Kontrollerad seger för SIK mot Karlskrona

Skövde IK var på söndagen på jakt efter nya poäng och ett försök att haka på tåget till Playoff innan det är för sent. För motståndet stod Karlskrona HK som även de ligger i botten av Allettan Södra och var i stort behov av poäng.

Den första akten mellan lagen började i ett hiskeligt tempo och det blev många långa byten för båda lagen.

Men de där superheta chanserna lät vänta på sig. Karlskrona fick ett powerplay efter knappa två minuter men SIK fredade sig på bästa sätt och lät inte KHK komma in på kassen.

Det var först efter drygt sju minuter som den första riktiga målchansen dök upp och det var gästernas Filip Nordström som fick en chans men Hugo Fagerblom spelade inspirerat i kassen och höll ihop sina benskydd.

Skövde var dock inte ofarliga under perioden, Henrik Thegel spelade mycket och gjorde det med den äran, till dagen i samma kedja som David Lundmark och Dennis Santesson. Thegel skapade en chans åt Lundmark efter dryga tio minuter men Lundmark kom aningen för nära målvakten Martin Von Schoultz för att lyckas trä in trissan.

Karlskrona hade ytterligare två chanser i den första akten, först prickade Viktor Grahn stolpen efter drygt 16 minuter och minuten senare var det Alfred Lindberg som blev ren med Fagerblom men burväktaren parerade med en fin fotparad den gången.

När perioden var på väg att ta slut klev stekhete David Lundmark fram. Henrik Thegel fick pucken bakom offensivt mål, spelade in pucken framför och Lundmark nöp till direkt och satte 1-0 för hemmalaget. Då återstod det bara 13 sekunder av perioden.

– Det är en bra laginsats åter igen, vi jobbar och sliter, gör mycket bra saker, bra spelvändningar och vi växlar upp i andra perioden, ansåg Fredrik Ljunggren.

I den andra perioden kom gästerna ut stenhårt och satte högsta fart direkt. Linus Pettersson försökte styra in ett backskott redan efter 20-talet sekunder men Fagerblom parerade på nytt.

Alexander Ternblad visade spelsinne

Det var en av få målchanser för gästerna i mellanakten.

För istället tog Skövde över mer och mer och firma Thegel-Lundmark skapade en hel del. Bland annat frispelade Lundmark Thegel efter knappt sju minuter men siktet var inte rätt inställt den gången och pucken smet utanför med någon meter.

Dryga två minuter senare så var Alexander Ternblad nära att få hänga sin första kasse i SIK-tröjan när han blev frispelad av Adam Thilander men avslutet landade i magen hos Schoultz.

Men 2-0 skulle komma. För på den efterföljande tekningen så vann Ternblad teken, fick pucken till Axel Abrahamsson som sköt ett skott mot mål, där blev det grötigt och pucken hamnade hos Erik Möller som drog till med ett handledsskott och siktade på klykan och pucken smet in.

– Andra perioden är väl vår bästa idag där vi får långa anfall och får utdelning på det också, sa Fredrik Ljunggren.

Karlskronas andra målchans i perioden kom efter dryga elva minuter när Filip Nordström fick ett friläge men Fagerblom var kall och väntade ut skytten.

Halvminuten senare var det istället Skövde som punkterade tillställningen, duktiga centern Alexander Ternblad hittade William Frödelius och han snärtade in 3-0 i pilsnerhöjd bakom Schoultz.

– De gånger de har långa anfall på oss så känns det väldigt tryggt och kontrollerat, vi ligger på rätt sida, täcker skott, vi vinner returer och sen har vi ett jättebra boxplay, berömde Fredrik Ljunggren sitt lag.

Nollan sprack

Även i den tredje akten var det Karlskrona som satte fart från start men Skövde boxade ut och låg på rätt sida allt som oftast.

Gästerna skapade en del men hade svårt att få till några ordentliga chanser.

När de väl fick till sina chanser så var det istället Hugo Fagerblom som stod i vägen och fredade sitt nät.

Efter knappt fyra minuter fick Skövde sitt första powerplay på sex perioder, då krävdes det 13 sekunder, sen hade SIK ordnat 4-0. Alexander Ternblad vann tekningen på nytt, fick pucken till David Lundmark som i sin tur hittade Henrik Thegel på bortre stolpen och sin vana trogen petade han in pucken i den tomma buren.

– Vi vill gärna ha lite mer powerplay men vi fick ju ett idag i varje fall. De senaste matcherna har vi haft lite domslut emot oss men vi känner oss starka och försöker fokusera på vad vi kan göra, sa Fredrik Ljunggren.

Men trots målet från Skövde så gav sig inte bortalaget, istället ökade de takten lite till och Samuel Wälimaa var bara millimetrar ifrån att reducera men skottet tog i överliggaren.

Det skulle dock komma en reducering till sist. Efter drygt sju minuters spel fick gästerna till en spelvändning och Christoffer Rasch tryckte in reduceringen bakom Hugo Fagerblom som för övrigt var värd att få hålla nollan.

– I tredje så försöker vi bevaka en stor ledning som vi väl knappt haft tidigare under säsongen och det blev väl lite konstigt i tredje men det enda de har är när de spelvänder på oss, där är de väldigt bra, sa Fredrik Ljunggren.

Närmre än så kom aldrig gästerna, SIK spelade av matchen på ett fenomenalt sätt och låg hela tiden på rätt sida och fick därmed med sig tre nya poäng och gick rent mot Karlskrona i Allettan.

På onsdag väntar returmöte mot Mörrum i Billingehov.

– Ny viktig match på onsdag och det är härligt med två raka segrar och vi tänker att vi ska fortsätta med den segersviten ett tag till så att vi blandar oss i det på allvar, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.