Inför Halmstad HC – SIK

Tre omgångar kvar, nio poäng och vi måste ha tre poäng mer än Visby/Roma på de avslutande omgångarna för att nå play off. Spänningen är olidlig när Skövde åker ned till sommarstaden Halmstad för att möta serieledaren på bortaplan. En inte allt för vågad gissning är att oddsen på SIK är väldigt höga. Kanske är det sådana förutsättningar som behövs för att vi ska återta initiativet?

Det grinar oss illa i ansiktet nu, fem mål i fem mot fem spel på hemmaplan men det räckte ändå inte till några poäng. Berätta om hur du ser på söndagens match, blir dagens första fråga till Skövde IKs tränare och coach Johan ”Hellas” Hellström?

– Vi spelade kontrollerat och bra fram till deras 1-0, sedan började vi frångå vår spelplan. Därefter är det lite byte för byte, några byten bra och några byten kommer vi ifrån allting. Vi blir väldigt ojämna i prestationen skulle jag säga vilket gör att det blir en målrik historia. Fem mål framåt, det är bra offensivt och vi hade till och med bud på mer. Däremot att släppa sex puckar på hemmaplan, nej det är vi inte nöjda med. Jag kan inte ta ifrån dem deras mål sex mål som de gör, däremot kunde vi hanterat situationen annorlunda kanske vid en två, tre av dem tycker jag. De kanske får lite för enkla mål där och sedan gör de tre fina mål också, det ska jag ge dem. Så summerar jag en del.

Det har varit målrika matcher mot dem bägge två?

– Ja absolut, det kanske är två lag som trummar på framåt och de är ett lag som har en offensiv skicklighet och det finns en spets och en rutin där så att de är med i målrika matcher, det förstår jag.

Och så fick Axel Abrahamsson göra mål!

– Ja, ett bra mål där. Jag tycker han kastar in, eller kastar in, han skjuter ett bra skott i samma veva som vi faktiskt har en bra trafik från två forwards eller något. Ett fint hockeymål, ett enkelt hockeymål. Han gör det bra Axel och får igenom skottet där.

Det var riktigt roligt att se och det är en sådan där som man verkligen unnar ett mål!

– Ja och det kanske inte är den mest vanliga killen som förekommer i ett målprotokoll. Det är väl tre backmål vi gör där.

Henrik Thegel kom inte till start?

– Nej han har dragits med en skada som har gjort att, han är tillbaks mot Halmstad kan jag meddela men vi vågade inte spela honom. Han behövde en rehab period. Hade vi spelat honom och han slagit upp skadan så hade det kanske blivit en längre rehab. Nu valde vi att sejfa det.

Och sedan fick Adam Thilander ledas ur ert bås med några minuter kvar av matchen?

– Ja Adam har åkt på en smäll, han ska in på en magnetröntgen nu på måndag så ska man ta reda på exakt vad det är. Det är någonting som inte står rätt till och vad det är vet vi inte riktigt nu men på måndag så vet vi mer.

Då är det ingen ide att spekulera?

– Nej det är ingen ide att spekulera. Däremot är det klart att han inte spelar denna veckan. Jag vet inte om man får besked direkt på måndag men vi måste invänta ett besked.

Ytterligare skador eller sjukdomar?

– Basse (Sebastian Gudmundson) har skurit sig i tummen när han slipade skridskor. Fem-sex stygn tror jag det är och detta gör att Basse inte kan åka med på matchen imorgon säger han. Det är väl den skadan vi har där.

Okej, stackars honom då. Jag antar att en sådan skada på en materialare då blir det lite gliringar eller?

– Det kan hända, hmpf. Han går och tycker synd om sig själv just nu. En hårt arbetande materialare vid namn Basse kan inte arbeta fullt ut just nu.

Ja vi får skicka en liten tanke till honom då! Tre matcher kvar av allettan och det kokar verkligen ned till en rafflande avslutning?

– Ja men det har vi varit beredda på hela vägen att det kommer avgöras i slutomgångarna så det här är vi mentalt förberedda på. Ja vad ska man säga, vi tar en dag i taget, en match i taget och nu står serieledarna för utmaningen i deras hemmaborg. Jag tycker vi har en god känsla i truppen ändå, liksom vi har varit med i alla matcher, det har vi. Det har varit jäkligt surt att förlora dem, så är det när det är uddamål och spelmässigt bra. Jag tycker träningarna har varit bra. Vi har kollat lite video här nu, rättat till vissa saker. Träningen idag var väldigt bra, träningen igår var också väldigt bra, vi har en positiv känsla här när vi åker ned till Halmstad.

Om jag förstått det rätt är det ett transferfönster som stänger midnatt mellan lördag och söndag, är det aktuellt med någon spelare in i truppen?

– Det tror jag faktiskt inte utan vi tror på den truppen vi har, det gör vi. Även om vi har fått manfall här, vi tror på det vi har, detta materialet. Sedan är det väl som så också att det kanske kan vara svårt att värva spelare när vi är där vi är i tabellen. Det blir ju en osäkerhet för den spelaren som ska hit också, det kan ju hända att det bara blir en match och sedan är säsongen slut och lite sådana saker så det är inte så lätt att värva i vår situation heller. Vi får väl se vad som händer men jag har inte hört något.

Är det risk att någon spelare lämnar truppen?

– Det vet jag faktiskt inte. Så länge vi lever är det ingen risk, vi går för det hela vägen. Skulle situationen ändra sig så är det en ställning som klubben får ta kring hur de vill hantera att släppa spelare med mera.

Jag har några läsarfrågor här och den första lyder, vad tar ni mer er från matchen mot Huddinge?

– Fem mål framåt tar vi med oss. Vi tar med oss första tretton minuterna. Vi tar med oss hur vi hanterar puck i egna situationen inledningsvis av matchen också. Vi tar med oss det som vi gjorde bra om man säger som så, det är också det vi har tittat på väldigt mycket för att se att vi gjorde bra saker trots att vi förlorade en hockeymatch, det tar vi med oss. Vi tar inte med oss powerplay. Det är något som vi har tittat friskt och nyktert på att här behöver det hända grejer.

Nästa läsarfråga handlar faktiskt och powerplay och den lyder, hur arbetar ni för att förbättra powerplayspelet inför de avslutande tre omgångarna och förhoppningsvis play off spel?

– Vi kollar ju givetvis video, pratar igenom vad som kan göras bättre och hur vi ska ta avsluten. Det är väl en sådan sak också att när vi väl tar avsluten behöver vi också träffa mål. Det är lite sådant som behöver bli bättre, det är små detaljer som gör att snart blir det ett mål. Nu har vi haft en torka på tre matcher pp, innan dess så hade vi tre raka matcher och då gick pucken liksom in och då var det lite medstuds. Vi pratar om det, vi tränar på det och vi ser vad vi gör fel och ska rätta till det.

Jag tycker att när man ser fem mot tre spelet sist så känns det som att det har blivit en mental grej?

– Nej men visst är det så. Det kan också vara som så att vi behöver lugna ned det i spelet och det blir väldigt mycket moment när inte saker och ting klickar så det kan vara grejen liksom. Ta och lugna ned det lite, man behöver inte göra mål första tre sekunderna i powerplay, man har två minuter på sig.

Tredje och sista lyder, det var några onödiga utvisningar mot Huddinge, vad säger du om dem och hur undviker vi att bli straffade på samma sätt här när säcken ska knytas ihop?

– Ja vi har givetvis pratat om det. Några av utvisningarna är onödiga, några av utvisningarna tycker jag inte är utvisningar om jag väljer att hårdra det. Men det är klart jag har sett de som är onödiga och det har vi pratat om. Det handlar om att varje individ går till sig själv också för det blir väldigt många onödiga minuter i boxplay vilket gör att vi får dålig rytm. Det är absolut något vi tittar på och som alla får ta ansvar för.

Sedan hoppas jag vi får en Hellasfråga här?

– Jag har ingen fråga alls, det har gått i ett alltså att fixa video och planera och boka och grejer hit och dit. Jag ska inte gnälla över mitt jobb, jag har världens bästa jobb men nu har jag haft fullt upp och har faktiskt ingen fråga trots att jag lovat det. Det är en dålig egenskap att lova något och inte hålla det, det vet jag, det har alla mina tjejer sagt.

Jag har full förståelse, du är förlåten och jag vet ju att tränarjobbet går i första hand.

– Ja så är det men inför Nybro, kanske.

Ja men vi får testa att jag frågar på lördag igen om du har någon Hellasfråga då. Onsdagen innebär en tuff bortamatch mot serieledarna Halmstad HF, hur går dina tankar inför matchen?

– Det här kommer bli, tror jag, säsongens roligaste match. Halmstad och vi är väldigt lika på många sätt. Vi gillar en fartfylld ishockey, vi gillar skridskoåkning och det är ett jäkla drag kring hockeyn nere i Halmstad just nu. De har gjort det väldigt bra som förening där under en tid och börjar få utdelning för det. Det kommer bli en drabbning utan dess like tror jag. Vill de trampa skridskor, ja då kommer vi trampa skridskor och det är två spelande lag, det är en häftig utmaning men vi ser fram emot det. Det ska bli jäkligt kul att åka ned och ta sig ann utmaningen av en serieledare.

Hörde du att polisen där nere hade ringt kansliet och frågat om vi hade ett jobbigt supporterfölje?

– Haha, ja det är femtio huliganer.

Vem står?

– Det är Hugo Fagerblom.

Stort lycka till och jag vet att vi är väldigt många som verkligen håller tummarna för er!

– Tack så mycket, avslutar tränaren innan han går vidare till de spelarsamtal han haft hela vintern. Här kör vi loppet ut och det samma gäller för våra krigare i SIK!

Webbsändning från matchen hittar du på följande länk. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24411

Matchtråden på supporterklubben Rebellernas diskussionsforum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=817

Och pratar du om matchen på sociala medier använd hashtag #hahsik200212Inför