Matchreferat Visby Roma – Skövde IK

Kvällens bortamatch mot Visby blev precis så oviss och spännande som man kunde ana. Efter en underhållande match som bytte skepnad stup i ett, gick matchen till förlängning och straffar, där Skövde tog de två pinnarna. En seger med 3-4, som absolut inte var orättvis och där man kan påstå utan överdrift att Skövdes inbytte målvakt, Felix Tengvall besegrade Visby/Roma. Felix var fenomenal. Mer om det senare och nu till matchen.

Första perioden startar i ett snabbt tempo utan att något lag tar tag i matchen. Några halvchanser åt bägge håll. Efter 2:04 får Skövde chansen att spela pp och lyckades skapa några chanser och visade goda ansatser men något mål får vi inte se. Efter fem minuter händer plötsligt det mesta. Lukas Smith – vem annars – vinner en tekning, pucken bakåt till Jonathan Karlsson, som knäpper iväg pucken mot mål och det står 0-1 på tavlan.

Målet såg inte otagbart ut och Visbys målvakt, Severt Arvinen, får nog ta på sig det målet även om det var trafik framför målet. Bortalaget hinner knappt fira ledningsmålet innan blixten slår till dryga 20 sekunder senare och kvitteringen är ett faktum. Carl Hjälm i målet var skymd och kan inte lastas för målet. Skövde tar nu tag i matchen och imponerar med snabba omställningar. Visby får svårigheter i sin egen uppspelsfas, något som bortalaget utnyttjar och efter knappa sju minuter kommer 1-2 efter ett mönsteranfall och smörpass från Jesper Andersson till Lukas Smith och nätrasslet är ett faktum. Ett vackert mål! Skövde visar prov på bra hockey i högt tempo och är det bättre laget fram till slutet på perioden, då Visby får till några farliga avslut. Skövdes period och en rättvis ledning.

Andra perioden inleds med att hemmalaget tar tag i matchen och trycker ner Skövde rejält. Hade hårtorken varit framme i pausen? Matchen har nu fått ett nytt ansikte och kvitteringen kommer efter 21:03. Chase Phelps får drömträff och det bara smäller till i krysset bakom Carl Hjälm. Ett vackert mål, men skottet kanske ändå inte ser otagbart ut. Visby håller nu i taktpinnen och är det bättre laget. Ledningsmålet kommer också som ett brev på posten och vi får se ett nytt drömmål. Denna gång är det Karl Påhlsson som håller i bössan och pucken sitter i det lilla hål som en knäböjande Carl Hjälm bjuder på strax under kryssribban. Ett vackert mål, men vinkeln var sådan att detta skott borde inte Carl Hjälm släppt. 3-2 på tavlan efter 26:58. Staffan Lundh gör nu ett målvaktsbyte efter ett kort snack med Carl och Felix Tengvall kommer in, något som skulle visa sig vara något av ett genidrag, Mitt i perioden byter matchen ansikte på så sätt att bortalaget äter sig in i matchen och jobbar fram några farliga avslut. Precis i slutet av perioden kommer den viktiga kvitteringen när Jonathan Karlsson åter hittar nätet. En fin aktion där det visar sig att det lönar sig att ta initiativ och bara ösa på! Perioden har två ansikten, där Visby  hade första halvan och Skövde den andra halvan. Totalt rättvist med lika inför tredje perioden, även om Skövde nog svarar för den bästa hockeyn. Notabelt i övrigt från perioden är antalet icingar från hemmalaget, när man var tillbakatryckt. Svårslaget rekord?

Tredje perioden inleds med att hemmalaget får fortsätta med pp i nästan två minuter sedan Jesper Emanuelsson blivit utvisad för tripping. Under de två minuterna äger Felix Tengvall scenen och svarar för några otroliga räddningar och håller kvar bortalaget i matchen. Skövde kommer tillbaka och visar lite mer spets än hemmalaget, även om man lyckas stänga ner Skövde med sin defensiv redan i mittzonen. Spelet böljar nu fram och tillbaka med chanser åt båda håll. Skövde skapar stundtals ett sanslöst tryck och till exempel hade Lukas Smith öppet mål, men lyckas med konststycket att inte göra mål. De sista minuterna är det så Visbys tur och Skövde kommer inte ur zonen och målchanser skapas på löpande band. Men vad gör det när Felix bara finns där han skall vara? Hemmalaget måste drömma mardrömmar i natt vid tanke på monstret där bak i bortalalaget. Perioden slutar mållös och 3-3 på tavlan. En omväxlande och underhållande period!

Matchen går till förlängning och Visby skapar några farliga chanser, men så klart att man lyckas överlista jätten i målet. Straffar och bortalaget gör processen kort och sätter de två första genom Lukas Smith och Jesper Emanuelsson. Att hemmalaget missade sina straffar kunde man se redan när pucken sattes i rörelse av knäsvaga hemmaspelare som dessutom hade gummiarmar inför monstret som var omöjligt denna kväll.

Staffan Lund direkt efter matchen:

– Det är klart att det känns bra med en seger och två poäng på bortais i en tuff match. Det innebär att vi tagit fem poäng av sex mot en av motståndarna som vi kommer slåss med för att få spela vidare. Svårt att säga så mycket just nu med så mycket intryck, men det går ju inte att säga något annat än att Tengvall var jättebra och vann matchen åt oss.

Sammantaget en bra och underhållande match i högt tempo, där bortalaget visade sig vara snäppet bättre och tog två viktiga poäng. Och så hade bortalaget Felix Tengvall, som visade upp något som det var mycket länge sedan man såg. Han var ett monster ikväll. Och nu väntar Vimmerby redan på söndag kl 16 i Billingehov. Spännande och oförutsägbart! Och nyckelmatch igen! Dags att torka pannan.