Nu knyter vi ihop säcken, del 3

Nu knyter vi ihop säcken, 3/3

Två år med Skövde IK blev det för tränaren Johan ”Hellas” Hellström. Två år som faktiskt har inneburit stora kliv för klubben. Vad händer nu för Johan, hur har tiden i Skövde varit och hur har tränaren upplevt allt runt i kring? Sedan har vi ju frågan om hur det egentligen gick till när Hellas valde att inte gå in på ett tredje år? Frågor som hemsidan försöker få svar på i den tredje och avslutande artikeln där vi fortsätter vårt försök att knyta ihop säcken.

  Du har nu fått två säsonger i ettan och skaffat dig fina erfarenheter och kunskaper, vad är dina framtida hockeyplaner?

– Oj bra fråga, vart jag tar vägen, funderar Johan?

– Jag vet ännu inte var jag tar vägen och det är både skrämmande och spännande kan jag väl säga. Man vill ju givetvis veta kring sin framtid nu och vilken klubb man ska vara i. Jag har ju levt på hockey länge nu och det är något jag vill spinna vidare på, jag har ambitioner med min hockey så att det ska vara hockey är det inget snack om. Men vart det blir det vet jag inte och som jag sade, det är både skrämmande och spännande då man är väldigt nyfiken på vad framtiden har att erbjuda.

  Har du kontakter med föreningar?

– Det har ringt några klubbar men jag har inget klart och det är inget jag kommer stressa fram. För mig är inte det viktiga att det är ett topplag eller dem med mest cash. Det viktigaste är att jag kommer till en klubb där jag får stå för den hockey jag tror på.

  Erfarenheter och kunskap nämnde jag, kan du ge några exempel på sådana, både bra och dåliga, som du tar med dig från dessa två år?

– (Tankepaus) Givetvis tar jag med mig väldigt mycket både som person och som tränare. Allt har inte varit en dans på rosor, vi har ju ställts inför våra utmaningar under dessa två åren. För egen del har man blivit mer erfaren och tryggare i sig själv. Man har jobbat med spelare som är på olika nivåer, olika åldrar och med olika bakgrund, det har utvecklat mig som tränare.

  Erfarenheten som sådan?

– Ja så är det, definitivt.

  Jag vet ju att du haft bland annat Oskarshamns spelsystem som förebild över hur du vill spela hockey, har du den uppfattningen fortfarande eller är det saker du har reviderat och om, ge något exempel på saker som kanske skulle göras annorlunda?

– Jag tror mycket på en skridskostark hockey med god puckkontroll. Att inte kasta iväg puckar så fort man blir pressade. Att ha puck inom laget ger dig övertaget samtidigt som jag också tror på att det utvecklar spelarna mer. Ja, på många sätt är mitt tänk likt Björklöven, Oskarshamn m.m. Men givetvis har man egna tankar och idéer, man måste också anpassa sig efter de förutsättningar man har och det är något jag fått göra i Skövde. Jämför jag vårt spel idag med första säsongen så är det som natt och dag, snacka om att killarna verkligen har tagit åt sig och förändrat sitt spel. De har varit ödmjuka och ”coachbara”, haft en vilja att utvecklas.

-Ser vi på backarna så tycker jag det var lite stelt första säsongen, för mycket sarg ut för min smak. Idag ser jag backar som vågar lira, som deltar i spelet och tar för sig.

-Forwards, lite bekvämt var det första säsongen. Idag ser jag forwards som tar pucken till mål, sätter press och smäller på. Lagom kaxiga.

-Centrar, de har verkligen anammat spelet och gjort det bra. Hjälpt sin omgivning över hela isen.

-Målvakter, ja de ska ju ta pucken oavsett spelidé tror jag. Hugo (Fagerblom) och Viktor (Andersson) har verkligen tagit kliv denna säsongen. Bägge har utvecklat sitt spel och har mer trygghet på isen.

  Om vi leker med tanken att du med dagens erfarenheter fått kliva in i Skövde IK anno 18/19, vad hade du gjort annorlunda?

– Självklart hade jag gjort saker annorlunda. Delvis för att jag själv utvecklats och ser vissa saker på ett annat sätt. Jag hade varit mer tydlig mot varje spelare med vad som krävs av just den positionen som han spelar på och hur jag ser på det.

-Det är många saker man hade gjort på annat sätt med facit i hand. Det är en erfarenhet jag tar med mig.

  Ja så är det väl att man skaffar sig erfarenhet och lär sig hela livet?

– Jo så funkar det och man ska vara öppen för att lära sig och öppen för förändringar också.

  Erfarenhet och kunskap i alla ära men upplevelser är också värda mycket, vad är dina bästa och dina sämsta minnen från denna tid?

– Det är klart att det finns vissa förluster som svider lite extra. Mitt första derby, vi förlorade 7-3. Vi ligger på och ligger på och jag har för mig att Libelin (Valliant Bäckström) skjuter i stolpen och de vänder och gör 3-1 istället, där var den matchen. Det var också en sådan sur förlust. Det är klart att det har funnits sådana där man har varit lite förbannad och frustrerad.

– Bästa minnena, det finns jäkligt många bra minnen. När man jobbar med denna gruppen så minnen från den dagliga verksamheten och att se utvecklingen hos många är jäkligt kul och det är något jag kommer ta med. Jag tycker många spelare har tagit jättestora kliv fram, de har verkligen lyssnat och ödmjukt kört på och det är roliga minnen.

– Resultatmässiga minnen så antar jag att det finns ju minnen som jag vet att folk vill att jag säger och det är derbysegrarna. Och ja, det är jäkligt häftigt, det är inget snack att få vinna ett derby här hemma, på straffar också. Derbyna denna säsong, förutom en match, var ju som derbyn ska vara, sådär jämna. Det ena derbyt blev det ingen riktig hetta i som i de andra derbyna men de andra var ju roliga.

– Första derbysegern hemma där Henriksson (Alexander) hänger dit en straff och sedan går Andersson (Viktor) och räddar avgörandet, då trodde jag taket här skulle lyfta. Det hade man längtat efter i Skövde, det var coolt och det är väl den häftigaste upplevelsen som så.

– Starkaste segern däremot som vi har tagit, det är Visby/Roma borta skulle jag vilja säga. Jag tror vi samlas här vid halv sex på morgonen och sätter oss i minibussar upp till Nynäshamn. På båten som gungade till höger och vänster. Direkt på land, till hotellet och in med väskor och åker sedan till deras ishall. Alltså, vi är så trötta spelare och ledare när vi kommer dit och första tio syns ju det, jag tror inte vi är ur egen zon. Då var det jobbigt men när vi sedan vände detta och när slutsignalen går, det är en magisk känsla. Det var stort att vi åkte på matchdag från Skövde till Visby och att vinna där trots den starten, det var en häftig seger, det var den bästa segern måste jag säga. Det var så jäkla starkt av denna gruppen. Det var inte mot alla odds men vi hade inte oddsen på vår sida.

  Krif här hemma var ju fantastisk?

– Ja där fick vi det att klicka och det är väl det kanske, vi har haft några sådana matcher där vi har fått det till att klicka och då visar vi hur bra vi är. Jag tror att det är en sådan sak som bygger vidare nästa år, då kommer man få ännu mera matcher att klicka oftare och oftare. Killarna fortsätter att utvecklas och förhoppningsvis får man till det ännu mer kommande säsong.

  En bit in i allettan meddelade du att du inte hade för avsikt att stanna kvar i Skövde nästa säsong. Jag tror inte att ett sådant beslut kommer som en blixt från en blå himmel utan det värker fram under en period. Vad var det som fick dig att ta det beslutet?

– Det var ju inte något jag vaknade upp och kom på just den dagen. Jag hade två plus ett kontrakt vilket gjorde att jag och klubben efter säsongen kunde välja att bryta. Däremot behövde jag ta ett beslut tidigt av den enkla anledning att man har ju uppsägningstid av boende och allt möjligt.

– Vid jul började jag tänka mer kring min framtid i klubben. Det var många tankar som snurrade, det var inget lätt beslut. Efter segern borta mot Visby så tog jag mig en promenad på Gotland och kom där framtill att jag bryter efter denna säsongen. Ett jäkla jobbigt beslut med tanke på hur mycket jag gillat att jobba med denna grupp.

-Viktigt var det dock att ta ett beslut när det gick bra. Vi hade nåt Allettan, startat med två raka segrar. Så man inte hade haft fem raka torsk och tagit ett beslut i frustration.

– Så jag valde att två fina år i klubben fick räcka för mig. Vi hade kommit långt på den ”resa” vi inlett med allt vad det innebär men något sa mig att det var bäst att gå skilda vägar efter säsongen.

– Anledningen till att jag gick ut med det var väldigt enkelt egentligen, jag ville inte att det skulle gå en massa rykten. Det vet jag om att det kan förstöra för en grupp, det skapar en oro och en osäkerhet och då är det bättre att säga som det är, anser i vilket fall jag. Sedan kan folk tycka att det var konstig att gå ut med det där och då men sådant kommer alltid fram. Då vill jag att man hör det från mig istället så därav att beslutet togs.

  Det var du som gick ut med det alltså, det var inte att media ringde upp dig och frågade alltså?

– Jo det var radio som hade fått reda på det, jag fick samtal och då hade ryktet redan börjat gå och då valde jag att istället för att säga ”ingen kommentar” eller något sådant, då säger jag som det är istället. Då är det bara att lägga korten på bordet. Det är också en chans för klubben och alla runt omkring, då vet de vad som gäller för framtiden.

  Hur uppfattar du att klubben och dess supportrar har varit mot dig?

– Supportrarna har varit magiska sedan dag ett, jag har verkligen känt ett välkomnande och ett trevligt bemötande. Stöttningen vi har fått i Billingehov har varit beundransvärd, men även på bortaplan. När man kliver in i Malungs Ishall och ser 7-8 supportrar med SIK-tröjan på, det värmer och lyfter både mig och spelarna.

-Tack även till alla som kommit fram på stan, på gymmet, på Ica m.m för att önska lycka till i framtiden. Det värmer verkligen och jag är väldigt tacksam för de orden.

-Vill även tacka allt folk som man träffat på i korridoren dagligen. Jag har blivit väldigt väl bemött och är tacksam för min tid i klubben.

  Jag hoppas ju att du har hunnit med att uppleva en del av Skövde under din tid här. Vad är dina intryck av staden Skövde?

– Det är så jäkligt att jag har inte upplevt mycket av Skövde. Jag skäms över det, jag har varit i ishallen hela tiden. Det är först nu jag har börjat gå omkring på staden mer och mer. Jag har märkt nu att jag borde ha tagit mig mer tid till att uppleva Skövde mer för det är en förbannat fin stad. Det har varit hockey, hockey och hockey för mig så det är först nu som jag kanske vandrar omkring och märker vilken fantastiskt bra stad det är, den har allt vad som finns att erbjuda. Jag är väl sådan att nu när jag är ledig och så går jag runt och kanske tar en fika eller någonting nere på stan, jag trivs jättebra och jag kanske borde ha tagit mig lite mer tid och njutit av det.

  Det får väl vara en sådan där erfarenhet att ta med sig till nästa stad?

– Ja exakt, haha, inte jobba så mycket, haha.

Följer du hockeyettan nu i finaler, playoff och allsvenskt kval? (Frågorna nedan  ställdes innan säsongen helt ställdes in pga corona-smittan)

– Ja men det gör jag, jag följer det ganska mycket och det har ju blivit mer tid över nu när man inte har fokus på sitt egna att då kan man kolla lite runt ikring.

  Tror du att något ettanlag kommer kvalificera sig för allsvenskan 20/21 och i så fall vilket?

– Svårt att säga, jag brukar tippa fel, men jag tror inget lag går upp i år.

– Nej och det är inte för att trycka ned på ettan eller så utan jag tror, troligtvis blir det väl AIK som hamnar nedåt från allsvenskan, det andra laget står mellan Kristianstad och Almtuna om jag fattat det rätt. Jag tror faktiskt inget lag går upp i år, jag tror faktiskt de allsvenska lagen är för bra. AIK har fått ett litet uppsving nu när de tog in Roger Melin som tränare så jag tror de studsar igång. Jag vet inte vilket lag det skulle varit i sådant fall men det hade ju varit jäkligt kul om det varit Halmstad, men nej, jag tror inte det.

  Nej och det får man ju tro!

– Ja, haha. Tror du att något lag går upp?

  Nej jag bryr mig faktiskt inte om det och har inte funderat över det. Det är kul att kolla på annan hockey men då kollar jag bara hockeyn, jag bryr mig inte om andra lag utan allt mitt fokus ligger på Skövde IK. Så tråkig är jag.

– Ja jag var väl ännu tråkigare med mitt svar. Men man ska veta att när det kommer till kvalspel och sådana grejor, skador och sådant kan påverka och kommer något lag in i ett stim när du bara vinner och du får någon form av oslagbarhet och alla kämpar för varandra därute, då kan det hända att ett lag från allsvenskan kan åka ur. Men annars tror jag de är för bra de lagen i år.

  Rebellerna planerar för en avslutningsfest den sista lördagen i mars för A-laget och människorna runt det samt supportrar. Jag vet att det skulle vara uppskattat om du var med så här får du en officiell inbjudan.

– Sedärja, den tackar jag för. Jag har inget planerat så definitivt, den kommer jag nog på.

  Jag har fått uppfattningen att det finns ett stort intresse från A-laget så jag tror det kan bli många. Materialarna är också intresserade och alla möjliga.

– Nej men definitivt, det dyker jag gärna upp på.

Där sätter hemsidan punkt för det skrivna ordet med Johan, Hellas, Hellström samtidigt som vi önskar ett stort lycka till i framtiden. Ur ett supporterperspektiv har Johan varit helt fantastisk.

Vill du träffa Johan, spelare från A-laget, personer från organisationen runt ikring eller bara andra supportrar? Ja då håller du utkik på www.rebellerna.com efter information om avslutningsfesten som skall hållas den sista lördagen i mars.

Och sedan då? Jo självklart ska man alltid sikta framåt och uppåt säger hemsidan i kraft av sin samlade visdom. Nu tar vi sikte på säsongen 20/21!