Målskyttet saknades när serieledaren besegrade Skövde IK

Skövde begav sig till Halmstad för att försöka lugga serieledarna på poäng. Spelmässigt kunde de mycket väl lyckats. Men att bränna mängder av lägen har inte laget råd med i detta skede av säsongen.

Att ställningen var 1-0 efter 20 minuters ishockey i Halmstad Arena kändes i ärlighetens namn, riktigt orättvist sett till matchbilden.

Skövde som kom till Halmstad med flera förluster i bagaget och kniven mer eller mindre mot strupen för att nå Playoff visade upp en kreativ offensiv under den första akten och Alexander Henriksson hade tre, riktigt feta lägen att ge Skövde ledningen.

Redan efter en knapp minut kom den första men då stod Anton Malmborg i hemmakassen i vägen.

Två byten senare var han nära återigen när Skövde fick tryck i Halmstads zon men återigen var det Malmborg som var skillnaden.

Skövdes tredje chans i perioden fick Max Kardevall som kom in på vänsterkanten med hög fart och drog på ett slagskott men Malmborg parerade med benskyddet den gången.

Alexander Henriksson ja, i slutet av perioden var han på nytt nära att hitta maskorna bakom Malmborg men pucken ville inte studsa Skövdes väg i den första akten.

Istället var det hemmalaget som fick till en kontring efter att William Frödelius blivit nedriven i mittzon. Pucken hamnade till slut hos Carl Westberg som med ett handledsskott överlistade Hugo Fagerblom och det kändes från bortaläktaren som att Skövdes burväktare borde tagit den pucken.

Målet tillkom när Lukas Johansson satt på botbänken och SIK har fortsatt svårt att freda sig i numerärt underläge.

Powerplay däremot såg stundtals riktigt bra ut under den första perioden, även om SIK inte lyckades göra mål.

– Vi skapar chanser men får inte dit pucken, vi hade behövt hänga lite mer puckar för att de skulle öppnat upp sig och spelat mer desperat, sa Johan Hellström.

Skövde borde gjort mål

I den andra perioden var det återigen Skövde som tog kommandot från start och skapade de hetaste chanserna men pucken fortsatte studsa Halmstads väg.

Perioden inleddes för övrigt i spel fyra mot fyra efter att Jonathan Ström och Jonas Fredriksson haft lite otalt med varandra vid slutsignalen av den första akten.

Men några mål i fyra mot fyra blev det inte. Istället höll det på att bli mål under Skövdes andra boxplay. Rasmus Gustafsson kontrade till sig ett friläge men lyckades inte få upp pucken förbi Malmborg.

Efter knappt tolv minuter fick SIK ett tre mot noll läge. Trots det, lyckades SIK inte förvalta läget och en simmande Malmborg kunde få pucken rakt på sig och rädda sitt mål från påhälsning.

Bättre lägen är naturligtvis svåra att få och nästa chans var istället hemmalagets.

Melker Iversen kom ensam med Fagerblom efter att Alexander Henriksson blivit nedriven i offensiv zon utan åtgärd från domare Jim Bergqvist. Iversen sköt ett hårt skott som tog i Fagerbloms vänstra stolpe och studsade ut.

Några minuter senare fick Henriksson ett nytt jätteläge för Skövde. Erik Dahné droppassade till Henriksson som drog till med ett slagskott men avslutet landade tryggt i Malmborgs famn.

Publiken i Halmstad Arena skulle dock få se ett mål under perioden.

Halmstad fick en två mot etta efter 18.30 och Kevin Loppatto valde att skjuta själv. Med facit i hand, rätt beslut, för han hittade en lucka mellan Fagerblom och burväktarens högra stolpe.

– Vårt målskytte grinar oss illa idag, det är lite varannan match när vi hänger dit puckar eller inte tyvärr, sa Johan Hellström.

Tung start

Skövde försökte gå för det i den avslutande akten, men tyvärr för lagets del så fick de en nattsvart start. För redan efter 23 sekunder kunde Martin Pärna kontra in 3-0 och det kändes avgjort.

Inte blev det lättare när SIK i parti och minut fick uppsöka utvisningsbåset. Men boxplay-spelet var bra ikväll och det verkar som att laget hittat tillbaka till det de gjorde bra i numerärt underläge för jul.

Om matchen inte var avgjord efter 3-0 så var den det definitivt när Halmstad tilläts komma två mot noll. Anton Brandhammar låg skadad bakom SIK:s mål men domaren lät spelet fortgå och till slut kunde Melker Iversen slå in pucken bakom en uppgiven Hugo Fagerblom.

SIK valde att gambla och plockade ut Fagerblom ur kassen med tre och en halv minut kvar att spela.

Sex mot fem blev snabbt sex mot fyra när Carl Westberg sköt in en puck i den tomma kassen efter avblåsning.

Då tog SIK sin timeout för att prata ihop sig och powerplayspelet var riktigt bra. Tyvärr tvingades även David Lundmark av isen efter att ha fått en smäll bakom Halmstads mål och både Lundmark och Brandhammar kommer att undersökas av lagläkaren under torsdagen.

Smällen Lundmark fick renderade i ytterligare en tvåa och SIK avslutade matchen med sex spelare på isen. I sex mot tre kom äntligen målet för Alexander Henriksson, men då var det för lite tid kvar för att SIK skulle ha en vettig chans till att ta poäng.

Istället fick laget lämna arenan med två befarade skador och noll poäng.

På söndag väntar nästa match då Nybro kommer på besök till Billingehov. Då är det vinna eller försvinna som gäller.

– Det är en jämn match men vi kunde varit rappare i vissa moment. Sen blir det en hel del boxplay idag och inte så mycket powerplay. Vi hade behövt mer powerplay för att kunna skapa något men jag tycker vi försöker ge det chansen. De har sina omställningar och även om vi pratat om det innan så går vi i fällan, avslutade Johan Hellström.

//Kristoffer Bennemyr-Porath