Säsongssammanfattning med klubb/sportchefen

Säsongen blev förvisso någon vecka längre än vad den brukar bli, men mest på grund av den rådande pandemin som satt stora avtryck, både sportsligt och ekonomiskt. Under ett par delar ska vi försöka sammanfatta det tillsammans med klubbens ordförande Alexander Fornsjö och klubbens sport/klubbchef Anders Lundström.

I den första delen fokuserar vi på den sportsliga delen med Anders Lundström.

Om vi börjar med att sammanfatta säsongen sportsligt, den tog slut tidigare än vad vi ville, så mycket är vi överens om men hur sammanfattar ni säsongen som helhet?

– Ja vi har haft en utvärdering och sammanfattning av säsongen. Vi tycker väl någonstans att vi blivit bättre. Vi har utvecklats på många håll, både spelmässigt och individuellt. Jag tycker hösten den här säsongen var bättre än hösten säsongen innan, och en tredjeplats innan jul är helt okej. Men Allettan är vi inte alls nöjda med, vi hade hoppats på betydligt mer och vi hade ambitioner på ett bättre resultat, samtidigt har det varit ett väldigt konstigt år vilket gör det väldigt svåranalyserat. Dels med Allettan nu när det är geografisk indelning, det kan hända lite vad som helst och i år hamnade väldigt många topplag i södra serien. En del av lagen förstärkte dessutom ganska kraftigt och då ser det helt plötsligt lite annorlunda ut, anser Anders Lundström.

Godkänd grundserie men en Alletta som började väldigt knackigt och respass redan i Allettan, varför blev det som det blev?

– Vi tyckte när vi klev in i juluppehållet att det såg ganska bra ut och träningarna såg bra ut. Dessutom kände vi mersmak efter premiären borta mot Vimmerby där vi nog var värda poäng. Vi hade dessutom en puck inne som dömdes bort och då hade vi inte spelat match på väldigt länge medan de hade varit igång hela vägen, anser Anders och fortsätter.

– Det satte nog lite tonen och satte lite griller i huvudet på spelarna för vi hamnade lite snett i hemmapremiären mot Visby när vi blev av med Jesper Emanuelsson och Robin Wallin och var medvetna om att det kunde bli karantäner på spelare under Allettan och vi kom aldrig riktigt ur det. Det är väldigt lätt att skapa trender, åt båda håll och det är svårt att ta sig ur det. Så det är lite svårt att bedöma den här ”pandemihockeyn” som blivit under säsongen, det är bara att kolla på HV och Brynäs, krånglar det så krånglar det ordentligt, konstaterar klubbens sportchef.

Ersättare hämtades in när skadeläget blev prekärt

– Ska man vara helt ärlig så kände vi efter de här inledande förlusterna och när det började komma en massa skador, ett tag var vi åtta ordinarie borta liksom, det blev lite för mycket och vi hade inte riktigt musklerna till att göra någonting åt det. Vi sitter i den sitsen vi gör, att chansa och värva på sig dyra spelare för att vinna då kändes det som att vi fick köra med det vi hade och vi fick låna in spelare för att ersätta istället för att försöka förstärka. Allettan blev inte riktigt som vi tänkt men hellre att det strular på våren än på hösten, annars hade vi kunnat vara i Tranås eller KRIF:s sits nu, man ska ha en stor respekt för det, säger Anders Lundström.

Anser ni att målsättningen inför säsongen uppfylldes?

– Sett över hela säsongen så har det varit en väldigt jobbig säsong att ta sig igenom, både mentalt, ekonomiskt och hur vi har krånglat oss igenom det här vet jag inte riktigt men med facit i hand så uppfyllde vi målet vi hade, att vi skulle ta en stabil plats i den bantade ettan och vi tar väldigt mycket poäng i grundserien. Men tvådelat, nöjd över att vi tar oss igenom det på ett okej sätt, även om vi ville mer. Poängsnittet i match fem till 13 i Allettan är betydligt bättre än inledningen och hade vi haft det snittet hela vägen så hade vi varit topp fem-sex eller sju men vi måste lära oss att vinna.

Skador och sjukdomar drabbar alla lag under en säsong och det är inget att skylla på, men vi lyckades inte hantera att ha så många borta samtidigt, anser Anders Lundström som utvecklar svaret.

– Det var kanske inte det här året vi skulle gå upp men vi fixade det på ett okej sätt och vi fick spela en serie utan att känna någon press över att åka ur men det är klart att vi har högre ambitioner än att komma nia-tia i en Alletta. Sen är det så att man måste lära sig att hantera sådana här grejer och det är många i vårt lag som inte spelat på den här nivån tidigare. Men vi har sagt att vi ska ta med oss dom här grejerna och det vi misslyckats med ska vi se till att det inte upprepas, säger Anders Lundström.

Första tio matcherna hade vi 10-3 i matcher, vad hände?

– Jag tycker att det stora problemet är Köping borta, där började vi ställa till det lite grann och det var som att vi plötsligt vaknade upp och insåg att vi var dödliga efter den. Vi var ganska nonchalanta och de sista omgångarna så hade vi det tuffare. Samtidigt är det så, när man vinner mycket matcher så blir man laget att slå och jag tycker nog ändå att första 13 är bra. Men även om vi spelade bättre stundtals sista omgångarna, framför allt våra spelvändningar var bättre men det hjälper inte så mycket när man inte sätter pucken i mål. Allt handlar om poäng, man kan vinna 13 raka utan att spela bra och sen kan man förlora fem raka fast fyra är bra. Stora skillnaden är nog att, fram till Köpingsmatchen, så hade vi inte kollat oss bakom axeln, sen började vi titta vad de andra lagen bakom höll på med lite för mycket och det är aldrig en bra signal, det måste vi lära oss att, ska man vinna så måste man titta framåt, anser Anders Lundström.

”För bra start”

– Jag tror vi hade lite för bra start och vi var nog medvetna om att vi vunnit även om vi inte spelat bra och det blev nog lite svaj i psyket när vi började titta på vad lagen underifrån gjorde, funderar Anders.

Om vi startar upp nästa säsong här nu då, silly season, vi har nio forwards på kontrakt och en back, brukar man inte börja med målvakter och jobba sig framåt när man bygger laget?

– Vi har gjort så för att vi har varit ganska säkra på vilka forwards det är vi vill ha kvar. Men det finns en plan för om något händer eller inte händer. Vi har kommit ganska långt med truppen i stort och tankegångar kring bygget. Vi har en målsättning med sportsliga biten kring herrlaget om att vi ska bli bättre nästa säsong. Vi har sagt att vi ska bli lite bättre för varje säsong som går, det är flera parametrar där, det finns poäng, resultat och massa andra saker, daglig verksamhet är populärt att prata om och ”krispighet” i det man gör och det är viktigt att vi tar kliv där. Jag hade hoppats att vi skulle ta ett större steg än vi gjorde den här säsongen men vi behöver ta ett kliv till i många aspekter, säger sportchef Lundström.

– Sen vet vi inte hur det kommer se ut med publik och serieindelning och så, i värsta fall kan det ju bli en likadan säsong till. Men vi får hoppas innerligt att vi ska kunna ha publik på matcherna till hösten, konstaterar Lundström.

Hur ser det ut då?

Kommer någon av målvakterna bli kvar av de två vi hade förra säsongen?

– Någon av de kommer sannolikt att bli kvar men inget är påskrivet. En av de har sagt att han vill vara kvar i varje fall. Grejen med målvakter är att det är inte så viktigt att fylla den platsen, just nu ringer det ett antal agenter och målvakter dagligen så det är det minsta problemet, säger sportchefen kryptiskt.

Hur kommer backsidan se ut då?

– Vi för en dialog med spelarna i truppen, men vi kommer att förstärka backsidan lite beroende på hur det blir med vissa av backarna från föregående säsong. Jag väntar svar inom kort men det kommer bli justering på backsidan på något sätt och vi letar efter någon back utifrån, avslöjar Lundström.

Efter intervjun gjordes har ett nytillskott i form av Anton Sundin presenterats och Max Kardevall har förlängt sitt kontrakt med två år.

Framåt har du redan meddelat att ni vet vilka ni vill ha kvar, kommer det fyllas på med fler spelare från den befintliga truppen eller letar vi spelare utifrån i nuläget?

– Vi letar efter en center och eventuellt en ytterforward utifrån.

Vad är status på Martin Olsson?

– Status är att de hittat ett fel i axeln som ska åtgärdas men de är inte riktigt på det klara med exakt hur de ska göra. Men förhoppningen är att han ska spela hockey nästa säsong, här, säger Anders Lundström.

Det blev en del debatt om skadesituationen i laget och att det inte kom någon officiell kommentar från klubben vad det var för skada och hur länge spelarna skulle bli borta, är det något ni gjort medvetet?

– Vi har nog inte mörkat att Martin haft en skada i axeln, men vi har fått krav av förbundet om att inte prata om spelare som har haft covid eller andra lags spelare för det var det något lag som hade gjort. Men vi har inte fått säga vilka som haft vad så det är därför lite grann som vi varit försiktiga med att gå ut med varken sjukdom eller skada. Sen vill man inte gärna berätta för sina motståndare att en spelare har problem med exempelvis en axel, det är inte så smart om man vet att han ska spela. Sen får vi ta åt oss lite grann också, vissa spelare kanske man kan gå ut och nämna om någon har en ljumskskada eller liknande eller om man vet hur länge de ska bli borta från isen, säger Anders Lundström.

Att det blev en diskussion var väl för att det sas att han var på väg tillbaka under säsongen.

– Ja han var på väg tillbaka men sen slog han upp skadan på en målvaktsträning, det var ett skott som inte blev bra. Det är märkligt ibland. Men tittar man på skador och sjukdomar så har det varit ett år där vi också blivit beordrade att hålla det väldigt internt och det ska man ha respekt för vad ligorna tycker. Sen är det inte säkert att spelarna vill att man ska berätta vad det är för skada heller.
Sen går det att ringa till kansliet och fråga. Hade vi vetat att han inte skulle spela mer under säsongen, då hade vi gått ut med den informationen, säger Anders Lundström.

Båda lånen vi tog in blir kvar, kommentar till det?

– Vi var jättenöjda med båda två och Anton Lundmark har en stor uppsida och en enorm talang och han ger alltid 100% och det är lite det vi letat efter så jag är jättenöjd med att han blir kvar och även Alexander Ternblad. Han var förvånansvärt bra i cirklarna och har ett snack på isen som vi saknat lite grann och han är delaktig hela tiden så vi är jättenöjda med att få behålla båda två, säger Anders Lundström.

Söker ni några speciella spelartyper när ni värvar?

– Ja, vi tittar nästan uteslutande på position och profil. Vi värvar inte en forward bara för att vi behöver utan vi värvar vad vi tror att vi behöver och har gått mer och mer åt det hållet. Som jag sa så letar vi minst en back, kanske någon till och sen en center och en ytterforward, berättar Anders.

Finns det någon diskussion med spelare som tidigare varit i klubben?

– Killar som är härifrån är alltid intressant, sen ska det passa med allting. När det gäller spelare med Skövde IK som moderklubb så håller vi koll på dem naturligtvis. Vissa av dem har man en dialog med oftare och vissa har man inte en dialog alls med. Sen letar vi efter vissa spelartyper och det är inte alltid säkert att de passar in. Sen ska det gå att få in i ekonomin. Men jag skulle gärna ta in både Max Friberg och Anton Strålman också men vi har en budget att gå efter och det är inte bara att plocka in. Sen måste man titta framåt också, ska vi bli bättre så går det inte ställa ett sämre lag på isen, oavsett om de varit i klubben tidigare eller inte, resonerar Anders.

Senaste säsongerna har vi jobbat med en lokal profil på laget, håller klubben fast vid den inriktningen?

– Att vi hade så många egna produkter förra säsongen tror jag var lite av en tillfällighet, från början var ju varken Joel Werner eller Robin Wallin med i beräkningen utan de dök upp under vår och sommar där de ville hem. Det är ju angenämt när man kan plocka hem en förstamålvakt från allsvenskan. Men det är inte så att vi har gett oss själva mandat att bara värva spelare från närområdet, det handlar ju om att vi ska bli bättre, säger klubbchef Lundström och Alexander Fornsjö fyller i.

– Det är oerhört kul att vi har en kärna som är från regionen men det finns ingen målsättning om att bara ha spelare från Skaraborg. Även om det är kul. Men det handlar om att vi ska bli bättre, oavsett vart spelarna kommer ifrån.

Hur många spelare ska vi ha i truppen på ett ungefär?

– Vi ska ha minst 14 forwards och sju backar från start. Sen får vi se om vi kompletterar med något, det beror lite på vad som finns tillgängligt och man får alltid räkna med att tappa spelare som är oerhört bra. Men ungefär samma som förra säsongen, från start. Sen kan sommartruppen bli lite större, meddelar Anders Lundström.

Forwardssidan består i skrivande stund av nio forwards vilket innebär att målet är ytterligare fem till starten i augusti.

Med de orden sätter vi punkt för del ett av säsongsavslutningen. I del två inleder vi med lite mer prat om lagbygget innan vi går över på damsatsningen och en hel del ekonomi utlovas. Den delen släpps inom kort.

 

//Kristoffer Bennemyr