Säsongssummering & upp-startssnack med Fredrik Ljunggren

Efter en säsong där det blandades höga toppar med en hel del dalar så tog säsongen 20/21 slut den 10de mars och det blev till slut en tionde plats i Allettan Södra.

Hemsidan valde att sätta sig ned med huvudtränare Fredrik Ljunggren för en pratstund om både den avslutade säsongen och förhoppningar inför kommande säsong.

Hur sammanfattar tränarteamet säsongen 20/21?

– Ja resultatmässigt så hade vi gärna sett att vi spelat vidare efter Allettan så klart. Det känns som en miss och det grämer oss en del, anser Fredrik Ljunggren och utvecklar sitt svar.

– Vi hade en väldigt knackig start på Allettan (förlust de första fem matcherna, reds, anm) men lyckades repa oss och vinna några matcher vilket gjorde att vi var med i racet en stund men sen kom det stora debaclet hemma mot Mörrum där vi hade chansen att se till att ha allt i egna händer inför de avslutande omgångarna som förstörde en del. Nej det är klart att vi inte är nöjda över att inte vara bland de åtta och få spela vidare, det är vi inte. Poängmässigt i grundserien klart godkänt, tycker jag. Vi hittade en rytm i början där vi vann mycket jämna matcher där spelet kanske inte alltid var det bästa men vi vann ändå, sen tappade vi lite grann men trasslade oss ändå till en tredjeplats i grundserien vilket är okej. Men vi hade väl kanske velat ha med oss en lite bättre känsla in i Allettan utifrån avslutningen på grundserien. Men vi hade lite pyssel i slutet där och få ihop spelet ordentligt. Sen blev Allettan väldigt tuff, det var otroligt många bra lag med i årets Alletta och det gäller att inte tappa för många procent av den egna kapaciteten för att kunna vara med och bråka där, konstaterar Fredrik Ljunggren.

Efter de första 13 matcherna i grundserien hade vi tio segrar och tre förluster, vad hände sen?

– När vi började förlora lite så tror jag att det blev lite osäkerhet, det var inget vi pratade om men så här i efterhand så känns det i hur vi agerade att vi var mer rädda för att förlora än att tro på att vi skulle fortsätta vinna. Så det är väl det jag tror det beror på, vi tappade lite tron på oss själva och då börjar man titta i tabellen var man ligger helt plötsligt och man upptäcker att det är många som kommer underifrån, Forshaga kom ångande som galningar bakom och de gör det fantastiskt bra så jag tror att det är många som lite omedvetet håller koll på det där istället för att göra de man ska. Det blir en del mentalt också, jag tycker att vi kanske hade lite svårt att vinna matcher på slutet, funderar Fredrik.

Vi pratade en del under säsongen du och jag om att det kändes som att förlusterna satte sig i huvudet på spelarna.

– Jo men jag tror lite på det, alltså den största pressen på laget är i grundserien där det så klart är en miss att bomma topp fem. Så när vi kände att det helt plötsligt, från att ha gått fantastiskt bra, där vi var och nosade på topplaceringen så kanske man helt plötsligt kände att, oj, nu närmar det sig lag bakifrån här, omedvetet så klart men det är en känsla att det skulle kunnat vara så. Sen fick vi en riktigt risig start i Allettan, säger Fredrik.

Vi fick en del tunga skador i början av Allettan, hur mycket påverkade det?

– Ja vi fick en hel del skador i Allettan, vi tappade folk och ändå så var det när vi var ganska många borta som vi åkte ner till Karlskrona och vann med 6-3 och sedan besegrade Troja hemma med 3-2. Men lite tufft var det på manskapet. Sen kom segrarna lite för glest för att få igång en ordentlig trend, vi vann två sedan förlorade vi några och sen vann vi ett par på nytt, konstaterar Fredrik.

Lite för mycket upp och ned resultatmässigt, är det så vi sammanfattar det?

– Absolut. När man sätter sig i den sitsen vi gjorde, med fem raka torsk i inledningen så är det bara jaga som gäller liksom, det finns inga marginaler då, säger Fredrik.

Jag tror att om ni hade fått med er poäng från Vimmerby i första matchen, där jag tyckte att ni var värda poäng, så hade resten av Allettan sett annorlunda ut, håller du med?

– Ja det tror väl jag med, jag tycker att vi, bortsett från den första perioden där nere så var vi bättre i de avslutande två men vi gjorde bara ett mål. Sen mötte vi ett lag som har sin styrka i defensiven och att de inte släpper in speciellt många mål (minst insläppta i Allettan tillsammans med Nybro, reds, anm) så att ge de en tvåmålsledning var knappast optimalt, anser Fredrik Ljunggren.

Matchen efter fick vi både Robin Wallin och Jesper Emanuelsson skadade, samtidigt så gjorde vi en ganska dålig match spelmässigt, hur minns du det?

– Ja nu är det ju ett tag sedan men jag vill minnas att vi verkade lite tagna på sängen av att de kom ut och spelade fysiskt på oss och det borde man inte bli förvånad över, det har väl varit Visbys signum i alla år. Men vi lyckades inte riktigt svara upp där, säger Fredrik.

Om vi stänger den gångna säsongen då, hur ser målsättningen ut inför kommande säsong?

– Ja det är lite svårt att veta, jag vet inte ens hur serierna kommer se ut men jag vet att det ska bantas till 40 lag vilket gör att jag antar att det blir fyra tiolags-serier. Men vad som händer efter det vet jag inte, jag vet att sist vi hade tiolags-serier så spelade vi 27 omgångar i grundserien och topp fyra gick till Allettan. Men det är väldigt svårt att sätta någon målsättning när inte truppen är klar men det är klart att vi vill bli bättre än förra året. Sen sätter vi målsättningen ihop med truppen framåt augusti-september någonstans. Men något man märker när man är igång så här att tittar man de lagen som går långt så är det bra lag med breda trupper så det gäller att skapa den konkurrenssituationen i vårt lag också, vi behöver tävla om platser och tävla bättre och göra varandra bättre under säsongen, säger Fredrik.

Hur involverad är du i truppbyggandet?

– Anders sköter det mesta, vi har en bra dialog om vad som händer och sker och vi har innan pratat om hur vi vill ha det och sedan när de faller pusselbitar på plats eller pusselbitar faller ifrån så får man ibland göra om i sitt bygge. Beroende på om vi får ja eller nej från de vi tänker oss, så det är ett rörligt bygge ända tills det är klart, säger Fredrik kryptiskt.

Ända till den 15de februari när transferfönstret stänger?

– Jo men så är det men man har ändå en plan på hur man vill att det ska se ut när man går på is och när serien startar, sedan kan det hända saker när säsongen väl startat också. Men vi har en plan för hur vi vill att en färdig trupp ska se ut, berättar Fredrik.

Fyra backar och tio forwards är klara, spontana känslan är ändå att det ser ganska intressant ut, håller du med i den hobbyanalysen?

– Ja men det tycker jag, men vi vill ha några spelare till, på samtliga positioner. När det gäller backar så pratar man både med befintligt och med nytt, säger Fredrik.

Ja vi har värvat en ny back i Anton Sundin, hur är han som spelare för folk som inte har koll på honom?

– Det jag fått till mig och det är mest via Anders så är det en stor och stadig back med sina styrkor i defensiven och ett bra förstapass men det är väl inte den vi räknar med som ska göra flest poäng utan han ska bidra i den andra änden och stärka upp i det defensiva arbetet, anser Fredrik.

Spontant känns det som han kommer paras ihop med Adam Thilander, en defensiv och en offensiv back.

– Hehe ja vi får väl se när vi har fyra backar till klara hur vi kan möblera backsidan, skrattar Fredrik.

Försäsongen är igång sedan ett par veckor, hur har det sett ut här i början?

– Ja vi har kört två veckor (tre efter denna, reds, anm) men det ser väl bra ut, de som är med är i stort sett samma spelare som var med förra säsongen. Det har inte kommit in något nytt än utan det är de som är klara från befintlig trupp plus ett gäng juniorer som är med. De nya som Sundin och även Ternblad i viss mån ska ha egna boenden och så vidare innan de kör med oss. Men träningsmässigt ser det bra ut, det är Fredrik Söder som kör fysen och det är samma upplägg som förra försäsongen så det är inget nytt på den fronten. Men vi räknar med ett bra utfall på försäsongsträningen i år också, de som inte tränar med oss får sina scheman skickade till sig så de kan köra samma. Vi hade tester i förrförra veckan men jag har inte hunnit jämföra hur vi ligger till jämfört med förra året vid samma tidpunkt, säger Fredrik.

När tänker ni gå på is?

– Vi kör barmark fram till augusti i varje fall, sedan får vi se lite. Man har ju haft som vana att gå på is första veckan i augusti men om seriestarten är i oktober, vilket jag tror så kanske vi går på först i mitten av augusti, säger Fredrik Ljunggren.

Ja den här säsongen såg man ju att det går att trycka in en hel grundserie på tre månader så det känns väl ganska rimligt att de startar i oktober även kommande säsong?

– Ja jag tycker att det är ganska rimligt att starta serien första veckan av oktober istället för i mitten på september, då slipper man ha tre veckors ledigt i december. Nu blev det väldigt konstigt ändå säsongen som gick för vi fick ju flytta slutdatumet flera gånger vilket gjorde att vi fick några uppehåll. Sen i Allettan så fick vi vänta två veckor på att spela sista matchen för att de andra skulle spela ikapp och så hoppas vi absolut inte att det blir i framtiden, konstaterar Fredrik.

Då förmodar jag att det inte är några träningsmatcher inbokade ännu?

– Nej det har vi inte men Anders sköter bokandet av motståndare på försäsongen. Men jag tror att vi ligger ganska långt fram, säger Headcoach Ljunggren.

Bitter känsla

– Jag hade gärna sett att vi inte inledde vår försäsong när andra lag fortfarande var igång och spelade, det var en väldigt bitter känsla att inleda försäsongen när lag som vi mött under säsongen fortfarande spelade. Det var en märklig känsla när vi startade upp här en måndag och andra Hockeyettan-lag fortfarande matchade. Så det vill vi inte göra om, konstaterar Fredrik Ljunggren.

Så det kanske kan vara en liten boost eller revanschkänsla inför kommande säsong?

– Ja alltså, när man pratar med grabbarna så är det ingen som är nöjd över att vi fick sluta spela när vi gjorde och vi känner att vi har mer att ge och att vi hade mer att ge under säsongen men som sagt, vi lyckades inte. Det blev inte som vi ville och det känner alla, så revansch, ja, säger Fredrik.

Hur många är det i träningsgruppen just nu och är det några spelare från förra säsongens trupp som inte är med och kör, bortsett från Ternblad och Sundin som ännu inte har boende?

– Ja det är några som inte är med, av olika anledningar, en del har vi pratat med och en del har inte fått den frågan på samma sätt, så egentligen kontrakterade spelare som är med och kör, berättar Fredrik.

Min känsla är att det kan bli ganska tufft för juniorerna att försöka ta en tröja kommande säsong i och med att de inte fick spela speciellt många matcher föregående säsong, hur ser du på det?

– Ja det är jättesynd om dem, de fick inte någon möjlighet att visa upp sig, varken på träning eller match som är brukligt. Vi hade några som var uppe och tränade med oss när juniorverksamheten fortfarande var igång men sen sades det att man inte skulle blanda träningsgrupper och så vidare och det hände att vi tränade i mindre grupper osv också under säsongen. Men en otroligt olycklig säsong för juniorer och ungdomslag, framför allt de juniorer, i det här fallet då, som legat precis på gränsen och sett fjolåret som en väg att visa framfötterna och ta sig in i A-laget. Men jag hoppas de har tålamodet och gör jobbet en säsong till och inte tappar tron på det. Sen är det inte bara vi som förlorar på det här, jag tror att hela idrotts-Sverige, i det här fallet, tappat deltagare och utövare för att de inte fått spela matcher, avslutade en revanschsugen Fredrik Ljunggren.

 

//Kristoffer Bennemyr