En poäng med hem från Småland

Skövde IK begav sig under söndagen ned till Småland för bottenmöte med Vimmerby HC. Det märktes väldigt tydligt att det var just bottenlagen som möttes, passningarna var allt annat än bra och misstagen avlöste varandra.

Den första perioden i Vimmerby ishall höll ingen vidare kvalitet. Båda lagen hade svårt att hitta rätt i sitt spel.

Men det var ändå Skövde som började bäst och fick till flera långa anfall mot Vimmerby under den första akten. Problemet var bara att Robin Christoffersson i hemmakassen spelade bra samtidigt som SIK, precis som under hela säsongen, fortsatte ha problem med målskyttet.

Erik Möller fick ett friläge efter drygt nio minuter men han lyckades inte överlista Christoffersson.

Halvminuten senare kom matchens första mål. SIK hade pucken under kontroll i egen zon, slarvade bort pucken och hemmalagets Tatu Kokkola fick en passning från Pelle Ström, rundade Hugo Fagerbloms kasse och sprätte upp pucken i nättaket.

Målet gjorde att SIK tappade det momentum de skaffat sig men istället så drog Skaraborgarna på sig ett par utvisningar vilket gjorde det svårare att komma i fatt målmässigt.

Under slutskedet av den andra utvisningen var Vimmerby bara centimeter ifrån att dubbla sin ledning men Fagerbloms vänstra stolpe stod i vägen.

Även Vimmerby drog på sig en utvisning under den första akten men SIK:s powerplay gick långsamt och Vimmerby kunde försvara sig på ett enkelt sätt.
– De har väldigt snabba omställningar och det är ju också så de gör målen, från det att vi har pucken till att de gör mål går det inte många sekunder och det är det vi förlorar matcherna på just nu, sa Fredrik Ljunggren efter slutsignal.

Flera frilägen i mittperioden

Det slarviga spelet fortsatte även i den andra akten och det var verkligen ingen välspelad match lagen bjöd på.

Hemmalaget började dock bäst och fick ett friläge redan efter sex sekunder när Philip Elgestål blev serverad av William Dageryd men Fagerblom stod i vägen den gången och höll kvar SIK i matchen.

Minuten senare fick Skövde en ny chans i powerplay och inledningsvis såg det bra ut men någon utdelning blev det inte den gången.

Vimmerby fick även de chansen att spela powerplay efter att Max Kardevall dragit på sig en tripping-utvisning. Smålänningarna spelade bra i det numerära överläget men Fagerblom fortsatte vara tät och gav SIK chansen att komma tillbaka in i matchen målmässigt.

SIK skapade inte mycket men Oscar Forsmark och Alexander Henriksson fick en två mot etta efter dryga sju minuter, avslutet från Forsmark gick dock via Christoffersson och utanför målramen.

Istället kom kvitteringen minuten senare. Alexander Ternblad tog sig in i offensiv zon med puckkontroll, tog ett par skär och avslutade kliniskt i bortre hörnet från Christofferssons högra tekningscirkel.

Perioden var annars Vimmerbys och det hängde ett hemmamål i luften vid flera tillfällen. Hugo Fagerblom fick bland annat stå för en svettig trippelräddning efter tolv minuters spel.

SIK:s sista målchans i perioden fick Erik Möller i boxplay. Möller fick ett friläge med Christoffersson och försökte med en backhand men Christoffersson var tät och parerade.

Vimmerby var knappast ofarliga när de kom till attack. Kokkola prickade Fagerbloms målram efter knappt 17 minuter och Todd Winder fick ett friläge med minuten kvar men Fagerblom höll sig tät längs isen och stängde igen butiken.
– Det är en bra bortamatch, vi skapar mycket chanser på det sättet vi vill skapa chanser och vi är nära att ta ledningen redan i början av matchen. Vimmerby är bra på sina flygande anfall men när vi ställer upp i egen zon så tycker jag vi hanterar och kontrollerar dem på ett bra sätt, sa Fredrik Ljunggren.

SIK jagade seger

Den tredje akten såg ut ungefär som de första två. Slarvigt spel och det syntes tydligare och tydligare att det var de två bottengängen som möttes.

Hemmalaget var dock något hetare än sina motståndare och skapade flera halvlägen mot Fagerblom men SIK:s burväktare höll tätt de första minuterna.

Hann tvingades dock att kapitulera efter knappa sex minuter. Ludvig Vännström tog tillvara på en retur från Fagerblom och skickade in pucken i nätet.

SIK gav dock inte upp, istället satsade de allt framåt och efter 13.29 kom också kvitteringen. Anton Blomberg serverades öppet mål av Adam Thilander och snajpern gjorde inget misstag.

Fler mål än så blev det dock inte under ordinarie matchtid.

Istället gick matchen till förlängning och där var det hemmalaget som var hetast.

Tatu Kokkola skickade iväg pucken mot Fagerblom och den styrdes via en klubba in bakom en chanslös burväktare och bonuspoängen gick till Vimmerby.
– Idag fick vi döda oerhört mycket boxplay men det gör vi jättebra och sen är det starkt att vi hämtar in underläge båda gångerna och inte lägger oss ned och ger upp, berömde Fredrik Ljunggren och fortsatte.
– Prestationsmässigt så tycker jag att det är bra, jämför vi med några veckor tillbaka så dippar vi inte lika mycket i matcherna och jag tycker att prestationerna och energin blir bättre och bättre. Det är en bättre kontinuitet på våra prestationer om man jämför med tidigare under säsongen. Och vi går för segern hela matchen tycker jag men vi faller på samma sätt som vi gjort det senaste, avslutade en besviken Fredrik Ljunggren.

På onsdag väntar nästa match när Kalmar HC kommer till Billingehov.

//Kristoffer Bennemyr