdeögon sett att ”de” vann men med mina ögon sett var det säsongens roligaste derbymatch. Hur ser du på onsdagens drabbning nu med ett dygns distans?

– Ja självklart, det är surt när vi förlorar men jag kan ju säga att det är den bästa hockeymatchen. Även om vi vann två stycken i grundserien så tycker jag detta är den bästa matchen även om det är jäkligt surt att torska. Men jag tycker det var en match som hade det mesta. Det var två lag som steppade upp och tog kampen, det var ingen som liksom vek ned sig utan fortsätter att spela hockey, det var fysiskt spel och det var bra drag i ishallen så jag håller med om att det var en väldigt bra hockeymatch. Sedan finns det saker som vi hade kunnat göra bättre. Jag tycker att målen, det skulle vi hanterat på ett annorlunda sätt och kanske hängt dit ytterligare någon puck. Små detaljer som så men jag tycker killarna krigar på bra och 2-2 kanske var ett rättvist resultat efter tre perioder. Jag tycker första perioden är vår, andra perioden har de lite mer puck och tredje perioden är en jämn match. Sedan får de hänga dit en i ett powerplay i sudden och det är sådant som händer.

Det är fruktansvärt roligt när man har en sådan publik och man får en match som lever hela tiden, det är underhållning!

– Ja men så är det. Det blir match där varje byte räknas också eller är värdefullt. Det är en sak om det står 6-2 till ett lag, då blir det lite mer avslaget men i onsdags var det verkligen varje byte in på och bägge lagen skapar ju verkligen situationer ända in i slutminuten. Ena sekunden har vi ett bra läge och andra sekunden kliver de igång. Man slits mellan hopp och förtvivlan där i sextio minuter och det var kul på det sättet.

Det var hett på isen utan att det för den skull gick till överdrift. Jag hörde att det hettade till ordentligt i båset också?

– Ja det var någon situation där. Det var väl efter Henrikssons (Alexander) 1-1 som det blev någon situation. Det var ganska lugnt tycker jag, det var lite snack där bak där man utbyter åsikter med varandra men det var inga slag eller någonting. Det såg nog värre ut än vad det var.

Ni ledare, går ni och hälsar på varandra och tackar efter matchen?

– Jag gör alltid det och det gjorde jag i onsdags också. Direkt efter slutsignal gick jag bort och gratulerade Ronny (Johansson), Isgren (Peter) och Appelgren (Andreas). För mig i vilket fall så handlar det om respekt. De tackar också så det är inget att jag säger något sådant. Vissa tränare gör det inte, jag gör det av den enkla anledningen att när matchen är slut, då tackar man. Så är i vilket fall jag uppfostrad.

Naturligtvis tråkigt att vi sätter oss i sitsen med för många spelare på isen i förlängningen. Hade vi spelat 0-0 i förlängningen hade vi antagligen haft en jättechans att vinna på straffar men det är ju å andra sidan inget vi kan göra något åt?

– Nej men det är klart surt, vi har ju ett läge strax innan där Thegel kliver in och han blir neddragen därute. Men det är segt så och hade det gått till straffar så straffar är vi bra på. Vi har två bra straffmålvakter och många bra straffskyttar, vi hade klarat det. Men nu blev det som det blev.

Trots allt, en poäng som gjorde att vi lyfte oss över strecket och dessutom en poäng som kan visa sig vara helt avgörande för utgången av allettan?

– Ja men så är det. Varje poäng man kan få nu är väldigt väldigt viktig och även om det är surt att förlora kan den poängen man vann vara väldigt avgörande i slutändan. Så det är definitivt något vi tar med oss även om vi är sura att vi inte vann matchen så tar vi den poängen med oss och som du säger, nu studsade vi upp ovanför strecket igen. Det blir spännande.

Jag stod med Anders Lundström däruppe förut och vi tittade på den norra serien och vilken skillnad det är att ha poängen här eller om man hade haft de poängen där!

– Jag har faktiskt inte tittat på den serien.

Jo men där hade vi legat betydligt bättre till! (Med 15 poäng hade man haft fyra lag bakom sig, reds. anm.)

– Okej, det är så. Jag kan tänka mig att allettan södra i år är ju brutal. Den är så tight och så jämn och det är jäkligt häftigt när det bara är bra lag och det är mycket väldigt om dagsformen vilka som vinner. Visst, Halmstad ångar på lite där men sedan är det många som ligger väldigt tätt.

Spelarkritik från matchen då. Det var många som var bra men några som jag tycker förtjänar extracreed är ju Henriksson som var otäckt het och sedan Brandhammar som kom tillbaks efter skada och gör det jättebra?

– Jag håller med. Brandis kommer in och det märks att han var spelsugen, han var väldigt säker i spelet med puck, bra positionsspel så han gör en jättebra match. Henriksson likaså, det är hans bästa match för säsongen skulle jag vilja säga. Han har varit bra under säsongens gång och alla har ju sett vilka kliv han har tagit. I onsdags var han så bra han kan vara, han spelar fysiskt, vinner kamper, tar pucken till mål och gör ett fint mål också. Jag antar att han blev matchens lirare, (Ja det blev han, reds. anm.) igår var han riktigt bra Alexander och det är bara för honom att liksom fortsätta spela på det sättet för då kan han gå långt upp.

Drog vi på oss några skador?

-Nej!

Status på Jesper Emanuelsson?

– Spelar inte mot KRIF, kanske spelar söndag. Han tränar med juniorerna imorgon, var på lite och kände på isen idag men det är svullnaden som är grejen där.

Jag såg honom därute förut och då såg jag ju att det inte såg för roligt ut!

– Nej det syns fortfarande på honom om man säger som så.

Rebellerna prisade januari månads spelare under efteRsnacket och det blev Jesper Erlandsson, vad tycker du om det valet?

– Det är ett bra val. Jesper tillför mycket energi i gruppen. Det är ju en powerkille om man säger som så och han gör ett jäkla jobb i boxplay också. Definitivt, han har haft en bra månad. Jesper har utvecklats bra under säsongen, jag tycker att delvis hans positionsspel utan puck, han är lite tryggare och han ligger bra i linje hela tiden men även lite lugnare i spelet med puck och fått upp passningskvaliteten bättre. Han har haft en bra månad.

En fråga om hockey generellt som jag har handlar om filmningar eller att det spelas över ibland. Min uppfattning är att hockeyn tyvärr går mot det hållet att spelarna som överdriver situationer är en växande skara. Hur ser du på det?

– Oj, svårt. Vissa situationer som det kan se lätt ut så kan det också vara vissa moment där kanske spelare har fel tyngdpunkt samtidigt som man får en knuff och så står han på en smal skena. Vissa situationer kan också vara ganska svåra för spelarna att hantera men jag håller med. Jag har ingen statistik på det, men spontant kan det nog vara som så att det börjar förstärkas mer och mer på vissa håll och kanter och det är någonting som förbundet och domarna får jobba kring lite också. Man försöker vinna fördel hela tiden så det kan definitivt gå åt det hållet.

Bra eller dåligt eller hur ska man se på det?

– Jag gillar det inte, så är det givetvis. Nej jag är inget större fan av det där och filma och sådana saker utan jag tycker hockey ska vara en fysisk sport, det är ge och ta och köra därefter. Nej och ja, det är väl ingen vacker utveckling på det.

En läsarfråga här. I derbyt delade Henriksson ut fyra tacklingar i sitt första byte, det är en som kan räkna här hehe, är det en fördel att spela fysiskt mot vissa lag?

– Både ja och nej. Det beror ju lite på situationer också. Vissa situationer så vill man ju kunna spela mer på fart och varje gång du sätter en tackling, då tappar du också farten i din skridskoåkning och i din forecheck. Men mot vissa lag, definitivt kan det vara bra att steppa upp när man vet att de kanske har lite osäkra backar med mera och att få några proppar då är inte så jäkla kul. Sedan är hockey en fysisk sport också där det handlar om att smälla på och vinna puckar därute. Mot vissa lag kan det funka och mot vissa lag så spelar det ingen roll.

I onsdagens derby var det rätt?

– Ja igår var det rätt, det var en fysisk match så det var som ett derby ska vara men samtidigt inga fula grejer tror jag inte. Men som sagt, igår var det en fysisk kamp och då handlar det om att brösta upp och ta den kampen tycker jag.

Nu har ni KRIF att möta och från hemmamötet har vi angenäma minnen i en match där vi var rent sjukt effektiva, hur ska vi attackera uppgiften i returen och vad förväntar du dig för matchbild?

– Jag förväntar mig ett KRIF som kommer ut stenhårt verkligen och bygger mycket på fart. De har många kreativa spelare och skickliga skyttar där, däremot för vår del som jag sagt tidigare, grunder grunder och grunder. Också att gå vinnande ur kamperna är något vi pratar om mycket att man är inte bara där och spelar närkampsspel, man ska vinna en puck också. Det är en nyckel verkligen, vinner du inte kampen utan att de får hela tiden fördel av puck blir det jädra snurr fram och tillbaks. Kan man däremot vinna pucken och gå vinnande ur situationer är det vi som har fördel där. Det kommer vara väldigt viktigt med närkampsspelet och hur man attackerar, närkamperna och hur man placerar sig och går vinnande ur den. Sedan är det klart att vi måste hänga dit våra lägen, jag tror inte vi kommer bli bjudna allt för mycket där nere på situationer utan vi kommer få spela oss till det och då gäller det att vi är noggranna och håller oss till det vi har pratat om inom laget, kedjorna och backparen.

Vad är det som tar mest energi, är det att åka skridskor som en idiot eller är det de fysiska närkampsspelet?

– Nej jag tror mer på det fysiska närkampsspelet, det suger lite mer. Det blir helt annorlunda syra och flås i det hela, det tar mer på hela kroppen kan man säga när det är en tuff match som det var igår. Åka skridskor, du åker ju in i båset sedan och vilar två minuter, det tar lite på kondition och lite på ”buggarna?” men inte mer. Så närkampsspelet, det suger nog mer tror jag.

Hugo Fagerblom gör en bra match mot BoIS och Viktor Andersson var bra i matcherna före det, angenäma problem. Vem ställer du?

– Hugo kommer att fortsätta. Jag håller med, Hugo gör en bra match igår och jag håller också med om att Viktor gör bra matcher och det är angenäma problem. Det är tuff konkurrens och de tävlar hela tiden om det på träningar och de gör det definitivt bra bägge två.

Och på tal om fysiskt spel, Hugo fick spela fysiskt en hel del mot BoIS och ta i när de kommer närma?

– Hmm, han fick jobba rätt aktivt där. Vi hade någon dipp där vi kanske inte hjälpte honom allt för mycket och då fick han steppa upp lite. Han gjorde det bra Hugo, definitivt!

Då så är jag nöjd och lycka till!

– Tack men då har jag en fråga till dig, stämmer ryktet att du har kört vilse på väg till Grästorp?

Hehe.

– Kan du förklara den prestationen är du snäll.

Det måste vara Urban som har skvallrat?

– Jag avslöjar aldrig mina källor.

Jo det stämmer faktiskt, vi satt i bilen och tjatade om matchen vi var på väg till och då var vi helt plötsligt i Vara.

Haha, det är en prestation att köra vilse till Grästorp, det får jag faktiskt ge, hehe. Det går inte att snacka bort. Det är bra, då fick jag också ställa en fråga där, avslutar Hellas torsdagen intervju med ett gott skratt.

Webbsändning av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24403

Matchtråden på Rebellernas forum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=819

Och på sociala forum använder du dig naturligtvis av hashtag #krifsik20200207

Pluspoäng från hemsidan till de som hjälper till med läsarfrågor inskickade till per-erik.odh@rebellerna.com

KRIGA PÅ NU SIKEN SOM OM INGEN MORGONDAG FUNNES, VI SKA TILL PLAY OFF!