Matchreferat Forshaga IF – Skövde IK

Under söndagen begav sig Skövde IK upp mot de Värmländska vargskogarna för returmöte med anrika Forshaga IF. I och med att Surahammar gick på pumpen i sin match denna omgång var Skövde även i praktiken färdiga för spel i Allettan med tre omgångar kvar att spela. Truppen till matchen var också hyfsat decimerad, skulle dessa förutsättningar lägga krokben för di röe i deras kamp om seriesegern?

Forshaga inleder matchen optimistiskt och frejdigt och hoppas nog på ett snabbt ledningsmål men Skövde försvarar sig bra. Det tar dryga två minuter innan SIK får första pucken på mål och det är backklippan Max Kardewall som efter en individuell stark offensiv forcering får till det avslutet. Efter ca 3 spelade minuter har Skövde ett litet anfall, Forshaga ser ut som de ska få ut pucken och alla spelare vänder upp mot Skövdehålet men på offensiva blå stoppar Isac Ollas Mattsson pucken och lägger den mot mål. Något som Forshagamålvakten Eric Forsberg inte alls uppfattar och det bär sig inte bättre än att pucken letar sig hela vägen in i mål och därmed gör Ollas sitt första mål för säsongen.

Efter målet tar Skövde över mer och mer och får även till ett powerplayspel när Forshagas Johan Ekberg håller fast en stenhårt jobbande Oscar Forsmark bakom mål lite för länge vid ett Skövdeanfall. Skövdes powerplay slutar dock utan mål och trots att mycket av spelet förläggs i hemmalagets försvarszon försvarar de sig framgångsrikt. Skotten i första perioden slutar 14-7 i Skövdefavör.

En andraperiod som till stor del definieras av det man ofta kallar hawaiihockey, det svänger, far fram och tillbaka nåt oerhört fram till periodens powerbreak. Det dröjer inte många sekunder efter avbrottet innan Forshaga får till ett tek i Skövdes zon. Linus Tjulander tar en klockren tekningsvinst bak till Alexander Pettersson som får igenom skottet mot mål trots att halva lagens spelare står i vägen och Fritz Abrahamsson har naturligtvis inte en chans att se den pucken som letar sig in i nätmaskorna bakom honom. Det känns fortfarande som att Skövde är det bättre laget men Forshaga gynnas av det i perioden hafsiga spelet. Skövde har även i denna perioden ett markant skottövertag och vinner skotten med 16-8.

Tredje perioden präglas av en kavalkad av brända chanser och oförmåga av Skövde att utnyttja Forshagas misstag och det straffar sig när Skövde gör ett misstag i egen zon som hemmalaget utnyttjar både snyggt och effektivt där tillslut Linus Johnsson kan lägga in pucken bakom en överspelad Fritz Abrahamsson. Skövde fortsätter dock att trycka på och en dryg minut efter periodens powerbreak inträffar det omvända när Forshaga tappar pucken bakom mål och Max Kardewall är den som hamnar ensam framför Eric Forsberg när han dribblar in pucken framför mål och lägger in den behärskat till kvittering 2-2.

Med en och en halv minut kvar av perioden och tek i Forshagas zon tar hemmalaget timeout. Alla tror att detta är för att ge värmlänningarna som försvarar hemmafärgerna en chans att hämta lite luft, men icke, tränare Tim Rivest har fått för sig att Forshaga ska vinna matchen och när spelet vänder upp mot Skövdes zon åker målvakten ut till förmån för en extra utespelare. Skövde skickar en puck över hela isen men missar bortamålet och det blir istället en icing och tek i vår egen zon. Skall Forshagas djärva drag visa sig lönsamt? Hemmalaget vinner teken men istället för att få till något anfallsspel är det Skövde som återerövrar pucken och kommer i ett tre mot ett läge och dessutom ingen burväktare. Jesper Emanuelsson är den som tar pucken in i Forshagas zon och har bara att lägga in pucken i det öppna målet men lägger mycket osjälvaktigt över pucken till Emil Smedberg, som tillbringade föregående säsong i Forshaga, och som därmed får göra GWG. Skotten i perioden slutar 18-5 i Skövdes favör och med lite mer gnista i det borde vi nog petat in ytterligare puckar men tre poäng ger oss goda chanser att fortsatt gå för serieseger.

Närmast väntar hemmamatch mot Linden hockey på onsdag och då bjuder Skövde IKs fantastiska sponsorer på inträdet. Varmt välkomna!