Bekväm seger för SIK – Tennissiffror mot Surahammar

Skövde IK var på jakt efter revansch under fredagskvällen. Förlusten borta mot Dalen skulle Surahammar få sota för och SIK klev ut i Billingehov med en bra inställning, en härlig energi och såg till att göra det svårt för sina motståndare.
– Energin vi har är riktigt bra, det tycker jag verkligen. Den energin är det som gör att vi kan sätta oss i förarsätet hela vägen, sa Fredrik Ljunggren.

Skövde IK inledde matchen mot Surahammar piggt och skapade chanser redan från början av matchen. Trots en tidig utvisning på Jesper Emanuelsson så förlades spelet i Surahammars försvarszon. Ledningsmålet skulle dock dröja dryga fyra minuter.

David Lundmark var riktigt het och tog sig in i anfallszon, sköt ett skott som träffade klockrent i Oliver Erikssons vänstra stolpe men på returen högg Lukas Johansson som en kobra och rakade in pucken bakom burväktaren.

Några minuter senare fick Dennis Santesson ett bra läge att utöka när han stoppade ett uppspel någon meter framför Eriksson. Han fick ned målvakten längs isen men fick inte upp pucken de dryga 30 centimeter det krävs för att lyfta in den över benskyddet på målisen.

Surahammars första läge dök upp efter dryga nio minuter när André Astley Rydberg stod framför Hugo Fagerblom och styrde pucken, dock inte bättre än att hemmamålvakten kunde parera.

Men den första akten tillhörde Skövde, SIK åkte betydligt mer skridskor och visade att det fanns en rejäl revanschlust efter söndagens förlust.

Efter dryga tio minuter var Max Kardevall nära att trycka in pucken bakom Eriksson när han smög upp från sin backplats men burväktaren parerade.

Någon klass bättre

Istället kom 2-0 två minuter senare, Tom Olsson skick

ade iväg en skottpassning mot målet och framför kassen stod David Lundmark och styrde in gummit i nätet.

Med dryga 20 sekunder kvar av perioden kom även 3-0 för hemmalaget. Dennis Santesson tog några kliv inåt i banan och stänkte upp pucken i krysset bakom en chanslös Eriksson.

Surahammar lyckades dock replikera, med fem sekunder kvar av den första perioden vann gästerna en tekning i anfallszon och André Astley Rydberg sprätte in pucken strax före pausvilan.

– Vi åkte på några spelvändningar i första men det blev vi bättre på att styra bort desto längre matchen gick, sa Fredrik Ljunggren.

I den andra perioden inledde hemmalaget återigen piggt och Surahammar drog på sig utvisningar. I SIK:s första numerära överläge tog det mindre än minuten innan Henrik Thegel kunde skicka in 4-1 bakom en uppgiven Oliver Eriksson.

Målet avgjorde matchen i praktiken och hemmalaget kunde komfortabelt spela av matchen under resterande del. SIK var ett par klasser bättre än Surahammar och siffrorna var klart i underkant.

Delikatess från hemmalaget

Matchens delikatess kom när SIK på nytt fick spela med en man mer på isen. Dennis Santesson spelade en puck till en fristående Oscar Forsmark, han i sin tur spelade pucken som på ett snöre till David Lundmark som kunde raka in pucken i tom kasse. Vackert så det förslog och ett mål som påminde om Tomas Sandströms mål mot Sovjet 1987.

Strax därefter tvingades SIK avvara backklippan Axel Abrahamsson som åkte på en ful tackling mot huvudet. Gästernas Blake Luscombe fick matchstraff för tilltaget och Skövde fick avsluta matchen med endast fem backar.

– Jag har ingen status på Axel än, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Spelet i det efterföljande powerplayet var dock inte av högsta kvalitet. SIK gjorde det lite för omständligt och det blev ofta en passning för mycket. Men ett mål blev det i spelformen.

För 49 sekunder in i period nummer tre kunde Adam Thilander dundra på ett slagskott från blålinjen och pucken gick rakt in.

– Vi har tränat på bra i veckan och kliver ut och har ett bra passningstempo, bra skridskoåkning, vi vinner tillbaka mycket puckar i anfallszon och gör det väldigt jobbigt för Surahammar, ansåg Fredrik Ljunggren.

Surahammar hade svårt att skapa några ordentliga farligheter mot Hugo Fagerblom och hade bara ett handfull chanser på hela matchen.

SIK spelade av matchen

Den tidigare Skövdejunioren Hugo Bergström hade en chans i den tredje akten, efter knappa tio minuter när gästerna kom i en två mot etta men Fagerblom var följsam och kunde utan några större bekymmer avvärja.

SIK:s bästa chans, utöver målet, fick David Lundmark när han med 16 sekunder kvar att spela fick stå sopren framför Eriksson men gästernas målvakt stod för en vacker plockhandskräddning och matchen slutade 6-1 till Skövde som därmed utökar sitt försprång nedåt.

– Det blev bekvämt till slut och det var skönt att kunna vinna på det sättet också. Vi har haft ganska många tighta matcher och jag tycker att vi visar från start idag att vi var revanschsugna på oss själva, sa Fredrik Ljunggren.

På söndag spelar laget sin nästa match, borta mot Köping.

– Vi åker av oss det här imorgon och sedan laddar vi för Köping på söndag, det är så här vi vill ha det med täta matcher och vi hade gärna spelat i onsdags också. Vi har varit lediga tillräckligt nu, avslutade Fredrik Ljunggren.