Inför Kumla HC Black Bulls – SIK

Tre poäng fick vi med oss i nagelbitarmatchen som premiäromgången bjöd på. Ska Skövde IK bättra på poängskörden när de under onsdagseftermiddagen kliver på bussen som styr kosan norrut mot ICA Maxi Arena där hemmalaget Kumla HC Black Bulls spelar sina hemmamatcher?

Det känns bra att kunna gratulera Skövde IK:s head coach Fredrik Ljunggren till segern i premiäromgången!

-Tack så mycket!

Du får väl dra senaste matchen lite grand?

-Ja det var väl en typisk premiärmatch tycker jag. Vi vinner tre poäng, det är det absolut viktigaste. Jag tycker att vi uppträder lite tafatt ibland, jag tycker att vi växer in i det också men en match där vi själva tycker att vi kan bättre. Vi vinner, det är väl liksom det som är det positiva med den, att vi känner att vi inte är på vår bästa nivå men ändå tar tre poäng, det är vi nöjda med. Men det finns lite att jobba med i delar av spelet, passningsspel och fart på rören och de grejerna, det tar vi med oss framåt.

Var det en dyrköpt seger, jag tänker på Adam Thilander som fick kliva av, hur är det med honom?

-Vi får se lite. Som det ser ut nu är han inte aktuell mot Kumla i vilket fall och jag hoppas att det inte är så illa som man trodde först. Vi vet inte ännu, det är inget hittepå utan vi väntar på besked.

Men vi kan i vilket fall hoppas på snar återkomst?

-Absolut!

Det var en fantastisk känsla att återigen få känna på puls på Billingehov och för flera av spelarna i båset, och även ledare (det skrattar lite i ett hörn) var detta en helt ny upplevelse, hur upplevde ni det och hur tycker du att ni hanterade det?

-Jag tycker för det första att det är skitkul att det var liv på läktaren och bra drag på grejorna och det  är så vi vill att det ska se ut hela tiden. Hur vi hanterar det, ja jag vet inte om det har med det att göra eller inte men som sagt, jag tycker att våra senaste träningsmatcher har sett bättre ut än vad det gjorde i seriepremiären så det kanske kan vara någon form av nervositet, jag vet inte. Annars var det inga konstigheter utan det var skitkul att det var publik och det är så vi vill att det ska se ut.

Du pratade innan matchen om att ni skulle hämta energi av hemmastödet och en back som verkligen gjorde det var Fredrik Dahné som gör en jättebra match som han dessutom kröner med sitt första seriemål i ettan. Berätta lite om vår #3?

-Ja, haha, ja det var ju för det första ett riktigt bra skott som klingade till ordentligt så det var kul och det var hans första här i A-laget. Han har ju sina uppsidor i spelet med puck, spelsinne och att han är duktig i att bära det och det var väl det han visade upp här sist också tycker jag. Det var kul att se!

Jag sticker in en läsarfråga här också som handlar om senaste matchen. Vad är du mest nöjd med från premiären?

-Tre poäng och att vi bara släpper in ett mål för det ger oss alltid chans att vinna matcher så att vi håller ihop det så bra defensivt och bra målvaktspel om jag ska säga något mer än tre poäng.

Hur ser läget ut på sjuk och skadefronten, vilka spelare är inte tillgängliga till matchen mot Kumla?

-Ja som det såg ut på träningen idag blir det en lite för lång lista så vi får väl se hur det ser ut till imorgon helt enkelt. På backsidan har vi ju Dynell (Elias) och Sundin (Anton) är inte riktigt startklara och Thilander verkar som han inte kommer till spel mot Kumla. Där får Bolinder (Viktor) hoppa in och spela igen som var med i vår första träningsmatch mot Grästorp här. På forwardssidan är Henrikson (Alexander) och Forsmark (Oscar) fortsatt frånvarande. Vi hade några frågetecken till som inte tränade idag men jag hoppas att vi kan få med dem till imorgon, någon i vilket fall. Vi är inte riktigt på det klara med det ännu men vi hoppas på det bästa.

  Sedan har jag en läsarfråga till här. Finns det någon plan B om bara fem backar skulle vara disponibla? Kan någon forward/center tillfälligt lösa krisen och spela back? Det finns många exempel på att sådant lyckats och även det omvända, t ex Kittel från forward till riktigt bra back och Björkman från back till center/forward.

-Jag tycker att Bolinder som har spelat träningsmatch med oss och varit med på alla träningar är bra så han får spela på sex backar i så fall, det är vårt första alternativ. Att just göra om någon, då kanske det ska vara mer långsiktigt än att man gör det till enstaka matcher så det är inte ett alternativ just nu i vilket fall.

Bolinder om jag minns rätt var ju riktigt duktig när han var med och spelade träningsmatch?

-Absolut!

Bortamatch mot Kumla här i omgång 2, vad känner du till om säsongens Kumla?

-Anton Weiler spelar där, (Skövdefostrad forward som spelade i SIK till och med förra säsongen. Reds anm.) det känner jag till, haha. Nej men jag har väl tittat på dem och de har ett ganska jämnt lag med Carl Berglund som är deras spets och som de värvat in från Bofors (BIK Karlskoga. Reds anm.) kan jag tänka mig. Annars är det ett hårt arbetade lag som åker mycket skridskor och är ett jobbigt lag att möta så det gäller att vi svarar upp och inte blir utarbetade utan att vi är de som jobbar hårdast och också har rätt kvalitet i passningsspelet. Så ett jämnt lag med arbetsmoral.

Vad tar mest energi egentligen, är det att försvara sig eller är det att spela anfallsspel?

-Får du försvara dig en hel match är det absolut det jobbigaste men sedan kan man ju hitta delar i ett försvarsspel där man kan anpassa sig också. Men det är klart att det är i grunden jobbigare att försvara sig.

Vad förväntar du dig av er, vad blir nycklarna för att bärga ytterligare en seger?

-Men det är att vi kommer upp i arbetsnivå. Där tycker jag att vi växte in i Köpingmatchen, just arbetet och att vinna närkamper, sådana där basic grejer. Sedan vill jag också att vi ska ha upp passningsspelet och spelbarheten så att vi får ett bättre flyt och ett bättre tempo i spelet.

Är det Hugo Fagerblom som står?

-Japp!

Då önskar jag lycka till!

-Tackar!

På matchtråden på Rebellernas diskussionsforum kan du bland annat rösta på matchens lirare om du är registrerad användare. Matchtråden hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=988

Länk till webbtevesändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-kumla-hc-black-bulls-skovde-ik-63jbo

Har du tankar, funderingar eller frågor inför matcherna tar jag gärna emot dem på mail till per-erik.odh@rebellerna.com

SHOOT!