Inför Borås HC – SIK

Chans till revansch

Jag kan ju inte säga att förra helgens match mot Borås förlorades snöpligt, för så var det inte med tanke på hur matchen utvecklade sig.  Men visst kändes det lite bittert att som Skövdesupporter se segern, som nog de flesta trodde skulle gå till SIK efter två spelade perioder, glida oss ur händerna via lite nonchalant uppträdande i tredje perioden. På grund av slutresultatet är det då väldigt skönt  att vi besöker Borås för returmöte redan nästkommande match.

Skövde IK:s lagkassa, som används till någon lagaktivitet efter säsongens slut, finansieras bland annat med böter. Förseelser som man kommit överens om ger böter. Tio minuter efter avslutat träningspass när det är match dagen efter har Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren en genomgång med laget där det bland annat pratas praktiska detaljer. Att missa en sådan genomgång ger naturligtvis böter och det är precis vad som händer efter fredagskvällens träning. Två spelare missar genomgången och det är hörs stor glädje och jubel från omklädningsrummet när spelarna anländer efter genomgången om blir varse att de är försenade. Efter avslutad genomgång är det tid inbokad hos Fredrik för hemsidan och intervju.

Det blev ju en liten personlig fråga sist när jag pratade hår med dig. Jag fortsätter lite på det inslagna spåret och undrar om du har något smeknamn?

-Hehe, skrattar tränaren, nej inte nu längre, det tror jag inte.

Inte längre?

-Nej det är bra så, haha. Nej men jag har inget smeknamn utan det var väl när man var yngre kanske. Men det släpper vi.

Det blev tyvärr en förlust senast i en match som nog många hade räknat hem redan efter två perioder. Berätta om matchen?

-Jag tycker väl inte vi räknat hem efter två perioder men jag tycker vi spelar väldigt bra i två perioder. Där tycker jag vi kommer upp i fart och intensitet ordentligt och skapar målchanser. Sedan i tredje perioden, de får powerplay redan i första bytet och gör en reducering där också. Det ger dem lite luft under vingarna och det är ju det psykologiska spelet som blir såklart. Sedan hade jag väl önskat att vi kunnat komma tillbaka till samma som vi hade men vi möter en motståndare som vill förstöra för oss också och spela sitt spel, de kaxar upp sig samtidigt som vi tappar någon procent och   då ser det ut så istället.

Du tog din time out efter drygt åtta minuter av den tredje, vad säger du till grabbarna där?

-Nej men det är väl det att vi ska hitta tillbaka till det vi gjorde bra innan vi tappade lite konceptet i starten av perioden och jag ville, innan det gick för långt, att vi skulle hitta tillbaka. Det var väl egentligen bara för att bryta mönstret lite.

Pratade du då eller var det hårfläkt?

-Nej det var lugnt.

Fem minuters förlängningsspel med tre utespelare i vartdera laget, är den något ni hunnit träna på ännu?

-Nej det har vi inte gjort och vi har inte tränat på straffar heller ännu.

Då fick du bara köra på känn där?

-Ja det får man göra såklart.

Lite kul att det när saker ställdes på sin spets blev kompisarna från förra säsongen, Hugo Fagerblom och Viktor Andersson, som fick varsin huvudroll?

-Ja det var det säkert för dem. Jag var ju inte här då och har aldrig haft Viktor någon gång så jag har ingen relation till honom och hos oss var det ju Hugo som stod. Jag vet inte hur speciellt det var för dem, det har jag inte frågat Hugo om. Men målvakter kommer ofta väldigt nära varandra.

Jag tror du låtit Henrik Thegel spela högervinge till Martin Olsson varje match hittills men laborerat lite på vänstervingen. Nu senast var det Dennis Santesson där. Intressant kedja, hur tycker du det ser ut?

-Jag tycker det ser bra ut. Ja men de har hängt ihop hela tiden (Thegel och Olsson) och sedan har vi laborerat lite grand där och den kedjan såg jättespännande ut. De är spelskickliga och hittar varandra på ett väldigt bra sätt i det offensiva spelet och är smarta spelare allihop.

Inför varje säsong brukar det alltid bli några regeländringar eller att domarna skall vara lite hårdare i sina bedömningar gällande något moment, hur ser det ut med sådant denna säsong?

-Det enda jag vet de har pratat med oss om, och väldigt tydligt, är tandskydd och halsskydd och att det är hårda bud på det, att alla måste ha och att det måste sitta korrekt. Det är det jag fått till mig och sedan är det några småändringar men det har de varit tydliga med. Det ringde till och med en domare till mig innan vi skulle åka och möta Dalen borta och påminde om det för då hade det dagen innan varit en match nere i Nybro tror jag där de hade blivit försenade fyrtio minuter och varit tvungna att skruva på lite galler och liknande. Så att så får man inte kliva ut på isen.

Får ni ledare in sådan information från Svenska ishockeyförbundet eller är det saker som kommer från domarna?

-Förbundet skickar ut regeländringar och i vanliga fall brukar domarna komma och prata med oss när vi har de första träningsmatcherna och så. Nu har de kanske inte velat göra det med Corona men det här har de pratat om. Att han ringde var väl mest att vi inte skulle råka ut för den saken kan jag tänka mig. Men där är det tufft, vi åkte ju på att Henriksson (Alexander) åkte på en tiominuters för felaktigt halsskydd om jag inte är fel ute. Först sätter de en varning på laget och sedan är det straffet så det är inte personligt på något sätt. Och det är ju klart att vi ska ha rätt utrustning på oss, absolut, och det är bara att följa.

Chans till revansch mot Borås, hur resonerar du kring returmötet?

-Jo men absolut revansch. Det pratade vi om därinne nu också när jag var inne och drog en genomgång. Det är revansch vi trycker på och att vi ska hitta tillbaka till den nivå vi hade i två perioder. Vi ska åka ned och visa att vi är ett bra ishockeylag och bygga vidare på det, men revansch, absolut.

Sjukdoms och skadeläge i truppen?

-Vi har lite frånvaro. Vi har skador och Willis (William Johansson) är inte igång ännu. Dahné (Erik) är på väg tillbaka efter sin skada, kanske går fullt nästa vecka. Sedan fick Forsmark (Oscar) kliva av idag. Sedan har vi lite förkylningar på Kardevall (Max) och Lundmark (David). Där tror jag inte jag har missat någon?

Sjätte träningsmatchen, Hugo har stått tre och Robin två, står det tre/tre efter lördagens match?

-Ja!

Det skedde ju en insamling bland supportrar till lackeringen av Robins målvaktshjälm och av bilder på instagram tidigare i veckan så hade Tess of Sweden, som lackeraren ju heter, kommit rätt långt i sitt arbete. Får vi se den snygga hjälmen på Robins huvud mot Borås!

-Jag tror inte att den har kommit då utan det blir nog kanske till på onsdag om jag har förstått ”Basse” (Sebastian Gudmundsson) rätt. Men det är nära nu.

Här finns förresten en länk till namnen på de supportrar som efter förmåga bidragit till lackeringen. Överskottet skänktes till Skövde IK. https://rebellerna.com/v1/read.php?pg=297

Då önskar jag er lycka till i returen mot Borås!

-Ja tack så mycket. Det ska bli kul att spela och nu ger vi oss in i en lite mer normalperiod med matcher, lördag/onsdag, söndag/torsdag så det inte bara är helger utan nu blir det lite flyt i det. Det ska bli kul att komma in i en matchperiod med tanke på hur det sett ut under försäsongen hittills detta speciella år.

Matchen går att följa på denna länk. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=29064

På onsdag är det ny match men tyvärr är jag förhindrad att skriva något inför till den matchen. Kanske är just Du intresserad av att pröva på att skriva inför onsdagsmatchen. Kontakta i så fall mig via mail på per-erik.odh@rebellerna.com Du använder dig av samma mailadress om du har tankar, frågor eller idéer till kommande inför.