Inför Kumla HC – SIK

Skövde gör en spelmässigt bra insats mot Malung men har svårt att göra mål på spelövertaget vilket bäddar för en väldigt spännande söndagsmatch och uddamålsseger när lagets yngsta forward, Erik Möller, efter 11 minuter in i tredje så moget snärtar in det matchvinnande målet. Härligt, rättvist och ett steg närmre det finare rummet en alletta efter jul innebär. Men kampen kring platsen i allettan fortgår för kometen Forshaga har fortfarande vittring. Kan vi bärga tre poäng uppe i Kumla är platsen säkrad!

Grattis till en skön seger!

-Ja tack så hemskt mycket, den var skön, svarar Skövdetränaren Fredrik Ljunggren med ett stort smile.

Spännande, svettig, härlig och en som jag ser det rättvis seger tillslut. Berätta om söndagens möte med Malung?

-Ja det blev ju verkligen spännande och svettigt så det var väl sådana matcher vi vann när vi höll på att vinna som mest och det var skönt att vi kunde göra så igen. Nej men jag tycker ju att när vi vrider upp tempot och har bra fart på benen och fart på pucken så tycker jag vi skapar ganska bra med målchanser och borde väl gjort några mål till i första. Starten på andra har vi jättemycket bra lägen också så några mål hade det nog blivit en annorlunda match tillslut, nu är det ju som vanligt. När det är tight så är det ju klart att de får ju ett powerplay, gör 1–1. Nu gör vi ju 2–1 ganska snabbt därefter men det är ändå tufft när det bara skiljer ett mål liksom och några minuter kvar när de får ett powerplay och sedan plockar de målvakten, det är klart att det blir lite spännande i slutet och att de skapar lite då också såklart.

Ja det kändes som det var bra tryck när de var sex gubbar!

-Hm.

En träningsfundering. Ni har ju kört rätt hårt ett tag nu med mycket matcher och träningar där emellan och jag förstod att det därför var frivilligt deltagande på måndagens träning. Jag blir nyfiken på hur det var med deltagandet i måndags?

-Vi var nio totalt där tror jag så de som kanske inte spelat lika mycket och några till som ville vara på ändå. Det blir en annan typ av träning såklart där de själva får styra lite vad de vill göra. Så de som kände att de ville vara på is fick vara det.

Det är väl ingen av materialarcheferna som är direkt buskablyg men även i helvetet finns det grader och idag är det den halvan som jagar livet ur Jimmy Krusell som jobbar så det blir frågor till honom från dem här. Jimmy är alltid så snabb iväg ifrån träningarna påstår de och undrar om du har skaffat tjej och har du något namn?

-Så snabbt tycker jag nog inte att jag är iväg från träningarna, protesterar Jimmy!

-Jag tycker det är en bra reflektion och en väldigt väldigt bra fråga, flikar Fredrik in och Jimmy gapskrattar.

-Ja det kan variera väldigt mycket men nej, jag har inte träffat någon tjej men ibland drar man iväg och spelar lite Padel och då har man ju tid bokad. Jag vet inte riktigt vad det är de tror?

Sedan undrar de om du fortfarande har Anders Lundström som huvudmisstänkt eller ligger det någon substans i något av tipsen det ryktas om?

-Ja Basse är en riktig skojare, han säger att det är vissa jag ska hålla ögonen på och sedan är de helt plötsligt väldigt oskyldiga också så han har jag väldigt svårt att tro så jag är väl tillbaka lite i ingenmansland när det gäller de där skridskorna igen och vet inte riktigt vem det kan vara.

Så du litar inte riktigt på Basse?

-Nej det gör jag inte!

Nej hur kan man lita på någon som heter Gudmundsson?

-Haha, utan att nämna några namn så är det flera som säger så, skrattar Jimmy och där lämnar vi materialarchefernas funderingar för denna gången. To be continued.

Idag har jag hela fem stycken läsarfrågor och den första lyder. När är det dags för William Johansson att ta en ordinarie plats eller är han helt enkelt inte tillräckligt bra, utan han är den sjunde backen så länge ingen blir skadad av de sex?

-Vi har sedan han började komma tillbaka här använt oss av sju backar på ett sätt som vi inte gjorde tidigare. Jag tyckte att han var på gång ordentligt ett tag innan han fick en sjukdom igen och han är inte uttalad sjundeback men just nu är det så istiden har sett ut. Han spelar sig in i laget så småningom och håller på att tävla om det just nu.

Tvåan lyder, utmärkt bra pp-spel, kanske det bästa på många år, men ibland går tempot ner som om man söker ännu smartare eller snyggare lösningar och då blir det ju enklare för motståndaren, med andra ord, varför går tempot ner ibland utan synbar anledning?

-Ja det är svårt att svara på men jag tycker väl att oftast håller vi ganska bra tempo, att vi tar ganska mycket avslut och så vinner vi puckar och går på andralägen därifrån. Sedan att det pulserar lite under en tvåminuters period är väl inte jättekonstigt. Det beror ofta på misstag man gör såklart och ibland kanske man behöver dra ner lite på det för att de ska backa av så att man kan hitta ytor och tempo igen. Men jag upplever att vi har ett väldigt bra powerplay som vi kan lita på fullt ut.

Trean, finns det några funderingar på förstärkningar, om det blir allettan?

-Inget vi har pratat om.

Som fyra är det en som undrar hur ska vi få igång målskyttet?

-Ja det är en bra fråga. Vi har ju i fem mot fem spelet haft lite svårt för att få in puckarna det sista, det är väl egentligen Borlänge där vi vann den matchen ganska ordentligt med 3–0 i fem mot fem spel. Annars så har vi haft det lite tufft där men jag tycker ändå att vi kommer till målchanser och Malung hemma så har vi ju en hel del klara målchanser både med sidledspass där vi har direktskott och vi har några returer där pucken ligger och dansar på mållinjen så att det handlar väl egentligen om att fortsätta våga och att fortsätta utmana motståndarkassen lite och gå in så det inte blir för passivt där. Så fortsätta att ta puckarna dit och göra det med både kraft och finess.

Och sist. När vi i princip är klara för Allettan, kommer det att ges mer utrymme till att experimentera lite, kanske främst i boxplayformationerna, för att försöka få till det spelmässigt även där?

-Vi kommer att spela vidare som vi har gjort här nu, vi har inga planer på att ändra någonting utan vi vill vinna varje match. Vi har två matcher kvar i grundserien, vi kommer att gå för att vinna dem också. Sedan håller jag med om att boxplayspelet är en del där vi har hamnat lite snett på det och där det känns att vi inte har självförtroendet. I powerplay känns det som att vi har gott självförtroende och vi känner att vi kan göra mål där och på samma sätt kanske vi hamnar lite snett på det i boxen. Jag tycker att vi kanske inte haft möjlighet att jobba med det riktigt som vi vill för att det är andra delar i spelet som har fått gå före som vi tycker har varit lite stökiga. Så svaret på frågan, inga planerade ändringar men vi håller med om att boxplayspelet är något vi behöver upp på.

Bland Skövdesupportrarna har det ett tag nu nickats gillande när en speciell kedja är inne och krigar. Jesper Erlandsson och William Frödelius har du redan berättat om så denna gången får det bli centern där, #19 Lukas Johansson?

-Ja det är en smart center som just i nuläget kanske får ta en roll som den som ligger och läser av vad de andra hittar på som åker som galningar fram på ett fantastiskt bra sätt. Det är en smart, klok, spelskicklig center, ligger rätt i banan, han är ofta spelbar när vi ska ha uppspel nerifrån och han är duktig på att vara beredd på insidan att hitta en yta för att kunna äga mitten i utgångar som vi har pratat om. En klok och smart center som just nu får ta ett defensivt ansvar och ligga som trea väldigt ofta när de andra två kör som han gör på ett jättebra sätt.

 

Det kanske är ganska tydligt där det vi pratade om en annan gång att centern är länken mellan forwards och backar och de två andra är ju full fart framåt?

-Ja men det är ju klart att Lukas är ju också framme i kortsarg och går ibland och gör det på ett bra sätt men det mest naturliga kanske är att de två andra kör mest och han får liksom ligga och läsa av där bakom.

Lukas ligger rätt bakom jakthundarna

Hur har vi det på sjuk och skadefronten då?

-Inga ändringar!

Bortamatch mot åttondeplacerade Kumla och det är sannolikt jätteviktigt att vi samlar på oss några poäng till. Hur går tankarna inför onsdagens match?

-Ja tankarna går väl att vi ska upp och möta ett Kumla som dels så hade vi lite strul med dem hemma, vi lyckades vinna med uddamålet ganska sent har jag för mig. Det är ett lag som gör mycket bra resultat. De har väl en kedja som sticker ut i produktionen i varje fall, det gäller att vara vaken med vilka man möter skulle jag nog vilja påstå. För övrigt handlar det om att vi ska bygga vidare på den arbetsinsatsen vi hade i söndags och hela tiden kunna ha den kravbilden att det är den arbetsinsatsnivån vi ska ligga på. Vi behöver ha med oss upp en noggrannhet och ett bra passningsspel och en bra fart genom mittzon så att vi kommer ner djupt på dem. Så passningsspelet, farten och ha koll på vilka motståndare man möter.

Blir det Hugo Fagerblom eller Robin Wallin!

-Det är Robin.

Stort lycka till!

-Tack så mycket.

Livesändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-kumla-hc-black-bulls-skovde-ik-9q0vge

Läsarfrågor mottages gärna via mail till [email protected]

SE NU TILL ATT AVGÖRA DET HÄR GUBBAR, VI LITAR PÅ ER!