Matchreferat Skövde IK-Vimmerby

Vimmerby vinner rättvist med 1-4 och gör det för att man spelar lugnt och metodiskt som det ledarlag man är och gör precis vad som krävs. Receptet är enkelt som salt och peppar till husmanskosten, nämligen att man gör mål på sina chanser och Skövde IK gör det inte. Skövde spelade jämnt med motståndaren – för vilken gång i ordningen? – men att bjuda motståndaren på målchanser på silverbricka duger naturligtvis inte. Då blir det förlust.

Första perioden inleds under 10 minuter med en armbrytning utan muskler. Det märks att lagen kan varandra. Skövde håller Vimmerby på utsidan och har svårigheter med passningsspelet. Inga riktigt heta chanser. 8:56 utvisas Tommy Lee för holding och hemmalaget spelar ett bra bp, där Vimmerby visar att man har har svårt med sitt pp, topplaget som man ändå är. I andra halvan blir det ett annat spel med lägen åt båda håll och Emil Smedberg får ett jätteläge efter fint pass från Jesper Emanuelsson. Emil gör allt rätt med den passningen utom det som räknas, nämligen mål. Jättechans är bara ordet! Man tar sig för pannan. Alltså kommer 0-1 – man bara väntar på det – genom Carl Sjöberg efter 18:58 och Tengvall kan inget göra åt det målet som dessutom var snyggt. Vimmerby sätter sin chans. That’s it. En bra period av två bra lag, men nog skulle det kännas bättre med 0-0 eller 1-1 efter första 20 minuterna.

Andra perioden speglar på något sätt varför Vimmerby är ett topplag och Skövde är på nedre halvan. Skövde missar och Vimmerby gör det man ska, det vill säga mål. Bjudningar har man inte råd med och här kommer det en till, när Tommy Lee serverar Isac Göransson som avslutar kliniskt i friläge, när hemmalaget har pp. 0-2 på tavlan efter 27:46. Men skam den som ger sig. Erik Möller får skottläge och sätter 1-2 och direkt efter får Karl Jonsson jätteläget Hektor att kvittera men missar. Symptomatiskt är att topplaget ideligen hittar rätt gubbe att spela till i trängda lägen och direkt kan vända spelet. Det visar sig gång på gång. Och så kommer en bjudning till – man tar sig för pannan igen – och 1-3 på tavlan. Svagt försvarsspel av Emil Smedberg – som annars har varit pigg idag – och Johan Norberg sätter hur lugnt som helst pucken i hemmakassen. Tungt detta, men på något sätt känns det precis som att det är skillnad mellan lagen och varför man ligger där man ligger. Ett lag sätter sina chanser och gör det snyggt. Det andra laget gör det inte. Spelet är efter två perioder jämnt, men det hjälper liksom inte, när det står 1-3.

Tredje perioden inleds med nästintill en dubbelutvisning –  det skiljer några sekunder – och Vimmerby visar igen hur bra man är på att använda alla spelare defensivt och offensivt. Hemmalaget bjuder spelmässigt upp till dans, men bortalaget visar nästan i varje moment varför man är så bra som man är. 1-4 kommer så logiskt efter 53 minuter och matchen är givetvis över. Bortalaget spelar bara av matchen på det sätt som anstår ett ledarlag. Det finns flera moment som kunde ha åstadkommit spänning, men så  blir det inte.1-4 och odiskutabel vinst för Vimmerby.

Sammantaget en intressant match på sitt sätt för den visar nästan pedagogiskt vad som är skillnaden mellan ett topplag och ett bottenlag i allettan. Vimmerby sätter sina chanser. Skövde IK gör det inte. Spelet är jämnt i 60 minuter, men det står 1-4 på tavlan. Sedan två funderingar och de är:
– Var finns profilerna?
– Är det några spelare som helt enkelt inte räcker till när motståndet är som det är i allettan?

Ny förlust för Mariestad och fredagens derby blir en episk match som kommer att bli otroligt viktig för bägge lagen!