Väsby föll hemma mot Vallentuna

Efter två raka inledande segrar mot Hockeyallsvenskt motstånd är Väsby nere på jorden igen när laget förlorade hemma mot Vallentuna med 2-4.  Ett skadedrabbat Väsby med fem spelare på frånvarolistan inledde ändå klart bäst och hade en 2-0 ledning tidigt in i matchen men sedan var det roliga slut. Vallentuna reducerade strax därefter, kvitterade i mittakten och drog sedan iväg i den sista perioden och där det sista målet spelades in i en tom kasse.

Vilja och ständiga dueller kännetecknade säsongens första derby mellan Väsby och Vallentuna som inledningsvis var fylld av såväl utvisningar som mål.

Gästerna från Vallentuna kom ut väldigt tända, på gränsen till övertända och drog i sin iver på sig matchens fem (!) första utvisningar. Stundtals klumpigt tagna och Väsby fick därmed ett naturligt övertag i matchen.

I matchens sjätte minut tog Väsby ledningen och det var Jacob Spångberg som stänkte in pucken i krysset efter en fin bakåtpassning av Adam Falk. Ni som såg matchen mot AIK känner nog igen målet för det var nästan en repris i samtliga moment.

Det tog sedan mindre än minuten innan Väsby hade ökat på ledningen till 2-0. Väsby stressade fram Vallentuna till ett misstag i den egna zonen och Felix Dahlgren fick pucken mitt i slottet och pricksköt sedan in utökningen i den bortre burgaveln.

Sedan slappnade Väsby av och det rejält. Man hamnade på hälarna, blev stillastående i egen zon och det tog inte många sekunder innan Vallentuna hade reducerat till 2-1 efter att ständigt farlige Dennis Finn-Olsson varit sist på pucken i den snabba omställningen.

Väsby fick sedan fler möjligheter i numerära överlägen, såväl fem mot fyra och fem mot tre men tog inte tillvara på dessa utan perioden slutade 2-1 och där Väsby vann skotten med 15-3.

Mittakten blev sedan en annan historia. Väsby försökte jaga framåt, tryckte på men jobbade ofta en och en och var dessutom givmilda defensivt.

Vallentuna boxade ganska enkelt ur Väsby och ställde sedan flera gånger om snabbt och med ett bättre samspel än vad hemmalaget mäktade med.

Väsby släppte till en del frilägen och kontringar efter att man tittat för mycket på puck istället för att plocka bort motståndarna. Isak Johansson i Väsbymålet fick en ganska otacksam uppgift men klarade av de fria lägen som Vallentuna vaskade fram.

I mittakten var det Väsbys tur att sitta i botbåset vid ett par tillfällen. De lägena klarade man av men precis när laget blivit fulltaliga från den första utvisningen så lyckades ändå Vallentuna kvittera till 2-2. Det var Vallentunas lån från Almtuna IS, Felix Carenfelt som skickade upp pucken i det första krysset efter att Isak Johansson blivit helt skymd för att kunna se puckens bana.

Den sista perioden blev sedan jämn. Väsby försökte gå för ett ledningsmål men det blev fler enmansattacker än lagspel och då hade laget svårt att forcera ett i försvarszonen kompakt Vallentuna.

Istället drog Väsby på sig en utvisning i periodens femte minut. Det underläget klarade man av men likt i den andra perioden, precis när laget blivit fulltaliga, så slog Vallentuna till igen. De hittade vägen fram till ett fritt läge för Dennis Finn-Olsson. Den vane målskytten visade säkert prickskytte när han tog sitt Vallentuna till ledning i matchen via ett skott invid Isaks högra stolpe.

Vallentuna hade vänt 0-2 underläge till ledning 3-2 och det stressade Väsby. Laget blev aningen krampaktigt, tappade kylan och spred många puckar utan adress.

Vallentuna fick en tacksam uppgift att försvara sitt eget mål och skapade sig dessutom vid ett flertal tillfällen fina lägen till omställningar och dessutom två rena frilägen efter att Väsby tappat pucken vid helt fel lägen.

Isak Johansson räddade dock samtliga omställningar från Vallentunas sida och fick istället mot slutet av matchen, från båset, se Vallentuna pricka in segerpucken till 2-4 i tom kasse.

Vallentuna spelade helt enkelt smartare än Väsby och tog betalt för sitt arbete. Väsby som ikväll saknade en kvintett spelare, fick sig nog en tankeställare efter denna derbysmäll. Laget kommer att vara ett jagat byte denna säsong och då behöver man bli smartare i spelet.

Pucktapp i fel lägen, omständligt och frustration på fel sätt får bli sammanfattningen av Väsbys två sista perioder och det är bara att lära sig av läxan och komma tillbaka starkare. Om en vecka möts lagen ånyo men då är skådeplatsen Vallentuna Ishall och då är det bara att knyta näven och visa att laget kan så mycket mer än vad laget visade upp ikväll.