Referat Dalen – Skövde IK

Efter fredagens derbyförlust så åkte laget till Norrahammar och krigade till sig en rättvis seger med 2-4. Man gör det inte bara genom att kriga, utan man gör det med ett utmärkt bortaspel med snabba vändningar och ett närmast klockrent spel i egen zon. Laget visade upp en självklar auktoritet med utmärkt disciplin som imponerade. 

 Första perioden inleds med ett lite omstuvat bortalag på grund av skador, där Erik Möller tar Gustav Lindbergs plats i förstafemman och Ludvig Vännström tar Kristoffer Söders plats. Ett avvaktande spel där försiktighetsprincipen karaktäriserar bortalaget. Det sker nästan lite överdrivet, där kanske försiktigheten straffas med att man inte får ut pucken ur egen zon och Dalen tackar och tar emot med några långa anfall. Efter några tydligen väl valda ord från avbytarbåset verkar det som om Skövde får till några anfall efter lite snabbare uppspel och där man kan hålla fast pucken och bland annat Smedberg får till ett bra avslut efter en bra vändning. Efter 10:14 drabbas Dalen av en utvisning och ett bra powerplay där Tomas Lee var sist på pucken ger 0-1 på tavlan. Tid 11:40. Perioden avslutas med en utvisning för vardera laget med några sekunders förskjutning och spel fyra mot fyra. Inget händer mer utan periodvila väntar efter någon spelövervikt för bortalaget. 0-1 är inget att säga om. 5-5 i skott speglar matchen. Många skottförsök blockeras effektivt av bägge lagen.

Andra perioden hinner gå till 21:11 då Dalen åker på en utvisning för fasthållning och Skövdes powerplay är riktigt bra med snabba pass och finurliga platsbyten. Dalen har det klart jobbigt att freda sitt mål. Skövde börjar nu mer och mer ta tag i matchen med bra defensiv och snabba spelvändningar och 25:02 är det klart för 0-2 där Isac Ollas Mattsson är sist på pucken efter en snabb kontring, där Dalen inte hinner ställa om. På något sätt ett karaktärsmål som speglar hur Skövde spelar just nu i matchen. Efter 26:48 utvisas Lukas Smith för interference och Dalens powerplay sätter ordentligt tryck på Skövde, där Tengvall i målet får visa varför han är den målvakt han är. Bland annat genom en jätteräddning där de flesta var beredda att notera reduceringen. Skövde fortsätter att spela disciplinerat och gör det med en auktoritet som imponerar. Följdriktigt kommer 0-3 efter 30:20 och det är ett riktigt klassmål. En snabb spelvändning pass-pass-avslutande smörpass från Jesper Andersson till en fristående Lukas Smith och hemmabåset undrar säkert hur det här gick till? Perioden avslutas med en utvisning på Karl Jonsson – tid 39:03 – och 0-3 är rättvist. Skövde äger just nu matchen och imponerar med ett utmärkt försvarsspel och snabba vändningar. Man börjar känna vibbar från höstens stundtals lysande spel. Lite till mans infinner sig frågan vilket lag som egentligen har flest poäng i serien av de två.

Tredje perioden inleds med ett boxplay för bortalaget under första minuten och laget visar upp ett utmärkt spel, där man täcker upp framför Tengvall och blockerar skott. Ett skolexempel på ett bra boxplay! Ny utvisning för Dalen efter 42:24, men utvisningen blir resultatlös. Skövde behåller trycket över hela banan och i mitten av perioden får man intrycket att Dalen har givit upp matchen. Men oj vad man bedrog sig för plötsligt händer det saker! 1-3 på tavlan efter 56:45 och nu vaknar hemmalaget till liv och sätter rejält tryck på bortalaget med en konstant press. 57:10 tar hemmalaget ut målvakten och pressen fortsätter och 58:29 smäller det igen och 2-3 är ett faktum. Nu känns det på allvar att en till synes säker bortaseger hänger löst. Men så händer det, Alexander Ternblad sätter pucken i den tomma hemmakassen och segern är i hamn! Slutresultatet skrivs till 2-4. Lite onödigt spännande på slutet kanske, men ett kämpande bortalag krigade sig till en rättvis seger.

Skövde gör en utmärkt bortamatch och minnesbilderna från derbyt  är som bortblåsta. Laget spelade med en självklar auktoritet, där Dalen egentligen inte hade en chans att påverka resultatet, även om det blev lite spännande på slutet. Det finns många som förtjänar ett omnämnande, men två spelare visade framfötterna rejält. Lagkaptenen Axel Abrahamsson är lagets kapten och det visade han idag med sitt uppoffrande spel för laget. Den andre är Jesper Andersson, som var på banan överallt och for fram som en häxpipa men gjorde det med mening! Draken lyfte i motvinden och en välförtjänt vinst med viktiga tre poäng med tillbaka i bussen hem och nu är ordningen återställd som coachen Staffan Lundh så träffande sa inför matchen! Och nu väntar Karlskrona HK på hemmais på onsdag. Frågan är vilket lag som har störst tryck på sig?