SIK tog inte smällarna framför mål

För första gången sedan 2012 styrde Skövde IK bussen till Borås ishall för returmöte med den forne antagonisten. SIK och BHC hade en rejäl rivalitet under främst slutet av 90-talet och början av 2000 talet. Men sedan dess har mötena lagen emellan varit mer sporadiska och hettan som fanns mellan lagen är, tyvärr, så gott som bortblåst.

Den första perioden mellan lagen var minst sagt ryckig. Inte mindre än sju utvisningar delade domare Anton Söderlind ut. Under de första tio minuterna spelades det fem mot fem i 1.33. Det blev nästan parodiskt att se när inte ens lagen själva visste vem som skulle få sätta sig på botbänken.
– Det blev en väldigt konstig start på matchen men det var lika för båda lagen och ingen av oss får någon rytm i det. Det tog ju ganska lång tid innan vi fick spela fem mot fem egentligen, sa Fredrik Ljunggren.

Spelmässigt var det annars ganska jämnt mellan lagen, båda prickade ramverket en gång, Joel Werner för Skövde efter sex minuters spel och Henrik Eriksson för Borås efter 19 minuters spel. Men som sagt, utvisningarna präglade den första perioden och den riktiga intensiteten som syntes förra veckan saknades.

Båda lagen var noggranna i avvägningarna och såg till att inte gå bort sig i utsatta lägen.

Nivån ändrades

I mittperioden var det desto friare tyglar mellan lagen, det domaren blåste för i den första akten släppte han helt i den andra perioden. Det gjorde att det blev desto mer spel i fem mot fem och inledningsvis var det Borås som visade upp ett bra spel medan Skövde hade svårt att komma igenom blocken från hemmaspelarna.
– Vi kommer inte riktigt upp i nivå i andra, det blir för mycket ensamhockey med mycket pucktransporter, vi blir lite långa i laget och har för mycket rygg mot spelet. Det är inte det vi har jobbat med tidigare där vi varit bra och haft en hög moral men jag tycker det försvann lite idag, sa Fredrik Ljunggren.

William Danielsson fick ett bra läge för hemmalaget efter en dryg minut när han tråcklade sig förbi SIK:s försvar men Robin Wallin var med och räddade med sin plockhandske.

Skövde försökte skapa chanser men hade oerhört svårt att ta sig igenom Borås kompakta försvar och hemmalaget stod i skottlinjen precis hela tiden. Anton Weiler försökte sig på en fräckis när han sköt från i stort sett ingen vinkel via målvakten Adam Höglunds rygg och utanför.
– Där måste jag berömma Borås som är tighta i sin box, de ligger i linje och även om vi kommer förbi förstagubben så täcker de upp i andraläget. Då måste vi hitta andra ingångar men det gör de bra, ansåg Fredrik Ljunggren.

Istället var det Borås som tog ledningen i matchen, Anton Steiland skickade iväg en backhand mot Wallin som burväktaren nog gärna vill ha tillbaka efter dryga sex minuters spel. Därefter pressade Borås på för ytterligare mål en stund och SIK fick verkligen sitt försvarsspel testat.

Erik Möller fick en bra chans till kvittering efter dryga tolv minuter när han kom en mot en med en försvarare, drog backen och sköt ett handledsskott som Höglund tvingades parera med klubbhandsken.

Men istället för en kvittering så var det Henrik Eriksson som stod för en fin individuell prestation när han tog sig igenom SIK:s, alldeles för passiva försvar, fick ner Wallin längs isen och lyfte upp pucken i nättaket.

Det tog knappt tre minuter, sedan hade SIK reducerat. Lukas Johansson fick en öppnande passning från Axel Abrahamsson, tog sig in i anfallszonen och skickade iväg ett handledsskott som hemmamålvakten nog borde tagit men som smet in mellan benen.

Halvminuten senare hittade domaren sin pipa igen och valde att döma ut två stycken utvisningar, en för vardera lag för att fördröja spelet.

SIK tog inte smällarna framför målen

I den tredje perioden såg Borås snabbt till att öka på sin ledning, Hugo Bäckman fick stå helt ensam i slottet och tilläts ta både en och två returer innan han kunde raka in pucken bakom en övergiven Wallin.

Skövde fick en fin möjlighet till att reducera efter knappa fyra minuter när de fick spela powerplay, tyvärr för SIK:s del så saknades passningstempot och Borås kunde relativt enkelt freda sig och klara ut den utvisningen.

Minuten efter att BHC var fulltaligt fick de också möjligheten att avgöra matchen när det var deras tur att träna powerplay. SIK spelade dock riktigt bra i boxen och lät inte hemmalaget komma till några avgörande lägen.

SIK skulle dock få ett nytt powerplay och chans till att reducera, då var det bättre konstruktivitet och passningar men det saknades den där rätta glöden och skärpan, SIK tog inte smällarna framför mål och då är det i regel svårt att göra mål i dagens ishockey.
– Vi har absolut inget attacktänk i våra ingångar och vi är inte tillräckligt heta på de returer som finns. Det elementära i ishockey med att vinna våra dueller får vi inte riktigt med oss idag, sa Fredrik Ljunggren.

Med knappt två och en halv minut kvar valde tränare Fredrik Ljunggren och Jimmy Krusell att plocka ut Wallin för att spela sex mot fem men det gick som det brukar, Hugo Bäckman tog sig över röd och skickade sedan in pucken i den tomma kassen.

SIK gav dock inte upp, istället plockade de Wallin ytterligare en gång men inte heller den gången lyckades det, istället kunde Henrik Eriksson spela pucken till Markus Näslund som skickade in slutresultatet 5-1.
– Det blir stora siffror men vi ville ge det en chans när vi plockade Robin men det var bra att få känna på sex mot femspel också, sa Fredrik Ljunggren.

-Alla vill garanterat jätteväl men idag är det inget som stämmer, men det är skönt att det inte är jättelångt till nästa match nu, avslutade Fredrik Ljunggren.

På onsdag väntar nästa match, då är det HC Dalen som står för motståndet och pucken släpps 19:00 i Billingehov.