Inför Mörrums GoIS IK – SIK

”Nära skjuter ingen hare” är en devis så god som någon om man ska sätta ord på Skövde IK:s äventyr i allettan såhär långt. Under fredagen beger sig våra krigare ned till Jössarinken i Blekinge för den första matchen mot Mörrum sedan säsongen 12/13 och med tanke på vårt och motståndarnas tabell läge så vore det mycket välkommet om Skövde IK kunde skjuta en riktig femetta denna gången, alternativt panga på med hagelbössa eller kanske vräka ur sig en klusterbomb? Hur det blir med det är svårt att sia om såhär på förhand men med full respekt för motståndaren Mörrums GoIS IK, håll med om att det låter rätt kul med harjakt i Jössarinken?

Det går i ett nu med matcher söndag, onsdag och fredag men det är bara att ligga i. Efter torsdagens träning hamnar jag enligt rutinerna i A-lagets tränarrum för ett snack med Skövde IK:s HC Fredrik Ljunggren. Bredvid sitter, också som rutinerna säger, andretränaren Jimmy Krusell.

Vi pratar ibland om vikten av att skaffa sig en ledning att gå på och även om betydelsen av psykologiskt viktiga mål. Onsdagens motståndare hade övertag i bägge de kriterierna men ändå var vi bara centimetrar från en kvittering i slutsekunden. Berätta om derbymötet med Mariestad?

-Ja från början till slut så tycker jag väl att vi inledningsvis helt okej. Sedan tycker jag att vi tappar lite tempo efter halva första ungefär och de gör sina mål. Ettan kommer väl tidigare än så i och för sig men jag tycker ändå vi är bra med en stund där i första perioden. Inte tillräckligt bra i första energimässigt men vi försöker väl att lyfta upp det och är väl ganska överens om det i gruppen att vi behöver driva på lite hårdare i åkningar och så. Börjar bra i andra perioden i en minut eller vad det tar innan de gör mål. Jag tycker att vi i första bytet flyttar fram spelet, skapar skott på mål direkt och sedan får de spelvända och så gör de mål på oss. Det är ju klart som du säger att psykologiska mål är ju tufft att få emot sig. Vi lyfter oss och jag tycker vi blir bättre och bättre under den perioden. Sedan är det väl samma läge inför tredje att vi har knaprat in så det är två mål att gå på och vi känner att vi har hugg och vi vill jaga hela vägen. Det är klart att det är tungt att släppa ett mål tidigt igen så att det blir tre mål att gå på. Energin i andra och tredje perioden tycker jag är jättebra. Vi får powerplay som ger oss utdelning som gör att vi är med i matchen hela vägen, tyvärr räcker det inte ända fram. Jag tycker att vi får jobba och slita väldigt mycket för våra målchanser och jag tycker att vi släpper till lite för enkla målchanser. Där vi egentligen är samlat försvar hem så tycker jag att de ändå får en två etta mot oss och jag tycker också att vid något mål får de vinna ytan framför mål för lätt när vi är lika många på plats.

En ska egentligen inte fråga dig om andra tränare och hur de tycker och tänker men Andreas Appelgren tar en time out direkt där när ni gör 1–3 och den kom lite överraskande tyckte jag?

-Nej jag vet inte, de hade ju gjort trean och sedan gör vi ettan efter fem minuter eller vad det är. Jag vet inte heller vad han är ute efter men jag kan tänka mig att vi hade ju flyttat fram våra positioner och satte ganska hårt tryck på dem och fick fast deras backar på ett sätt som vi vill. Det vi pratar om är att vi ska fortsätta att göra det, vara beredda på att de kanske kommer försöka lyfta ut lite puckar och minimera vår forecheck. Men det är bara en gissning.

William Frödelius fick en riktig tuff åkare i andra perioden och även om han spelade i tredje blir man lite orolig och han var ju inte med på träningen idag, är det någon fara med honom?

-Inget nytt sedan tidigare utan han är spelklar till fredagen. Han har ju haft lite skadebekymmer så det var väl en säkerhetsåtgärd att han inte tränade torsdag för att han ska kunna spela fredag.

En back som har gjort det riktigt bra här i allettan är Joel Werner men han kom aldrig till start även om vi räknade med det, vad har hänt där?

-Karantän!

Har vi några förändringar i skadeläget?

-Nej inget nytt utan det blir samma plus att Dahné (Fredrik) åker med.

En av de historiska ikonerna i Skövde IK har länge och väl innehaft ett snyggt rekord, jag tänker då på Tomas Kempes 27 år gamla poängrekord för backar under en säsong på fantastiska 36 poäng. I onsdagens match spräckte Adam Thilander det rekordet och då har vi fortfarande minst fem matcher kvar att spela. Kommentarer om det?

-Det är väl att Thilander bidrar fantastiskt bra i det offensiva spelet och producerar ju väldigt mycket assist och mål. Som i onsdags är det ju att han tar skotten, lyckas få dem förbi täcken och sedan kan vi styra in dem. Det är väl så två utav dem går till i alla fall om jag inte är fel ute. Så en fantastisk offensiv kraft för oss.

Jag har bara en läsarfråga i dag och den lyder. Vi visade i derbyt att vi inte tänker lägga oss ner och dö, det visar att det finns moral i laget, men vad hände med vårt försvarsspel som ändå varit ganska bra de senaste veckorna?

-Ja försvarsspelet, jag tycker väl egentligen att det är i första perioden som vi hamnar lite på rygg i egen zon och vi får långa anfall emot oss. Annars tycker jag att försvarsspelet är kontrollerat de flesta gångerna utom när vi släpper in mål. När de gör ettan så tycker jag egentligen det är fyra man på rätt sida från offensiv zon och hem, ändå så lyckas de få en två mot etta emot oss där vi tappar bort lite markeringar. Jag tycker som jag sade förut att två utav målen får de vinna ytan framför mål när vi är lika många i vår zon och det är väl ytterligare en två mot etta som de gör mål på. Jag tycker väl någonstans att vi har koll på det men vi blir hårt straffade de gånger de får bra lägen.

Nu börjar goda råd bli dyra om vi ska få spela hockey efter att allettan avslutats och fredagens möte kvalar in under begreppet sexpoängsmatch. Hur går dina tankar inför bortamötet med Mörrum?

-Jag håller med om att vi behöver vinna nu, så enkelt är det ju. Det som är positivt är ju att det är de lagen vi ska möta nu det närmaste är ju de lagen vi jagar närmast. Det är positivt att vi kan vara med och påverka hur det går både för oss och de vi jagar. Jag har inte hunnit att få full koll på Mörrum ännu utan det blir kvällens uppgift. Men jag tänker någonstans att vi ska ta vid där vi avslutade matchen mot Mariestad, ha en hög energinivå, sätta hårt tryck när det är möjligt och fortsätta jobba med bra hemgångar och bra försvarsspel och ta det därifrån.

Inte för att historiska listor kan förutspå utgången av fredagens viktiga match, men det kanske kan skänka lite trygghet att veta att av våra 18 matcher vi spelat mot Mörrum har vi gått segrande ur 14 stycken och snittar över fem mål per match!

-Ja du ser! Ja, haha, vi får väl hoppas att historiens makt är stor imorgon att vi bygger på den positiva trenden.

Och vilken av våra målvakter får förtroendet att freda vårt mål denna gång?

-Hugo (Fagerblom)!

Då önskar jag lycka till!

-Tack så mycket!

Länk till webbsändningen av säsongens kanske hittills viktigaste match hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-morrums-gois-ik-skovde-ik-8xky3dm

Omröstningen till årets spelare pågår för fullt och vill du vara med och påverka vem som får den fina utmärkelsen hittar du information här. https://rebellerna.com

Och matchlänken på Rebellernas supporterforum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=948

Har du läsarfrågor? Skicka dem via mail till [email protected]

NU GÅR VI FÖR EN GRYMT BRA AVSLUTNING AV ALLETTAN. KRIGA SIK KRIGA!