Referat Skövde IK- BOIS

Inför 2810 åskådare vann Mariestad med 1-2 och tog tre värdefulla poäng. Skövde satt i förarsätet rent spelmässigt, men lyckades inte utnyttja sina nio(!) numerära överlägen mer än en gång och då vinner man inga matcher. Ett undermåligt powerplay, en bra  bortamålvakt i Tobias Sandberg och ett utmärkt spel i boxplay gav segern till bortalaget.
Första perioden inleds med ett vaksamt bortalag som säkrar sin defensiv, något som skulle visa sig hela matchen. Det känns som att man har respekt för hemmalaget. 2:35 åker Mariestad på en utvisning, när Simon Svensson utvisas 2 minuter för crosschecking. Sövdes pp är idélöst och bortalaget håller tätt utan större ansträngning. Efter 5 minuter får Tengvall känna på pucken för första gången. Bägge lagen smäller på bra och det är fysisk hockey som spelas, men så gör Frick i bortalaget en onödigt sen tackling på Smedberg  som kunde slutat illa. Skövdes pp är ok, men inte mer. Så händer det som inte får hända: 0-1 i boxplay för bortalaget och uppförsbacke igen för andra matchen i rad med mål mot sig i boxplay. Spelmässigt är Skövde i förarsätet, men Mariestads defensiv är bra och det är tydligt att man jobbat med sin svaghet i egen zon. Så kommer en onödig utvisning när Lee får två minuter. Sådant kostar i längden! Mariestad spelar ett bra pp och perioden är händelserik och spelas i högt tempo. Skövde får ett nytt pp med dryga två minuter kvar på perioden och efter ett lite hackigt spel kommer den välförtjänta kvitteringen, när Henriksson hittar springan mellan stolpen och Sandberg. Gick pucken in på högkant? Hursomhelst 1-1 på tavlan. En bra period och Skövde är spelmässigt i förarsätet.
Andra perioden är ganska enkel att skriva om för den domineras med några undantag av ett hemmalag som missar chanser på löpande band. Under fem minuter mitt i perioden staplas tillfällena på varandra med avslut av Söder, Lee, Smedberg, Jesper Andersson med flera. Under trycket mot bortamålet kommer kallduschen, när Skövde går bort sig under ett byte och Mariestad gör mål på en kontring och 1-2 på tavlan, ett mål som skulle visa sig vara det avgörande målet. Under perioden kommer utvisningarna på löpande band för hemmalaget 21:24, 23:53, 34:15 och 37:15. Spelet i numerärt överläge vid fyra tillfällen bör givetvis resultera i något mål, men spelet är krampaktigt med enkla tekniska misstag. Spelet är krångligt och i lågt tempo. Samtidigt måste framhållas bortalagets utmärkta spel i bp, där man håller motståndaren på utsidan och blockerar skott. Hemmalaget får spela nästan halva perioden i numerärt överläge utan att göra mål och det är givetvis underkänt. Underkänt är också att inte göra något mål i spel fem mot fem med tanke på alla chanser som skapas. Det blåser motvind för hemmalaget nu inför den tredje perioden..
Tredje perioden inleds med ett bortalag som nu tar tag i matchen rent spelmässigt, stärkta av att man höll emot så bra under den andra perioden. Samtidigt måste erkännas att perioden visar upp en hockey som spelmässigt är tämligen undermålig från bägge lagen. Bortalaget lyckas i alla fall stänga ner Skövdes anfallsförsök, men i mitten på perioden får Smedberg ett jätteläge att äntligen få göra mål i allettan, men Sandberg räddar. Tungt för hemmalaget i allmänhet och för Smedberg i synnerhet, som nu nog inte har mycket kvar av sitt självförtroende. Perioden ger ”bara” två utvisningar för hemmalaget. 51:08 resp 53:29 och historien upprepar sig. Hemmalaget visar upp en provkarta i pp hur man inte skall spela och det som ett direkt resultat av noll självförtroende och ett motståndarlag som totalt läser sönder Skövdes pp. Matchen spelas av ganska enkelt av bortalaget som vinner med 1-2 och gör det inte orättvist på ett sätt. Laget lyckas hålla mot Skövde trots att man fick spela i numerärt underläge i totalt nästan en period, Respekt för den prestationen!
Sammantaget en spännande och händelserik match, där man kan påstå att Skövdes numerära överlägen sänkte laget och Tobias Sandberg tillsammans med ett bra försvarsspel – inte minst i numerärt underläge gav tre värdefulla poäng till Mariestad. Nu är goda råd dyra för Skövde som redan på söndag drar till Norrahammar för match mot topplaget Dalen. Det finns mycket att fundera på för ledarteamet och laget.