Vi knyter ihop säcken med Hellas

Nu knyter vi ihop säcken, 1/3

Två säsonger stannade Johan ”Hellas” Hellström som tränare i Skövde IK och under den andra säsongen pratade jag med Johan inför varje match för att sedan redovisa samtalen i inför matchen reportage. För min del var detta något jag uppskattade och såg som ett rent privilegium och det kändes snopet, eller hur man nu ska beskriva känslan, att bara avsluta med ett sista inför vid säsongens sista match. Jag frågade tränaren om vi inte kunde sy ihop det några veckor efter säsongslut när vi hade landat lite. Självklart svarade Hellas självklart. Här är del ett av tre där vi knyter ihop säcken vad det gäller hemsidan och Hellas.

Laget är ute på sin lagresa, en liten festresa som de flesta lag avslutar säsongen med, samtidigt som Hellas och hemsidan träffas för en sista intervju fredagseftermiddagen den 28 februari. Hemsidan har stämt träff med Hellas i Billingehov och som vanligt låser vi in oss i tränarrummet efter att Hellas gett order till de som befinner sig i korridoren utanför att nu för ni inget oväsen. När Skövde IKs hemsida är på Billingehov för intervju är det något som tränaren under hela säsongen tagit på största allvar. Samtal som verkligen präglas av den största respekt inför varandras olika uppgifter.

Du följde inte med ner till Amsterdam?

– Nej det där är killarnas grej, svarar Johan på hemsidans inledande fråga i ett som det visar sig långt och väldigt intressant samtal.

Jag träffade en spelarförälder härute och hon hade fått ett kort till mobilen igår eftermiddag så då levde de fortfarande!

– Haha, ja det är bra, skrattar tränaren.

Har du börjat landa i en ny vardag nu?

– Ja men sakta men säkert. Man lever ju under en säsong, både som spelare och ledare, under en viss form av press och stress även om man blivit skicklig på att stöta bort den lite. Då märker man när vardagen blir som en vanlig vardag. Axlarna sänks och man hinner med vissa saker som nu när jag håller på att vårstäda hemma, nu börjar det lägga sig lite.

– Sedan blir man ju så jäkla sugen när man följer alla playoff, SHL, allsvenskan och allt möjligt. Det är ju nu man vill hålla på med det, men så är det.

Jo men verkligheten är som den är?

– Ja, bekräftar tränaren och det känns så väl i luften att han ville ha så mycket mera.

Det har alltid känts bra de intervjuer man kunnat inleda med att säga grattis så jag tänkte inleda på samma sätt idag. Grattis till dig som fick avsluta tränarkarriären i Skövde med din siffermässigt överlägsnaste seger?

– Ja det var rätt härligt att faktiskt få åka upp där till Grums och vinna med 12-2. Sedan ska man väl vara så pass ärlig också att Grums hade ju till deadline day skickat iväg sin spets om man säger som så. Men jag tror faktiskt inte de hade hjälpt dem så mycket den matchen även om det kanske inte hade blivit 12-2. Det var härligt faktiskt att se att vi ville avsluta säsongen snyggt och bra och det var jäkligt kul att se killarna att de faktiskt lade ned den energin i sextio minuter däruppe. Grums skapade väl lite, det gjorde de, Viktor fick göra några bra räddningar men, ja det resultatet, det var ketchup effekt där.

Och det var många av målen som var fina?

– Ja, jättefina mål. Det var riktigt kul att se att det vi har pratat om under hela säsongen, lite hur man ska placera sig vid avslut, att inte tänka så mycket utan att klappa till pucken hårt och snabbt istället för att hålla på att sikta in sig och så, nu bara small det. De har en väldigt bra målvakt i Grums men det var inte mycket han kunde göra i den matchen utan det var väldigt fina mål, det var det.

Nu har jag en massa frågor här som är en blandning av mina funderingar samt en hel del tankar från några andra hardcore Skövdesupportrar. Vi backar bandet till den fjärde april 2018 då du presenterades som ny tränare i Skövde IK. Hur gick det till att du hamnade i SIK som din första division ett klubb?

– Jag var i Oskarshamn och jag kommer ihåg det så väl. Jag hade J20 i Oskarshamn och var ute på isen, träning för att vi skulle spela play off mot superelit när det plingade till i min mobil. Då hade jag fått ett sms från Skövde där det stod typ ”läs din mail”. Jag tänkte att det får jag väl sticka hem sedan och läsa det då. I mailen där, ja det var inte ett kontraktsförslag men det var att man var ute och letade efter ny tränare och lite sådana saker. De tog kontakt där med mig och förklarade redan då lite vad klubben hade för tankar och undrade ifall jag var intresserad av att träffa dem. Så på den vägen var det att de tog kontakt med mig där.

– Jag vet inte vilken tid det tog men vi spelade ju med Oskarshamn där och veckan senare eller något när vi hade spelat klart play off åkte jag och träffade ordförande och Lars Trygg. Vi var på Fornsjös (Alexander) kontor där han gick igenom lite historia från klubben, antal medlemmar, vad man ville med mera. Sedan åkte vi hit (Billingehov) och träffade Trygg i konferensrummet och då var det lite mer jag och Trygg som pratade. Han var lite nyfiken på vad jag stod för typ av hockey och hur jag såg på individuell utveckling. Vi satt och snackade där i någon timme kanske och jag fick även höra om ombyggnationen och allting.

– Om jag inte minns fel spelade juniorerna här samtidigt en match mot Halmstad tror jag så vi gick upp och kollade lite. När vi skulle lämna så kommer jag faktiskt ihåg hur en ur Rebellerna som stod där vid souvenirshopen kom fram till mig och Fornsjö, presenterade sig och frågade om detta var nye tränaren? ”Nej, nej, jag är här för att kolla ombyggnation av ishall”, jag ljög om att jag var en arkitekt eller någonting, hehe.

Den bilden som klubben målade upp för dig, stämde den?

– Ja det var ju en bild av vad man ville och man var väldigt öppen och ärliga kring detta med ekonomin och allting och lite hur man ville bygga upp. Det var snack kring detta med #Lokalvärldsklass, hockeygymnasiet och lite vilken typ av hockey man ville spela, Sedan berättade man lite om klubben, historia, supportrarna och intresset i staden och mycket av det stämde, definitivt. Men det var väl lite mer egentligen av hur man ville det skulle se ut i framtiden och det var intressant.

Du hamnade i en klubb som ekonomiskt hade ett stenhårt krav på sig, hur yttrade det sig i verksamheten runt A-laget?

– Jo men det är klart att första året, och det visste vi också så det är inget att jag gnäller eller så, vi visste att det skulle bli tufft. Vi tappade många tongivande spelare, det gjorde vi. Av ekonomiska skäl kunde vi inte vara med i racet längre och då fick vi en väldigt ung trupp.

– Sedan har jag för mig, nu får ni rätta mig om jag har fel för två år är en lång tid för mig, men vi tappade Albin Lindgren sent också. Han gick till Stjernen i Norge, en ledande back. Det är klart att det small till.

– Vi hade ju rutinerade pjäser som vi skulle bygga lite kring, bland annat Albin Andersson men det blev högskola för honom i Jönköping. Det var lite synd för han skulle ju gå här i Skövde men det blev flyttat till Jönköping och då blev han tvungen att bryta sin hockeykarriär, det var också ett tungt tapp för oss för det var värdefull rutin.

– Sedan hade vi Niklasson (Oscar), som vi tappade också. Vi tappade Viklund (Johan). Det var många vi tappade alltså och när vi stod här var det ett extremt ungt lag och vi visste att det skulle vara tufft men det löste vi. Men det är klart att vi märkte av det ekonomiska men det var något som var tvunget för klubben och alla var med på det.

Där var del ett av tre slut. Är du intresserad av mera håller du utkik på skovdeik.se för del två och tre där hemsidan försöker knyta ihop säcken över de två åren med tränare Hellström.