Inför Visby/Roma – SIK

Då har vi kommit fram till äventyret på öna. En bortamatch som så påtagligt bryter av mot de vanliga bortaresorna genom att den innehåller ett antal timmar på Gotlandsfärjan och hotellövernattning. Bortamatch mot Visby har vi bara goda erfarenheter av då vi endast varit på öna en gång och då plockade vi med oss alla poängen till fastlandet. Vi har ju dessutom revansch att utkräva på oss efter hemmaförlusten mot Gotlandslaget i omgång två av Allettan. Kom igen nu gubbar, nu tar vi det här!

Jag kan ju inte gärna skriva om bortamatch på öna utan att påminna mig den härliga tilldragelsen för drygt ett år sedan när vi var några hardcorefans som följde bortamatchen mot Visby på plats. Att glädjen var på topp efter de tre poängen den gången råder det inget tvivel om och inte blev den glädjen mindre av att Skövde kommuns gamla kommunalråd Anders Flanking klev fram efter matchen och gratulerade till segern. Anders Flanking visade sig då inneha posten som landshövding på Gotland och det är ju inte var dag man som bortasupporter får motta gratulationer av en landshövding. En av de stora hjältarna i den matchen var Hugo Fagerblom och det var också en sådan där fantastiskt rolig sak att se när lokalradion tog sig ann en segerintervju med honom. Reportern med mikrofonen hade inte alls väntat sig en sådan gigantiskt lång målvakt och tappade helt fattningen ett tag där när Hugo tornade upp sig framför honom. Härliga hockeyminnen. Nu skiter vi i historien och tar och skapar lite ny sådan tillsammans med Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren.

Som matchen artade sig hade vi verkligen chans på poäng men Vimmerby spelade av sista perioden på bästa sätt och vann väl därmed rättvist, berätta om din syn på matchen senast?

-Jag tycker att vi startar matchen väldigt bra och flyttar fram spelet och får långa anfall och skapar målchanser, egentligen flera stycken bara de första två bytena tycker jag, inleder Fredrik sin beskrivning av matchen. Sedan jämnar det väl ut sig lite, vi får några powerplay där och jag tycker att i vårat första skapar vi en del. Sedan jämnar perioden ut sig lite men jag tycker ändå att vi kunde haft något mer mål i förstaperioden att gå på. Det är viktigt att man får utdelning av spelövertag som jag tycker vi hade där. Andra perioden går till Vimmerby. Där tycker jag det är de som flyttar fram det och får långa anfall på oss och tröttar ut oss lite grand tycker jag och vi har lite svårt att flytta fram spelet. I tredje, vi försöker men Vimmerby är väldigt duktiga på att försvara sig och vi har svårt att komma åt dem fullt ut så det kanske blev rättvist tillslut, jag vet inte. Jag hade önskat i vi hade haft bättre utdelning i första perioden, då hade matchen blivit annorlunda.

Man har ju den där jädra andraperioden när man har långt till båset när man försvarar sig, hur avgörande är en sådan grej egentligen?

-Får man försvara sig mycket så är det ju inte bra, får man anfalla mycket är det jättebra. Nej men det är ju klart att om du hamnar under press så är det ju långt till byten liksom, det är svårt så det är viktigt att kanske inte hamna där utan att få lite avbrott i spelet och vara noggranna med hur man flyttar fram pucken och helst av allt spela anfallshockey då så det är motståndaren som får det jobbigt.

Erik Dahné utgick, Vad hände med honom?

-Det var en skada som han slog upp som han har haft lite bekymmer med tidigare också.

Det var egentligen ingen situation där?

-Absolut inte.

Blir det långvarigt?

-Han är inte med till Visby i vilket fall.

Har sjuk och skadeläget förändrats sedan sist?

-Från matchen senast har vi inte fått till någon men det har ramlat ifrån Dahné och Thegel (Henrik) så ja, vi saknar lite folk.

Det stod i SLA idag att Jesper Emanuelsson kämpade mot klockan för att komma tillbaka innan allettan var slut, det kändes mörkt?

-Ja det är det ju. Vi har ju vetat hela tiden att det är den prognosen han själv säger så att det var ingen nyhet för oss. Vi hoppas att det stämmer det han säger att han kan vara spelklar innan allettan är slut.

Jag kollade istider på hemsidan och såg då något kryptiskt då det nu fanns istider för ”Taxi squad A-lag”, vad är det?

-Haha, ja jag vet inte riktigt vad det är. Det är väl något ord de använder borta i USA tror jag och jag tror att det är en del av vårat J20 helt enkelt? Men jag såg det också och undrade vad det var.

Här skulle det ju vara något från materialarcheferna då men ”han” vågar inte riktigt.

-Han behöver hålla sig på mattan lite! (Jimmy Krusell skrattar gott bredvid oss)

Däremot har jag två läsarfrågor och först är det en som skriver, än så länge är det ingen panik poängmässigt men något som varit genomgående efter nyår är problem med målskyttet, hur ändrar vi på det?

-Ja det är som jag sade att jag tycker också att vi borde gjort något mer i första perioden mot Vimmerby. Framförallt i fem mot fem spelet har vi haft lite svårigheter att göra mål där. Vi kanske behöver vara ännu tuffare runt kassen helt enkelt och ta de här skitmålen lite oftare och tävla om dem på ett annat sätt i kombination med att spela oss fram som vi gör. Men det handlar om att ta sig till mål och skapa lägen. Kanske att man inte tillbringar för mycket tid i anfallszon utan att få avslut och att man har folk som går mot mål, att man jobbar med att få in puckar mot mål från alla håll egentligen och ha lite desperation i det. Det är väl en del i det. Sedan är det självklart att det bästa sättet att göra mål är ju att spelvända bort motståndaren så att man kommer i överlägen när man kliver in i zon och då krävs det att motståndarna, ja att man gör ett bra försvarsspel och vänder när motståndarna är på väg åt fel håll egentligen. Så det är väl olika delar som kan påverka att man kan göra mer mål.

Och den andra frågan. Finns det någon sannolikhet att vi får behålla Alexander Ternblad till nästa säsong?

-Det finns det säkert, haha.

Det kanske är svårt att säga något om det?

-Ja jag tror inte att man har bearbetat truppen speciellt mycket överlag och inte honom heller då, inte vad jag vet i vilket fall. Men det är ett bra tillskott som vi gärna ser här.

Äventyret på öna som ni har framför er nu, berätta hur ni har pysslat ihop resan?

-Ja vi samlas här klockan sex onsdag morgon, packar och åker mot Nynäshamn för att komma dit i god tid tills båten går vid 11.25 eller något sådant tror jag det är. Frukost på vägen upp, mat på båten, fram till hotellet och packa upp sina grejor medan vi får åka till ishallen och lasta ur lite grejer där. Sedan har vi väl någon vilotimme innan det är dags att göra sig klar för match. Mat på kvällen, avresa hem 07.15. Mat på vägen hem, landar här vid halv fyra, tränar och åker hem och laddar batterierna för nästa drabbning.

Det är träning på torsdag alltså så jag kan komma hit?

-Ja vi behöver allt åka av oss resan i vilket fall.

När vi mötte Visby senast på hemmaplan blev det förlust, hur ska vi se till att få med oss några poäng hem från detta mötet?

-Ja det var en tuff och tät drabbning tycker jag där vi hade lite svårt att komma åt Visby som var ganska fysiskt starka. Det gäller för oss att svara upp i det och jag tror det handlar om för oss att vi får en matchbild där vi kan styra lite vad som händer. Försöka att skapa lite långa anfall och skapa mycket offensiva tekningar och gå därifrån och inte få för mycket fram och tillbaka utan vi vill nog ha lite som jag sade förut, skapa lite lägen mot mål och lite hetta framåt och med det få offensiva tekningar och kunna skapa därifrån också liksom. Så inte för mycket fram och tillbaka utan vi vill kunna sätta stop i spelet i både egen zon och i anfallszon.

Hur går tankarna inför onsdagens match och vad har du för förväntningar på en sådan här tripp där ni som lag får tillbringa så många extratimmar ihop?

-Ja på själva resan då så är det väl på båten då som man har lite möjlighet att gå och umgås och prata om det skulle vara så. Sedan är det inte jättemycket dödtid vi har liksom, det är resan, sedan är det någon timme på hotellet innan match och mat och sedan är klockan mycket. Sedan ska vi upp och åka vid kvart över sju igen så att det är ju ingen sådan där nöjestripp mer än att det är hockeyn som är nöjet helt enkelt. Tiden tillbringas till att åka och resa och det finns ingen annan dödtid att hitta på något på.

Det är ju många killar här i laget som har gjort samma resa en gång förut och bara har positiva minnen därifrån!

-Ja och vi ska åka dit och vi känner väl att vi har gjort det bra sista tiden vad det gäller attityd och tävling. Vi hade lite svårt att komma åt Vimmerby, vi tycker inte att det är vår bästa match på sista fem här och ändå är vi väldigt nära och är med och krigar om poängen hela vägen in så upp i arbetsnivå, vara riktigt svårforcerade och flytta fram spelet när vi har möjlighet och skapa därifrån.

I mål hittar vi?

-Hugo (Fagerblom)!

Lycka till!

-Tack så mycket!

Omröstningen till Årets spelare pågår för fullt och går du in på följande länk hittar du information om hur du går tillväga om du vill vara med och rösta. https://rebellerna.com

Webbtevelänken till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-visbyroma-hk-skovde-ik-zkjlnp

Läsarfrågor mottages å det varmaste via mail till [email protected]

Sist men absolut inte minst. Ett stort Grattis till Skövdesonen Max Friberg som fått det fantastiskt ärorika uppdraget som kapten i Sveriges Tre Kronor när laget spelar Beijer Hockey Games i Malmö den 11-14 februari. Det är stort att vara kapten i ett Svenskt landslag och Max är en fantastisk ambassadör för Skövde, Skövde IK, hockey, lagsport och Frölunda HC. Så Grattis Max!

DO US PROUD!