Inför SIK – Huddinge IK

För tillfället åker SIK som en jojo upp och ner kring strecket och med fyra omgångar kvar att spela befinner man sig under. Vad krävs för att vi skall avsluta som sämst åtta? Jo Grums skall hållas bakom och vi behöver en trepoängsseger mer än antingen Tranås eller Visby/Roma. Det finns med andra ord goda möjligheter samtidigt som vi verkligen har kniven mot strupen. Med dessa förutsättningar förstår alla vilken viktig match söndagens möte med Huddinge IK på hemmaplan innebär. Spänningen inför de sista omgångarna av allettan är gastkramande!

Fick ett meddelande från en kompis att det inga A-lagspelare var i ishallen på lördagsmorgonen så förmiddagen började med ett telefonsamtal till Johan Hellström för att bara stämma av om det var lördagsträning eller inte. Nej var svaret. Eftersom träningen var inställd blir det ännu ett telefonsamtal till Skövdetränaren några timmar senare.

Får börja med att be om ursäkt att jag väckte dig i morse!

– Nej men du väckte mig inte.

Ok, jag hade inte hörapparaterna inne så jag hörde inte riktigt vad du sade mer än att det ingen lördagsträning var och att du lät lite trött!

– Nej jag är dålig i halsen så det kanske låter så. Jag hade varit uppe ett tag.

När var ni hemma från Kallinge/Ronneby?

– Klockan kan ha varit två, kvart över två kanske. Det blev lite sent.

När ni kommer hem efter en bortamatch, hur mycket blir det i ishallen innan ni kan åka hem till  sängen?

– Ungefär tjugo sekunder. Alla går bara in och packar upp sina kläder. Det går jättefort, någon minut. Sedan är materialarna där någon timme och tvättar och sådant där.

Det är ett tufft schema denna vecka igen med fyra oerhört viktiga matcher på åtta dagar. Ni skippade lördagens träningspass och i mina öron låter det som ett klokt beslut?

– Ja vi kände väl som såhär att dels kom vi hem väldigt sent i natt plus att vi har haft derbyt här också vilket tar väldigt mycket energi och sedan åka ned till Kallinge och spela en fartfylld hockey. Skulle vi träna på lördagsmorgonen skulle det inte ge oss någonting utan då valde vi att ta en ledig dag och sedan kommer vi att värma på söndagsmorgonen innan matchen istället.

Till fredagens match då. Man kan inte vara mycket närmre 2-2 än vad ni var, spelet vänder och KRIF gör 3-1 och sedan lyckas de hålla sitt mål fredat resten av matchen. Hur ser du på matchen?

– Nej men jag kan väl tycka som du säger att närmare 2-2 är nog svårt att komma. Vi trycker på och vi trycker på och vi skapar lägen men samtidigt är det som så att är man inte effektiv och tar vara på lägena så kommer tillslut vändningen att komma mot oss och krif är effektivare än vad vi är den matchen. Jag tycker det är en ganska intressant match, det är två lag som byter lägen med varandra i en ganska frejdig hockey fram och tillbaks. Jag kan tänka mig att de som tittade fick valuta för pengarna. Jag är väl inte fullt nöjd med hur vi hanterar vissa situationer. Jag tycker vi är lite slarviga kring vissa detaljer vilket gör att vi inte riktigt får den här rytmen eller trycket i vårt spel som vi hade behövt för att vinna där nere. Arbetsinsatsen är bra, det är den, sedan är det inget snack om att vi behöver hänga dit någon puck i powerplay också.

Det har ju till och med varit uppe i riksmedia och skrivits om ljudvolymen och trycket från publiken i Soft Center Arena, hur upplevde ni det?

– Det var ganska bra tryck därnere. Nu tror jag det bara var sjuhundra pers där nere och de kan fylla hallen där mer. Men det är en väldigt kompakt ishall och de har ganska stor klack som gör väldigt mycket. Det är ett bra tryck därnere, det är det.

Hur har vi det på sjuk och skadefronten?

– Det är inget nytt sedan igår vad jag vet. Nu har jag inte träffat killarna idag men det ska inte vara några nyheter vad jag vet.

Hur går det för Jesper Emanuelsson?

– Jag ska faktiskt ringa honom nu så jag vet faktiskt inte. Men han har varit och känt på isen i lugn och ro och igår fick han köra lite med juniorerna medan vi var iväg och spelade. Men som sagt, jag vet inte nu och det vet vi nog mer om imorgon bitti.

Det är bara att hoppas på det bästa?

– Ja men exakt, så är det.

Jag har några läsarfrågor och den första lyder. En som jag tycker allmän princip är att spelföraren oftast är placerad till höger i powerplay, varför?

– Oj, med tanke på att vi är placerade till vänster så. Ja det där är nog ganska vanligt nu när han säger det så är det ganska, ja han menar han som spelfördelar?

Ja precis!

– Ja det är ganska vanligt och varför vet jag inte. Om det är kanske är att det ofta är en leftare som står där med tanke på att det finns fler leftare än rightare. Det är en bra fråga faktiskt. Vi har det ju inte så men, ja väldigt bra fråga och jag kan inte svaret. Det finns inget taktiskt övertag i det.

Min egen gissning är att det är så helt enkelt för att det finns fler vänsterskyttar?

– Ja eller om det kanske är så att de flesta lagens uppspel kanske bygger på att man kanske många gånger kommer in och ställer upp där, kan vara något sådant också. Ja, haha, det var en oerhört bra läsarfråga.

Då lämnar vi den utan svar och bara gissningar. Sedan har jag en här som funderar över att efter två tuffa matcher på tre dagar där vi åkt mängder av skridskor och skapat oerhört mycket chanser är frågan, orkar vi fortsätta med samma intensitet i åkningen?

– Ja det orkar vi! Det är därför vi har haft en sommarträning, vi har haft bra under två somrar och det är därför vi har höjt upp med fystester och sådana saker. Vi är tränade för detta eller ska vara tränade för det. Sedan är det klart att det är väldigt viktigt för varje enskild spelare att ha ett egenansvar att ta hand om kroppen. Kroppen är ju en hockeyspelares verktyg och är det som så att man slarvar med återhämtning, fylla på vätska, kost, sömn, då kommer man inte orka och då kan det mycket väl komma onödiga skador också. Så det handlar om att vara väldigt noggrann och professionell som spelare i det läget. Är man det och vältränad, då löser man det.

Ja att vi är bra tränade har vi pratat om förut och även fått bevis för så det får vi hoppas?

– Ja absolut

Sista läsarfrågan, hur frustrerande är det att vara spelmässigt lika bra som sina motståndare men inte få utdelning för det?

– Nej men det är klart, det är frustrerande både som spelare och ledare. Det ska vara frustrerande också när man känner att man är med i matcher vi spelar och skapar lika mycket. Däremot i sådana matcher, det blir extra surt att förlora när man vet att idag kunde man ha vunnit. Ibland kan det nästan vara goare att vara dålig och låta motståndarna spela ut en, då blir det mer en annan känsla eller vad man nu ska säga. Det dyker upp en frustration, det byggs upp en revanschlusta kan jag nästan tycka. Det (ohörbart) är ju att vi ändå är med i matcherna om man säger som så, nu ska vi bara hänga dit puckjäveln också.

Ja det hade varit betydligt värre om man kände att man var totalt överkörda?

– Ja om man hade varit det match efter match då hade man ju fått ta sig en tankeställare, så är det. När man blir totalt överkörd däremot då finns det en annan känsla. Sedan sa jag sa nyss att det kanske kändes ”goare”. Det är aldrig gott att förlora men tighta matcher är alltid jäkligt surt att förlora, det är nog det värsta att förlora, typ som mot BoIS, det är tight, det är jämnt, man förlorar.

Senast ställde du ju en fråga och att döma av de reaktionerna jag fått var det uppskattat med en ”Hellasfråga”. Du har inte någon ytterligare fråga?

– Haha, nej inte såhär, jag kan tänka på det till nästa match så kan jag komma med en bra fråga, jag kan komma med en fråga till läsarna. Jag får se om jag kan komma på något mot Halmstad där och ställa er mot väggen. Jag kan väl ta en såhär direkt, vet du vad Blekinge kallas i folkmun?

Jag vet inte, jag får ställa den frågan till läsarna.

– Haha, de kommer kunna svara, de kan ju googla då. ”Sveriges trädgård” var något jag fick lära mig tidigt när jag tränade Olofström. De skröt väldigt mycket där nere att det kallades för Sveriges trädgård. Det är väldigt vacker miljö där i Blekinge.

Det är något man ska vara stolt över alltså om man bor där nere?

– Ja de påstår det i vilket fall. Men det är väldigt vackert hela Blekinge och väldigt mycket grönt. Men jag får komma på någon fråga till nästa gång, det ska jag göra.

Fyra omgångar kvar av allettan och det är vad det verkar Tranås, Visby, Skövde och Grums som kommer att göra upp om det. Vad är dina tankar kring upplösningen?

– Nej men för oss gäller det att ha fokus på prestation. Vi vet om att det är fyra viktiga matcher där och ska ha fokus på prestation och med det menar jag att tar vi och har fokus byte på byte, gör det noggrant och är noggranna och inte lämnar något åt slumpen, varje pass, varje mothåll, varje närkamp, varje avslut är av vikt kan man säga. Är vi bara ödmjuka och har den fokus ska vi definitivt kunna ta hem detta och vara med. Sedan är det tufft, det kommer att avgöras i slutomgången och då har vi Grums så det handlar verkligen om att ha rätt fokus hela tiden.

Returmöte mot Huddinge. Bortamötet var en målrik tillställning och du var inte helt nöjd med ert spel i den matchen, vad får vi se i söndagens hemmamatch?

– Nej men det är väl just att förra matchen tyckte jag inte vi var noggranna i spelet med puck. Vi väljer att tappa den på fel lägen, ja vi väljer ju inte att tappa men vi tappar pucken i fel lägen hela tiden och det går ju inte mot ett så offensivt skickligt lag. Det finns i första hand spets i det laget och skicklighet och då handlar det om att vi måste jobba som en enhet och jobba med noggrannhet och ta mogna beslut ute på isen, välja våra strider så att säga. Det är det vi måste trycka på nu. Vi har faktiskt varit helt okej mot bois och krif, även om målskyttet inte har varit det bästa. Det gäller att fortsätta på den vägen och att hänga dit puckarna.

Det där med tappade puckar på fel ställen är något som åtminstone jag upplever att det blir mindre och mindre sådana misstag?

– Jo men absolut, det är något jag är beredd att hålla med om. Det här är något som killarna har utvecklat, utvecklat sitt spel med puck och även vi som lag har gjort det bättre och bättre även om det blir dippar som mot Huddinge. Det har blivit bättre men däremot ska man ta nästa kliv så måste det bli ännu bättre. ”Good is the enemy of the great” brukar man säga. Det är liksom dit vi måste nå, ja vi har blivit bättre, vi har blivit bättre på jättemycket och gör jättemycket bra saker men bra är inte tillräckligt! Saker måste bli bättre.

En ska aldrig vara nöjd?

– Ja men lite åt det hållet.

Och som vanligt avslutar jag med frågan om matchens Skövdemålvakt?

– Ja och det är faktiskt som såhär att jag har inte tagit ut någon ännu. I morgon efter morgonvärmningen kommer jag meddela vilka som spelar och vem som står. Det blir lite annorlunda idag då vi inte tränar så då tar vi det efter morgonvärmningen på söndag.

Ja men spännande, då får vi se det under söndagen?

– Jajamän, det märker ni på line up innan matchen.

Då önskar jag lycka till, tackar för intervjun och så får du försöka vårda rösten här resten av dagen!

– Ja jag får göra det och hoppas jag piggnar till här lite.

Det låter bra, ha det gott idag!

-Ha det gott så länge, hej hej.

Söndagens hemmamatch innebär också sista chansen att vara med i omröstningen till ”Årets Spelare”. En väldigt fin tradition vi ska vara stolta över och värna om. Säsongens ”Årets Spelare” är den sjuttonde i ordningen och priset delas ut i samband med hemmamatchen den 16 februari. På följande länk hittar du de tidigare sexton pristagarna. https://rebellerna.com/v1/aretsspelare.php

Som vanligt hålls det efteRsnack vid supporterkiosken tio till femton minuter efter matchens slutsignal.

Webbsändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24408

Snackar du matchen på sociala medier är ATG Hockeyettans rekommendation att du använder dig av hashtag #sikhud20200209 men bästa stället att kommentera matchen är naturligtvis på supporterforumets matchtråd som du hittar här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=818

Kom igen nu SIKen. Det ska kosta blod svett och tårar att ta sig till play off och dit ska vi ta mig faan. Nu visar vi att vi är bäst när det gäller som mest!