Inför Skövde IK – Mariestad Bois

I de flesta derbyn genom åren har det mer gällt prestige och vem som är bäst i Skaraborg än att det verkligen gällt något extra. Denna gång är det en sexpoängsmatch – om ens det räcker. Det är visserligen 21 poäng kvar att spela om, men en vinst ger extra skjuts framåt inför fortsättningen, till exempel redan på söndag när hemmalaget drar till Norrahammar för att möta Dalen, en av seriens överraskningar så här långt. Bortalaget möter ett annat topplag när Vimmerby kommer på besök till Mariehus Arena. Viktiga matcher? Ja, detta är något helt annat än serielunken i november månad under grundserien, de två derbyna inräknade. Hemsidan fick som vanligt ett snack med Staffan Lundh, Skövdes coach:

Innan vi pratar om derbyt, något om matchen i söndags mot Vimmerby?

– En tuff och svår match mot ett bra lag, där man inte har råd att göra sådana misstag som vi gjorde och det håller inte riktigt, men där vi ändå gavs chansen att bjuda upp till dans. Vi behöver trycka in pucken när vi får chansen under 18-19 minuter i första och är med och utmanar. Det är små detaljer som avgör. För vår del gäller det att lära oss vad det är som gör att misstagen begås och varför det hände och vad vi gemensamt kan göra för att så långt som möjligt inte hamna i samma situation igen. Alla lag gör misstag under en säsong – även topplagen – men de har en kapacitet att i detaljer hantera de misstagen och reparera dem under matchens gång. Det är lärpengar för oss även i denna match, men vi är med i racet och det är bara att se framåt!

Och nu derby och som nu gäller något alldeles extra. Tankar inför matchen?

– Ja, det är väl länge sedan det stod på sin spets som det gör nu. En jätteutmaning förstås, en kul match och mycket folk! Vi möter ett skickligt lag precis som alla de andra lagen i serien. Vi känner varandra bra vid det här laget efter alla möten och vi vet ganska väl vad som väntar. Till exempel att de kommer sätta hög press på oss i försvarszonen och vill ha långa anfall. Skulle de hitta på något annat så får vi väl finna en lösning på det, men det blir säkert en spännande match. Vi kommer att ha en kortare videogenomgång och följer våra rutiner som vanligt. Det blir en intressant match, tror jag. Det gäller bara att vi gör fler mål än vad de gör!

Laget?

– Inga förändringar. Samma trupp som tidigare.

När detta skrivs är det mindre än 24 timmar kvar, men det känns som om man redan nu bör spänna fast säkerhetsbältet och vara beredd på en holmgång. Håll fast för nu åker vi! En hockeyns totalupplevelse väntar!