Wed 20 Jan Slut
Hockeylag VIS 1
Hockeylag KAR 2
Wed 20 Jan Slut
Hockeylag VIM 2
Hockeylag DAL 4
Wed 20 Jan Slut
Hockeylag MÖR 1
Hockeylag NYB 4
Wed 20 Jan Slut
Hockeylag HUD 4
Hockeylag TRO 3
Wed 20 Jan Slut
Hockeylag SKÖ 1
Hockeylag MAR 4
Fri 22 Jan 19:00
Hockeylag VIS -
Hockeylag HUD -
Fri 22 Jan 19:00
Hockeylag SKÖ -
Hockeylag DAL -
Sun 24 Jan 14:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag VIS -
Sun 24 Jan 16:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag VIM -
Sun 24 Jan 16:00
Hockeylag KAR -
Hockeylag SKÖ -
Sun 24 Jan 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag HUD -
Sun 24 Jan 16:00
Hockeylag DAL -
Hockeylag MÖR -

Inför Vimmerby HC – SIK

Ett på grund av Corona framtvingat, men sportsligt på tok för långt uppehåll är äntligen över i och med att allettan drar igång nu den andra söndagen i januari. Skövde IK:s allettapremiär sker på bortaplan mot Vimmerby HC. Har det långa uppehållet med firande av flera matglada storhelger inneburit mätta eller hungriga spelare? En fråga som förhoppningsvis besvaras med positiva besked under söndagseftermiddagen nere i Småland. I allettan finns inga ”lätta” poäng utan här gäller det att gripa chansen när den kommer. En intressant värdemätare när den västra seriens tredjeplacerade lag möter den södra seriens femteplacerade?

Jag upplever det som att stämningen i katakomberna under Billingehov efter lördagens förmiddagsträning är både uppslupen och förväntansfull, precis som den ska vara inför en premiär. Närmare tre veckors uppehåll för egen del har gjort att jag själv hamnat i någon sorts flämtande sparlåga men det räckte med att passera dörrarna in på Billingehov för att pulsen skulle öka och livsandarna återkomma och det känns bra. Det är kul att återigen kolla på träning tillsammans med Skövde IK:s engagerade klubbchef Anders Lundström och få till sig lite tankar och åsikter. Det känns också väldigt bra att åter slå sig ned mitt emot Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren för en pratstund inför vad som komma skall. Det är gott att komma igång igen.

God Fortsättning!

-Tack det samma, svarar Fredrik glatt.

Har du på ett privat plan haft okej helger?

-Absolut, det har varit bra och det har varit skönt att vara ledig från både jobb och ishockey stundtals och kunna ägna lite tid åt familjen även om det är speciella tider för alla, det blir ju annorlunda helger och firande.

Ni har i laget fått tillfälle till både återhämtning och träning under en längre tid nu, berätta lite hur ni har disponerat tiden sedan senaste matchen den 20 december?

-Vi tränade ju dan efter, lite lättare och lite tävlingar och sådant där den 21e. Sedan var vi lediga i om det var fem dagar kanske över jul där. Vi började träna på söndagen igen och då körde vi fyra dagar ganska tufft både på is och med fysdelen. Sedan några dagars nyårsledigt och sedan har vi kört sedan i söndags igen. Nu har vi haft sex pass efter det och fokuserat mer på spel igen och ordningen under i spelet och tagit det den vägen. Det har varit två bra veckor både vad det gäller vila, intensitet och tuffhet i träning och vårat grundspel.

Coronapandemin har haft toppnoteringar under helgerna, hur har ni klarat er i truppen?

-Vi har inte haft några sjukdomar under de här veckorna heller. Faktiskt inte en enda sjukfrånvaro.

Det är lika bra att i samma veva fråga dig hur läget är på sjuk och skadefronten?

-Vi har skada på Martin (Olsson) fortfarande så det är han som är frånvarande. Sjukdomar har vi haft noll av sista veckorna men Martin fortsatt inte spelklar men det närmar sig där också.

Allettan södra blir naturligtvis en stenhård serie och här kommer det verkligen krävas att alla kommer påkopplade till varje match, hur resonerar ni i laget kring de placeringsmässiga målen?

-Vi vill ju självklart spela vidare när allettan är slut och vi har satt upp det som mål att vi vill göra det utan att spela play in matcher utan vi vill kliva direkt in i åttondelen vilket innebär att vara topp sex.

En tuffare serie, innebär det att ni ändrat något i träningsupplägget?

-Nej det har vi inte gjort nu. Sedan är det klart att när vi kommer in i matchsituationer så är det ju matchanpassad träning och lite lugnare. Men vi har inte ändrat någonting. Vi har förtydligat vissa delar och påmint oss under den här tiden om vårat grundspel men det är inte så att vi har ändrat något i vårat spel på det viset. Några smådetaljer kanske men inget stort.

Ni körde mycket power och boxplay idag såg jag?

-Men så är det, vi har väl lagt fokus på powerplay idag och självklart boxplayinslag, det pratar vi en hel del om också. Vi har jobbat med det tidigare i veckan också, vi hade fokus ganska mycket enbart boxplay någon dag i veckan. Så vi har brutit ned det och kört olika delar och det känns bra.

Är det några förändringar i hur laget formeras?

-Nej vi har nog inte gjort några direkta förändringar. Sedan kommer jag inte exakt ihåg hur det såg ut senast men det är absolut inte så att vi har gjort några rockader utan vi kör.

Sedan har jag några frågor från materialarcheferna och då förstår du naturligtvis vem som ska häcklas?

-Ja han som inte är här, haha. (andretränaren Jimmy Krusell har naturligtvis varit med på träningen men hade bråttom iväg, reds. anm.) Ja då får jag svara upp för honom helt enkelt på något sätt, skrattar tränaren.

Krusell försvinner väldigt fort från träningarna det senaste och kommer i tid på morgonträningarna, har du något svar på varför?

-Nej, det är kul att han också har blivit lite morgonpigg och det tål att tänkas på. Jag vet inte om det är något i privatlivet som har hänt där så vi får hålla lite koll på det.

Det sägs att Krusell har väldigt många par skridskor, hur många har du och är det vanligt att andretränare har så många par skridskor?

-Nej men jag nöjer mig med ett par, det gör jag. Han har nog varit på tre nu ett tag så han har haft det lite stökigt med det. Han är en materiallirare kan det väl kallas.

Jag har några läsarfrågor här också och den första lyder, ja den har du ju egentligen redan svarat på, men vad har vi tränat på under uppehållet?

-Nej men det kan jag svara på om du vill för vi har ju betat igenom det ganska tydligt skulle jag vilja påstå. Vi har lagt mycket krut på vårt försvarsspel över hela banan där vi har tydligare hemgångar och lite klarare vad vi gör i egen zon ibland och lite tuffare där också kanske. Det har vi lagt lite krut på tillsammans med powerplay och självklart ganska mycket boxplay under någon tid där vi också vill tuffa till oss lite, det är något vi behöver ha upp. Så vi har brutet ned det och lagt olika fokus varje träning egentligen nu när vi har haft så lång tid på oss. Vi hade två femtio pass på tisdagen till exempel där vi kunde ha olika fokus på de olika träningarna och vi hade två pass på onsdagen där vi delade upp formationerna så vi körde få åt gången så att det kan bli lite mera intensivt med de som är på isen liksom. Nu kör vi grunder i försvarsspel och självklart ska vi ha bra tryck i det offensiva med bra åkningar, något vi har pratat om också. Det är väl så vi lagt upp det.

Så ni har haft träningar där ni delar upp grupperna?

-Ja vi går på med två femmor åt gången. Det blir lite lättare liksom att köra när man kör och sedan blir det naturligt att man kan prata ihop sig också under tiden, att det inte blir för mycket vila för de övriga då utan det blir ganska bra och koncentrerat tycker jag.

Det låter väldigt intensivt för de som är på?

-Ja men det är ju det också att när man kör så kör man och sedan behöver man inte ha vilan medan de andra kör utan då kan vilan vara diskussioner mellan både dem och vi inblandade och det har funkat bra.

Du pratade om försvarsspelet där och då undrar jag hur ni tänker där, att är det så att man får tänka att ”jag” sköter försvaret mot den spelaren eller är det att man tänker lite mer att ”jag” har det här området som jag ska försvara?

-Ja det är väl det vi har försökt att förtydliga lite att i början spelar man ju lite mera att man har koll på någon spelare men sedan en blandning av lite alltihop. Det vi vill förtydliga är väl ibland att vi ska gå ut och sätta lite stopp och att man överbelastar lite mer och då blir det ju inte att man kan spela man man utan då vill vi ju skapa överlägen istället och då är det också viktigt att man får med sig forwards i försvarsspelet på ett bra sätt. Vi vill att man har koll på varsin och sedan på någon form av signal ska man kunna hjälpas åt och skapa överlägen.

Någon form av ”signal” lät lite kryptiskt?

-Nej men det handlar om vad förstagubben gör, om det kommer ett skott och en retur som går ut i hörnet och vi tar en åkning där att vi sätter fart på grejerna så ska vi haka på som ett exempel. Det är skillnad när motståndarna har full kontroll, då får man ligga lite mer på insidan men just det här med tydligheten i det här med återtagandet.

Då fortsätter vi med läsarfrågor här igen. Finns det någon match som kommer vara viktigare än någon annan?

-Nej det skulle jag väl inte vilja påstå utan det är viktigt allting. Alltså, just nu är det ju viktigt att få en bra start och därifrån bygga vidare på det. Nej jag känner väl inte att vi har någon nyckelmatch sådär utav de här arton på det viset, inte sett till ett seriespel och ett tabell läge i vilket fall. Sedan är det ju alltid spännande med våra derbymatcher där vi har lite revansch att utkräva sedan senast. Annars ser jag inte att det är någon nyckelmatch på det viset utan vi vill kliva ut och få en bra start här och sedan ta det därifrån.

Hur bra har vi scoutat lagen i serien och då i synnerhet Vimmerby i förstaläget?

-Vi har scoutat dem. De har ju spelat lite senare än oss vilket är ett plus då att vi har kunnat se matcher lite mer i närtid. Jag har sett deras två senaste matcher och tagit ut lite på det så vi har försökt att titta lite. Även på de andra matcherna men vi har inte tittat för långt bakåt utan man får väl ta det som är lite mer i närtid sedan när det kommer till lag som vi kommer möta lite senare. Men jag har sett på Vimmerby lite det senaste och jag tittade på Visby/Dalen igår (fredag) också i och med att vi har Visby på fredag och de inte har mer match emellan. Vi försöker skaffa oss en uppfattning om vad vi kommer möta även om det absolut viktigaste är hur vi själva presterar.

Och sista läsarfrågan lyder, om Martin Olssons skada inte förbättras, kollar ni på att värva in en ersättare?

-Vi har väl haft ögonen öppna hela tiden på vad som händer. Vi är inte jätteaktiva och söker men Anders har ju ett ganska brett kontaktnät så han får väl till sig lite frågor ibland och just nu har vi valt att inte ta ställning till någon av dem med tanke på att vi tycker vi har forwards så att vi kan gå med som det är. Du får ett luddigt svar eftersom vi inte har bestämt oss för någonting men vi håller ögonen och öronen öppna.

Allettapremiär borta mot Vimmerby, hur går tankarna kring det och vad kommer krävas för att komma hem med poäng?

-Det krävs väl att vi studsar upp ordentligt och spelar efter våra styrkor. Självklart är försvarsspelet viktigt och att hålla ihop lagdelarna, det kommer att vara jätteviktigt i den här serien men för den sakens skull inte tappa åkstyrkan som vi besitter på väldigt många, att vi vågar ta åkningar och att vi släpper loss i det spelet och är aktiva i vårat spel hela tiden.

Då önskar jag stort lycka till med det!

-Tack så mycket!

Webbtevesändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-vimmerby-hc-skovde-ik-evemzh

Om du inte redan är en registrerad användare på Rebellernas supporterforum rekommenderar jag dig starkt att bli det. Var till exempel med och diskutera aktuella matcher och prestationer eller varför inte vara med och rösta på just den spelare du tycker är ”Man of The Match”. Matchtråden hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=936

Och har du några läsarfrågor du vill ställa i kommande inför så maila dem gärna till mig på per-erik.odh@rebellerna.com

  TAGGA!