Jonathan Hedström berättade om sina mardrömsår under hockeykarriären
Före detta elithockeyspelaren Jonathan Hedström fick spela inför fullsatta läktare. Han nådde stora framgångar och fick leva sin dröm som betald hockeyproffs. Men priset han fått betala har varit högt.
Tegs SK och hockeygymnasiet på Thoren Business School inspirationskväll i nya entrén på A3 Arena fylldes till bredden av hockeyentusiaster som fick ta del av vilka konsekvenser livet fått efter att lamporna släckts.
Jonathan Hedström uppnådde alla sina drömmar och fick via spel i en rad svenska NHL-klubbar till sist uppleva sin dröm och spela i världens bästa hockeyliga NHL med Anaheim Mighty Ducks.
Där och då började mardrömmen. Ett par felaktigt riktade ord i ungdomsåren om att han var för tjock, en barndom med en alkoholiserad pappa och dålig självkänsla är bara några av de faktorer som utlöste ett destruktiv beteende som han än idag aktivt tvingas jobba med för att parera i det vardagliga livet.
– Ledaren som sa jag var tjock när jag var 17 år, han startade någonting som satte sig djupt i mig. Det var i USA det verkligen spårade ur för mig. Vi hade en tränare som var hånfull och elak, som aldrig frågade hur man mådde utan hellre tryckte ner folk. Sen började vi med invägningar och när jag vägde ett kilo för mycket fick jag skäll och tvingades till straffträning. Då bara klickade det till i skallen. Jag tänkte: den där jäveln ska inte få vinna mot mig, berättade han.Jonathan Hedström gick ner från 89 kilo till 73 kilo. Han levde på broccoli och kyckling under sin tid i USA, ingenting annat.
Under föreläsningen delade han med sig ärligt och okonstlat av sin berättelse. Att våga fråga hur någon mår, särskilt inom sportvärlden som bygger på tydliga och prestationsinriktade normer tryckte han extra på.
– Hetsen som finns kring laguttagningar i dagens hockey kommer jag aldrig förstå. TV-pucken handlar om en helg i livet och avgör heller inte hur din kommande hockeykarriär kommer att bli. Jag var själv aldrig med i TV-pucken och i min årskull födda 1977 som gick till final var den bara en enda spelare som nådde SHL och han var ett år yngre, berättade han.
Att känna trygghet och ha ledare som frågar hur man mår är viktiga nyckelfaktorer för att känna glädje och indirekt trivas med sin sport, oavsett nivå och hur mycket pengar du tjänar.
– Det kostar så lite och är så enkelt. Gränsen för vad ett ord kan få för konsekvenser för en ung kille eller tjej är så hårfin. Det är därför det är så viktigt att föreläsa om det här. Jag mår bra idag och har fått den hjälp jag behöver. Att våga prata om det här är det bästa jag gjort.
Sen vill vi rikta ett stort tack till de 832 besökare som såg vinstmatchen mot Vännäs HC och ett ännu större tack till de sponsorer som gjorde den fria entrén möjlig. Stort tack för en lyckad kväll!