Inför Köping HC – SIK

Vi har nått halvvägs i grundserien vilket innebär att vi tar vid där vi började, match mot Köping HC som tränas av den gamle Skövdetränaren Johan Hellström. Halvvägs innebär också att vi är fem poäng efter den åtråvärda femteplatsen som berättigar till spel i Allettan vilket är ett av säsongens mål. Som supporter kan man leka fram och tillbaks med tabellsiffror och när jag leker med sådana får jag det till att vi behöver sju segrar i den andra halvan. En bra början är om vi kan ta med oss all poäng hem från Köping!

Sur uddamålsförlust senast, summera matchen, blir dagens första fråga till Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren?

-Jag tycker att första delen av matchen är hyfsat jämn, lite fram och tillbaka. Sedan har vi mycket boxplay i första perioden, vi spelar ju sju minuter av de tjugo i box och det sätter sin prägel på perioden tycker jag. När vi har klarat av den andra där så tycker jag vi avslutar perioden bra och tar med oss det in i en andra period där jag tycker vi borde fått lite mer utdelning innan de gör sitt andra. Jag tycker väl att det kommer under den perioden där vi har mest press på dem så det kändes lite ologiskt men det är väl så det ser ut ibland. Jag hade önskat bättre utdelning på det offensiva spelet vi har. Tredje perioden är väl okej, vi får inte riktigt det där heta trycket förrän till slutet egentligen under vår jakt på kvittering men då skapar vi desto bättre målchanser och det kunde slutat annorlunda där men så är det.

Ja Kristoffer Söders där var inte långt borta!

-Nej det var det inte och vi hade något läge där innan där vi har bra skott, mycket folk på retur och den studsar ut till Thelander (Adam) som var på där så, ja så är det.

Det är historia nu?

-Ja!

”Bulten” (David Lundmark) fick kliva av efter 10 minuter efter att domaren hittade en checking to the head, vad hände och blir det några matchers avstängning?

-Ingen avstängning. Vad som hände, ja svårt att förklara, han fick ju en femma och domaren tyckte det var tackling mot huvudet. Men han är inte avstängd, han är spelklar.

Du var inne på ert boxplay och där spelade ni ju ett grymt boxplay där i första?

-Ja absolut, vi har ju sju minuter boxplay där och det tycker jag vi gör otroligt bra så att där är vi starka.

Fick vi några skador?

-Inga skador!

Kul att se Forsmark tillbaka, han fick spela mycket för att vara trettonde forward, hur skötte sig Oscar?

-Ja han skötte sig bra. Han fick ju spela mycket på grund av att Lundmark åkte på matchstraffet så han fick ju ta den platsen. Men han gör alltid ett fantastiskt bra jobb, sedan kom väl mjölksyran tidigare än vanligt när han inte har kört fullt på ett tag men han skötte sig bra.

Matchen i siffror: https://skovdeik.se/gamefacts.php?game=1&round=9&series=2&season=44

Så hade jag en läsarfråga här, hur hanterar ni spelarnas frustration att inte göra mål trots flera öppna lägen, som varit fallet under flera matcher och alldeles särskilt nu senast mot Forshaga, genom enskilda samtal, enskilt eller i grupp?

-Ja vi tycker också att vi skapar målchanser förra matchen och har gjort i flera matcher. Däremot så försöker vi väl kanske hitta vägar till att ta oss dit ändå oftare. Vi pratar mer om saker som leder fram till målchanser än att vi inte får in pucken skulle jag påstå. Att jag säger till någon att de inte gjort mål på sin målchans, det vet de om själva så vi försöker snarare säga, ja man kan förlora matcher på olika sätt och vi tycker att matchen senast förlorade vi på att vi inte får in puckarna, vi försöker se det positiva i att vi spelar oss till de målchanserna som vi gör och att fortsätter vi göra det med tålamod kommer vi få utdelning också.

Nu vänder grundserien så vi kan väl summera den första halvan lite?

-Ja den har väl inte gått som vi vill resultatmässigt. Spelmässigt, ja det speglar väl det på något sätt, jag tycker väl att i slutet har vi fått lite fart på det. Vi har några matcher där vi kanske borde sett till spelet haft bättre utdelning, då tänker jag framförallt Lindlöven borta och Forshaga hemma där jag tycker att vi spelmässigt gör det bra. Sedan har vi vissa förluster där vi inte är tillräckligt bra. Vi har jobbat hårt i gruppen och spelarna själva gör det för att hitta vinnarspåret, vi tycker att vi senaste veckan är på väg åt rätt håll vad det gäller spelet och farten och energin som vi ska ha på ett mycket bättre sätt. Summeringen är väl att vi vill mer.

Hur tänker du inför den andra halvan?

-Jag tänker inte att det är en andra halva. Jag tänker att vi på lördag ska åka och möta Köping, göra det så bra vi bara kan, se till så att vi får med oss tre poäng därifrån. Sedan ska vi träna bra på måndag och tisdag för att förbereda oss för onsdagen. Sedan ska vi repetera och göra samma sak igen.

  Lördagsmatch mot Köping HC som i onsdags hade en målexplosion mot Linden, tankar inför matchen, vad gäller för er?

-För oss gäller det att bygga vidare på det vi gjort, se till så att vi åker mycket skridskor, vi är skridskostarka, vi vill göra det, vi vill ha fart på pucken. Vi vill spela en offensiv hockey och se till att vi får dit puckar på de lägena vi har men med lite disciplin i hur vi hanterar puckarna också, att vi inte åker på spelvändningar och sådant. Det tror jag är jätteviktigt för oss när vi ska möta Köping borta.

Jag vet att jag pratat om gameplan med någon annan tränare och han beskrev det som att han tog ut två, tre punkter inför matcherna som han tryckte på. Hur gör du, hur lägger du upp spelplanen och hur förmedlar du det?

-Nej men vi brukar också ha punkter och det landar väl in i två, tre, fyra, fem någonstans beroende på och en del av dem går ju i varandra med lite underrubriker om man kan säga så. Däremot beror ju allt på vart man är och ibland fokuserar vi mer på små detaljer och ibland målar vi med stora penseln och pratar mer helhet och just nu är vi kanske mer på med den stora penseln hur vi vill arbeta över hela banan liksom. Men ungefär samma sak, absolut att vi har en gameplan och absolut att vi försöker följa det men mycket handlar om att repetera, vi kan inte hitta på nya saker till varje match utan vi ska se till att göra det vi gör tillräckligt bra.

Vi skojade innan vi startade dagens snack om att det funkade bra med Jimmy Krusell så länge han gör som du säger, är gameplan något som du och ”Krusse” resonerar er fram till ihop?

–Vi pratar ju ganska mycket under de här dagarna som är, på träning och inför match också. Sedan kanske jag tycker mer.

-Men du är ju HC också, bryter Jimmy in med ett skratt.

-Men min uppfattning är att vi har en kommunikation om vad vi vill från senaste match till nästa, fortsätter Fredrik. Det är inte så att vi inför en match pratar om helt nya saker utan det är sådant vi jobbar med hela tiden och sedan förstärker man eller påminner kan man väl säga. Det är inte så att det är en aha upplevelse för dem när vi pratar om hur vi vill genomföra en match utan det handlar om repetition och vad vi vill trycka på just nu.

Nej men det är väl kanske klart att det inte går att sväva iväg med nya grejer till varje match, då skulle det bara bli rörigt?

-Ja!

Frånvarolistan till lördagens match?

-Ja vad har vi, Bolinder (Viktor), Dynell (Elias) och forwards är det Emanuelsson (Jesper). Sedan ska Fritz (Abrahamsson) iväg och spel med Töreboda imorgon så Wallin (Robin) får följa med och öppna båsdörren. Så svaret på din sista fråga är att Hugo (Fagerblom) står, haha.

Så Wallin kommer med på en match nu!

-Ja han har ökat träningsdosen lite och så fanns det möjlighet för Fritz att få matcha igång lite på annat håll och då passade det perfekt.

Då önskar jag lycka till!

-Tack!

Häng med på snacket på matchtråden på Rebellernas forum: https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=980

Webbtevesändningen av matchen hittar du här: https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-koping-hc-skovde-ik-827nzr

Vill du komma med input på frågor till Fredrik Ljunggren i kommande inför mailar du in dem till per-erik.odh@rebellerna.com

ÄLSKA ATT VINNA!

  HATA ATT FÖRLORA!