Ett stort tack för alla höjdpunkter

Efter över 500 matcher i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan där han skickat in över 200 mål, väljer nu Skövde IK:s skarpskytt Henrik Thegel att hänga upp sina vapen på väggen och avslutar karriären. Totalt blev det 6 säsonger fördelat över 2 sejourer i Billingehov för den mycket populäre poängkungen.

Hockey är en lagsport och laget är alltid större än jaget. Men trots det är det många spelare som gör extra avtryck i klubbarna och hos supportrarna. Ibland kommer det också någon enskild spelare som sticker ut ännu mer än så. Henrik Thegel kvalificerar sig definitivt in i den senare skaran och när den notoriske målskytten nu lägger skridskorna på hyllan ringde hemsidan upp snipern för en pratstund.

Har det varit en skön sommar såhär långt?

-Jo men det tycker jag nog att det varit, svarar Henrik Thegel och fortsätter, det har varit bra väder och så.

Vad har du tillbringat sommaren med såhär långt?

-Jag har varit uppe i Gävle, sedan lite i Skövde och sedan ska jag upp till Gävle en sväng till. Jag åker i Sverige och håller mig i krokarna hemmavid.

Du väljer att lägga skridskorna på hyllan och jag tänkte prata lite med dig om din karriär i framförallt Skövde IK. Totalt sex säsonger, 229 seriematcher och 50 träningsmatcher. Hur är känslan när du nu rundar av?

-Nej men såklart blir det en jättestor omställning från att spela hockey som jag lagt mycket tid och energi på när jag har två barn. Det känns ändå som ett bra beslut men klart det blir tråkigt för mig när laget går på is och börjar spela matcher.

Nu går jag på Micke Därths statistik, den är inte helt överens med den officiella statistiken men enligt mig har den mindre fel. På dessa 229 seriematcher har du hunnit med 242 poäng fördelat på 126 mål och 116 assist och 26 mål och 28 assist på träningsmatcherna, ett rätt imponerande facit?

-Ja men det har väl gått helt okej alla säsonger här så det är kul. Jag har fått spela mycket och jag har fått spela powerplay och poängen görs ju då också så då blir det så också. Får man spela mycket blir det fler poäng och jag har fått spela mycket alla år och då blir det så.

Är det så jäkla enkelt att det hänger på speltiden?

-Haha, nej inte bara men det är klart att det är speltiden också.

Första sejouren i SIK var säsongerna 12/13 0ch 13/14 och du gjorde verkligen avtryck redan från start med ett mycket svårslaget rekord, 14 matchvinnande mål på en säsong, helt sanslöst?

-Ja det är det faktiskt.

Hur kommer det sig att det blir så?

-Det här med 14 GWG är nog ganska mycket tillfälligheter. (Här blir det en liten paus när vardagen gör sig påmind för småbarnspappan)

Jag fortsätter jag på samma spår när Henrik åter dyker upp i luren. Du har ju några sådana där som har kommit nästan samtidigt som slutsignalen till och med?

-Jo, så är det ju lite. Man måste vilja avgöra och sedan måste man ju få chans att spela när det är avgörande läge. Sedan har det säkert varit så att jag också gjort 1–0 där vi sedan vunnit med 5–0, det blir också GWG men det är inte avgörande på samma sätt.

Tre olika tränare i SIK har du haft, Tomas Kempe, Johan Hellström och Fredrik Ljunggren. Några ord om dem?

-Fredrik blir ju tre år totalt, två år med ”Hellas” och ett år med Tomas och jag har gillat alla tränarna. Det var lite extra kul med Fredrik då jag hade honom den första sejouren jag var här och nu kom han tillbaka. Det är skönt att ha tränare man känner sedan tidigare och man vet hur han är men det har varit bra tränare alla tre.

En sådan som Fredrik där det gick en hel del år mellan första och andra gången du hade honom, märktes det någon stor skillnad där på vart han är i sitt tänk?

-Ja kanske men jag vet inte om man tänker så jättemycket på det men det blir väl någon form av skillnad. Däremot har ju jag blivit äldre och då får man en lite annan relation till tränaren. När man är lite mer rutinerad för man en annan dialog med tränaren. Det är skillnad på när man är yngre och när man fått några år för det blir att tränaren pratar med en lite mer och man får en annan relation.

De har använt dig både som center och ytterforward här i SIK, vilken är den roligaste rollen och i så fall varför?

-Haha, ja det beror på, det är roligt på olika sätt. Spelar du center är du ofta mer inblandad i spel och sedan måste man ta ett större ansvar bakåt. När jag var ytterforward hade jag väl mer uppe mot motståndarmålet och behövde inte lägga lika mycket tid på det defensiva. Det har sin charm båda två liksom.

Vad ska du hitta på nu när du lägger skridskorna på hyllan?

-Till och början blir det väl mest att umgås med familjen den tiden jag lagt på hockeyn men just nu har jag inga speciella planer.

Jag fick lite input från några hockeypolare när jag berättade att jag skulle intervjua dig så här kommer deras funderingar.

Är det ett definitivt beslut att lägga skridskorna på hyllan och om du ångrar dig, blir det Skövde IK i så fall?

-Haha, ja nu har jag ju tänkt att sluta helt. Om jag skulle spela något mer, vi bor ju här i Skövde så då skulle det nog bli här. Men jag har ju tänkt att jag ska sluta nu.

Du är ju en sniper av rang, har du tränat den förmågan på något särskilt sätt och i så fall hur?

-Jag har väl alltid tränat mycket skott, framförallt när jag var mindre håller man på och skjuter. Sedan är det väl på träning också när man tycker det är kul att stå och skjuta en del. Men sedan handlar det även om att man måste vilja göra mål och skjuta pucken så blir det bättre mål också.

En liten egen fundering här, det känns som att du har gått lite mer åt passningsläggare senare åren, det kanske blir så i centerrollen?

-Ja när man spelar center ska man ju ha pucken, hitta ytor och fördela ut den istället för att ta avsluten så lite har väl det med saken att göra.

Vad är ditt bästa minne från din karriär?

-Saker man kommer ihåg är väl saker som SM-guld med Brynäs J20 och var med och gick upp till Allsvenskan med Hästen och Södertälje, det är väl saker man kommer ihåg.

Vad är största höjdpunkten i Skövde IK?

-Haha, ja nu har vi ju inte gått så långt men när vi vann i playoff 1 borta mot Bois. Sedan torskade vi av det men det är sådana saker man kommer ihåg. Sedan är det väl sådana matcher man avgjort i slutet sådana man kommer ihåg lite extra. Tyvärr vann vi ju inget på sådana matcher men det är kul att avgöra i slutet.

Om du sammanfattar Rebellerna med några ord, vad blir det då?

-Det är en av sakerna som har gjort att det varit roligt att spela i Skövde. När man jämför med andra lag i ettan så har det i Skövde alltid varit mycket folk på matcherna och folk som har varit där och hejat på en. Nu var det ju lite speciellt säsongen som var men annars har vi alltid haft mycket folk och det är en sak som gör att man får en extra motivation att spela jämfört när man spelar mot andra lag borta där det är lite folk på läktarna, det blir skillnad.

Har det påverkat dig mycket att det var en säsong utan publik?

-Nej man var väl inställd på det och det var kul att vi fick spela i vilket fall, det hade varit värre om vi inte fått. Men det är klart att man har saknat publiken i hemmamatcherna och derbyna speciellt.

Hur har familjen tagit ditt beslut?

-Haha, ja men de tycker väl det är skönt att jag ska vara hemma mer. Nu har ju inte säsongen börjat än så nu på sommaren är det ju som i vanliga fall men sedan blir det ju lite mer skillnad framåt hösten när man kommer vara hemma.

Om Fredrik ringer vid jul och frågar om du är sugen på Allettan/fortsättningsserien, tackar du ja då?

-Hehe, nej det vet jag inte, det kan jag inte svara på nu.

Sedan blev jag påmind om att jag ska önska dig lycka till med framtiden!

-Tack så jättemycket.

Jag är inte riktigt färdig ännu utan nu blir det eget igen. Jag vet ju att du har en särskild plats i hjärtat hos massor av Skövde IK:s supportrar som bland annat röstade fram dig till årets spelare i SIK och månadens spelare vid två tillfällen den gångna säsongen. Vi måste även tacka dig för alla höjdpunkter du bjudit Billingehovspubliken på under dessa sex säsonger. Stort tack!

-Ja tack så mycket och tack för all stöttning och all support genom alla år!

Ha en fortsatt bra sommar!

-Tack det samma!

På bilden ser vi Henrik och Amanda, handbollsflickan som är en bidragande orsak till att Henrik hamnade i Skövde, tillsammans med de två barnen som pappa Henrik nu får mera tid över med.

Här har ni Henrik Thegels stats på hemsidan. https://skovdeik.se/files/players/Thegel_Henrik_1990.pdf