Inför SIK – Surahammars IF

Fredagskvällens motståndare Surahammars IF är fortfarande på jakt efter säsongens första trepoängare och för eller senare kommer den. Trots att laget är det enda med noll i vinstkolumnen behöver man bara backa bandet till onsdag kväll för att se att det finns kapacitet, en straffseger över seriesuveränen Dalen visar med all tydlighet att den som tror det är lätta poäng att hämta mot fredagens motståndare är helt fel ute. Vi håller tummarna för att Skövde IK klarar av att hålla gästernas trepoängskolumn tom ytterligare en match?

Tidig seriefinal senast men ni fick det inte att stämma, berätta om matchen mot Dalen?

-Ja vi får det absolut inte att stämma fullt ut, det får vi inte, funderar Fredrik Ljunggren och fortsätter. Jag tycker att vi har svårt i spelet med puck att få det att stämma. Jag tycker att Dalen försvarar sig väldigt bra vilket gör att vi har svårt att få upp farten genom mittzon helt enkelt, så som man behöver göra för att utmana och komma ned med kontroll. Även om vi inte är helt nöjda med matchen så har vi 1–1 i fem mot fem spelet, tyvärr släpper vi tre i box och ett i pp. Vi har för mycket utvisningar så det är väl saker vi får jobba med.

Man får försöka plocka godbitarna och Dennis Santessons framspelning till Henrik Thegel som sedan lurar målvakten ordentligt, det var riktigt hockeygodis?

-Ja det var det och det var fint hela vägen. Dahné (Erik) som kliver in och håller i och fördröjer och väntar in så att försvaret sjunker ihop också så det var bra hela vägen.

Om jag får välja det roligaste ögonblicket i matchen med SIK ögon sett var det att Oscar Forsmark fick kriga in sitt första seriemål för säsongen, det kändes viktigt?

-Du tänker för han personligen eller?

Ja för han personligen!

-Ja det vågar jag inte svara på vad han tycker men det var kul att han gjorde mål när han fick en möjlighet att spela powerplay där.

Du kan väl berätta om vår kapten, #24 Oscar Forsmark?

-Ja kapten för hans sätt att leda på isen vill jag påstå. Självklart i omklädningsrum och så också men han är en sådan som ger 100 varje gång, full fart hela tiden. Han läser spelet bra både med och utan puck, han vet var han ska vara för att bli spelbar och han är väldigt skicklig på att stänga ytor för motståndarna. Han orkar åka väldigt väldigt mycket så han kan ibland få fast två stycken samtidigt med det. Jättenyttig spelare som jobbar stenhårt på ett väldigt smart sätt.

100%

Notering från torsdagens träning, de andra lagen värvar från J20 elit men vi siktar högre än så när vi tar hit spelare?

-Ja vi får se om han platsar?

Du får berätta lite hur det har gått till att han är här?

-Han har hört av sig och frågat om han fick träna för de är hemma i två veckor, det var inte krångligare än så.

Det var kul att se Anton Strålman på isen!

-Absolut!

På isen med Siken

Vi spelar matcherna med tre-fyra kedjor, vad har de olika kedjorna för roller?

-I grunden kan man väl säga att vi har våra två första som är de som oftast också landar in på powerplaytid och ska vara de som ska vara våra producerande enheter. Sedan tycker jag väl att våra andra två kan vara det också med ett hårt jobb. Men grunden är väl att ett-två är de vi har mest produktion på och det ser man väl kanske också. Sedan tycker jag att tredje och fjärde kan man väl jämställa med varandra med hårt jobbande spelare som också är väldigt smarta i spelet. Det är ju inte så att vi har satt någon femma eller kedja på att stänga någon motståndare utan vi rullar ju ganska frekvent på fyra och använder dem väl i vissa situationer lite mer offensivt och defensivt beroende lite grand på hur det ser ut.

När du satte ihop kedjorna inför säsongen, hur gick tankarna om spelarnas olika egenskaper och hur du ville pussla ihop dessa?

-Det beror ju som sagt lite grand på vad man vill få ut av kedjan. Vi vill få ut lite de som ser ut att passa ihop när de åker, både i hur man spelar med puck, att man kan hitta varandra. Man ser ganska tidigt om man har kemi och det handlar om samma sak i spelet utan puck, att man synkar i press spel och liknande så det är mycket som ska stämma in.

Det värker fram under försäsongen?

-Ja jag tycker väl att vi provade lite grand, vi hade väl ändå en ganska klar bild tycker jag och sett de flesta ganska mycket också. Men det är klart att man funderar lite hur man ska få ihop dem på bästa sätt.

Tar ni hänsyn till de olika spelarnas önskemål?

-Jag har inte frågat på det viset.

Jag har en läsarfråga. William Johansson fick ett par byten sist, är tanken att han ska få några fler varje match för att han ska komma in i det på ett lugnt och bra sätt.

-Ja vi har väl tänkt att matcha in honom, det har varit vår plan och det var först nu på slutet vi har tyckt att han sett redo ut. Det var vår plan men nu har han fått lite bakslag så han missade träningen idag så få vi se hur det ser ut under helgen här.

Sedan har jag en Basse frågar här. Den skulle jag ställa till Roger Krusell sa han(vår andretränare heter Jimmy Krusell och det är ju honom Basse menar, reds anm.). Han undrar vad en Snickers och tre cola betyder för dig?

-Haha, skrattar Jimmy. En Snickers och tre cola, det brukar bli några stycken på bortamatcherna i bussen. Det blir några stycken Snickers och så någon cola kanske. ”TG” han är ganska glad i att fika också tycker jag så han är inte oskyldig.

”TG”, där var det någon form av passning förstår jag men för att komma tillbaka till hockeyn, hur ser det ut på sjuk och skadefronten?

-Robin (Wallin) inte startklar riktigt än, svarar Fredrik Ljunggren. Fredrik Dahné som varit borta ett tag provade på is idag men det höll inte riktigt. Willys (William Johansson) var inte på is idag och Martin (Olsson) var inte på is idag, han är skadad. Resten är tillgängliga.

Har du något tidsperspektiv på de skadade?

-Nej inte just nu. Jag hoppas väl att några av dem kanske är tillbaka redan till helgen eller på måndag men det är lite olika på dem.

Surahammar på fredagskvällen och det är ett lag som brukar få slåss för sin sportsliga existens men som också brukar ge oss fullt upp, nu har de dessutom fått in den gamla räven Conny Strömberg i tränarstaben. Som om inte det var nog luggade de också Dalen på två poäng i onsdags. Dina tankar inför matchen?

-När vi var uppe i Surahammar och det jag har sett utav dem så är det ett lag som jobbar otroligt hårt och ger aldrig upp liksom utan de går för det hela tiden. De spelar med mycket fart och mycket arbete och ett ganska rakt och intensivt spel så det gäller att vara med på det och vårda puck och ta ansvar för den och självklart utnyttja de vändningar vi kan få, sedan vara noggrann med pucken i anfallszon och se till att vinna insida och tävla om ytorna framför mål.

Det lilla jag har sett av dem känns det nästan konstigt att de inte har en enda trepoängare?

-Det kanske de inte har nej? Nej men de hade ju en början på säsongen vet jag där det var uddamålsförluster om vartannat hela tiden liksom så de har vart med men sedan är det väl bara det sista lilla som har saknats lite. Att vinna på straffar mot Dalen senast visar ju att det finns kapacitet så att det gäller att kriga med stor ödmjukhet och stort tålamod.

Och naturligtvis hittar vi Hugo Fagerblom i mål?

-Stämmer!

Då önskar jag lycka till!

-Tack så mycket!

Länk till webbsändningen av matchen hittar ni här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-surahammars-if-hoec1gv

Har ni en slant över och känner att ni vill stötta Skövde IK i Coronasäsongen så swisha gärna över några kronor till SIK-stödet. Numret är 123 538 33 69 och det går också bra via bankgiro till 655–2756. Märk betalningen ”SIK-stödet”.

Läsarfrågor mottages tacksamt via mail till per-erik.odh@his.se

KRIGA SIK KRIGA!