Inför SIK – Halmstad HC

Fjärde träningsmatchen och andra matchen på hemmaplan. Skövde IK väntar fortfarande på sin första seger och även om det bara är träningsmatcher som spelas väntar naturligtvis vi supportrar också på första segern. Ska den komma när Halmstad kommer på besök?

Det har helt klart blivit tuffare för materialarcheferna sedan Jimmy ”Krusse” Krusell blev en biker. ”Basse”, den materialarchef som antagligen är den som låter mest blir ganska hårt tagen av Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren tillsammans med presidenten för J-K MC innan vi ska genomföra dagens intervju. ”Basse” finner det bäst att helt enkelt pipa iväg och gömma sig någonstans i katakomberna under Billingehov och jag tänker tyst för mig själv att den här fighten sannolikt kommer eskalera rätt kraftigt under säsongen. Fortsättning följer.

Jag har tyvärr inte sett en sekund av Tranåsmatchen senast så det blir för egen del jättekul att höra din summering av händelserna för en vecka sedan?

-Jaha, det är ju just det att det är en vecka sedan också, skrattar Skövdetränaren, det har runnit mycket vatten under broarna.

-Nej men jag tycker det är en bra hockeymatch, bra fart från båda lagen. Jag tycker att vi gör en väldigt stabil match. Jag tycker att vi har ett kontrollerat försvarsspel och vi skapar en hel del lägen också. Målchansmässigt är det ganska jämnt, Tranås är ju skickliga men jag är nöjd med farten, jag är nöjd med aggressiviteten och jag tycker det börjar synas mer och mer linjer i hur vi vill ha det så det känns bara positivt trots en förlust.

Innan den matchen pratade du om att möta upp motståndet med er fart, bra bedömningar i försvarsspel samt lite konturer i spelvändningar och att ta upp pucken nedifrån. Fick du se vad du ville, läser jag ur mina innan intervjun nedskrivna frågor?

-Haha, det är bra att du skrivit upp vad vi pratade om innan. Nej men lite av det var ju det vi sade, jag tycker att det var en match i högt tempo. Tranås är skickliga och vi svarade upp på det på ett jättebra sätt. Jag tycker det är fartfyllt, jag tycker vi jobbar med bra bedömningar och ett mycket bättre spel med puck också.

Ni skulle även vaska om lite i femmorna, hur slog det ut och kommer ni fortsätta Tranåsuppställningarna ytterligare någon match?

-Vi har vaskat om ytterligare lite till har vi gjort. Lite småförändringar sådär för att hitta rätt. Dels har vi haft lite frånvaro också men vi testade om lite här i veckan igen så går vi väl så imorgon och ytterligare någon men sedan bör vi börja sätta det lite hur det ska se ut. Vi har ju lite nya pjäser och vi har ganska brett material så vi vill väl se lite vad det finns för möjligheter. Några småjusteringar igen, det är det.

Ja ni har ju ett jättebrett material och det är bara Oscar Forsmark (saknades på fredagens träning) och Anton Sundin (tränar fortfarande i blått träningsställ) som inte är tillgängliga antar jag?

-Ja vi kommer att använda oss av tolv forwards. Frödelius (William) och Anton Lundmark tränade idag men har inte varit med hela veckan. De är tillbaka idag först och är inte aktuella till lördagens match.

Och Forsmark, vad är det med honom då?

-En skada så han är borta en vecka till i vilket fall.

Och hur går det med Anton Sundin?

-Det går som det ska och lite bättre än det så att vi har veckoavstämningar med rehab där så att han närmar sig.

Han är tillgänglig till seriestart?

-Det är vår förhoppning.

Första matchen på nästan ett år för Martin Olsson, det blir nästan som ett nyförvärv. Märktes matchovanan av mycket?

-Nej det tycker jag inte. Han är ju väldigt klok på isen och den smartheten har han ju naturligt så att han gör mycket kloka beslut därute, han är nyttig och jag tycker inte att det syntes att det hade gått ett år.

Jag har fått en lång läsarfråga och den lyder: Jag tycker att det är svårt att se vilket grundspel laget egentligen har nu när man skall lägga grunderna för t ex försvarsspelet inför hösten. Från ena likartade momentet efter det andra kan det variera under matcherna från ren torpedhockey 1-2-2 eller sedvanligt 2-1-2 och ibland rena styrspelet 1-3-1 á la Lasse Falck-hockey i Djurgården och för all del Rönnbergs Frölunda-hockey. Alltså, vilket grundspel bygger lagets försvarsspel på?

-Nu pratar personen med läsarfrågan om försvarsspel högt upp i banan tolkar jag det som. Om vi pratar forecheck och styrspel så är det ju två delar vi vill använda oss utav. Det ena är att vi sätter jättehårt tryck och går med alla och har en bedömning i om vi har med oss tre hem såklart. Men förändringen vi har gjort är väl att när vi inte har full trupp ska vi vara tydligare i ett styrspel kan man väl säga. Är vi nära och vi har ryggar att gå på ska vi forechecka och sätta hårt tryck. Är vi i anfallszon och jobbar med återtagande av puck så vill vi sätta jättehårt tryck. Är vi mitt i ett byte eller har långt fram så vill vi styrspela längre hem. Vi vill ha en tydlighet i vilket av de spelen men mest av allt går vi och då vill vi ha bra skridskoåkning och vi har också valt att dra hem vårt styrspel lite om man jämför med förra året.

Nu blir det jag själv här som funderar och du pratar om tydlighet, är det något som varje individuell spelare får ta åt sig eller är det någon som liksom försöker styra det här?

-Nej men man pratar om att det är den som är först som bestämmer. Sedan måste man ju prata med varandra ute på isen men det är ju spelarna som agerar utifrån deras känsla men direktiv är att ligger vi nära eller vi känner att vi har hugg, att vi ser ryggar, då vill vi gå och sätta press på dem. Har motståndarna pucken och vi är en halv zon ifrån ska vi inte gå.

Sedan fyller läsaren på med ytterligare en: Om utrymme finns får Fredrik också gärna förklara hur han tänker sig anfallsspelet?

-Självklart handlar det mer om kreativitet i anfallsspelet än i försvarsspelet. Det vi pratade om nyss vill vi ha, där styrs det ju mer. Anfallsspelet är det ju mycket kreativitet och individuell skicklighet också som löser det men det är klart att vi har vissa riktlinjer. Vi vill involvera våra backar mer än vi gjorde förr om åren kanske, att de ska vara rörligare och kanske växla ned och få igång lite platsbyte för att ta bort motståndarförsvaret. Sedan handlar det mycket om att ta sig mot mål hur tråkigt det ä låter, få puckarna uppåt och sedan trycka in mot mål och ha trafik där. Vi vill också, precis som alla vill, byta sida på pucken så motståndarna får vrida på huvudena och så jobba med lite instick därifrån. I stora drag, vi vill ha ett rörligt anfallsspel med involverade backar och mycket folk mot kassen.

Hur har veckan sett ut sedan senast, vad har ni jobbat på?

-Vi fortsätter med grunder. Vi har jobbat mycket med spelvändningar och hitta hur vi ska kunna bygga fart genom mittzon. Vi har tränat lite försvarsspel över hela banan också men vi nöter på med grunder i lite kortare sekvenser. Lite power och boxplay också för att ha det i hyfsat färskt minne men fortsatt inget vi lagt stort krut på. Vi har inte pratat mycket boxplay utan bara känt på det litegrand, spelvändningar och lite försvarsspel.

Alla tre målvakterna har fått varsin match nu och då blir naturligtvis den avslutande frågan, vem får sin andra chans nu?

-Hugo (Fagerblom) står!

Lycka till!

-Tack så mycket!