Inför Nybro Vikings vs Väsby

Under lördagseftermiddagen står säsongens hitintills kanske svåraste uppgift för dörren när Väsby åker ner genom de mörka småländska skogarna för ett möte mot Nybro Vikings.

 

Nybro Vikings var inför seriestarten i höstas, ATG Hockeyettans kanske största favorittippade lag. Inte så konstigt då laget under fjolåret vann Allettan Södra och därefter kom tvåa i kvalserien till Hockeyallsvenskan, endast tre poäng bakom Troja/Ljungby som idag spelar i Hockeyallsvenskan. Rent truppmässigt så har föreningen inför säsongen dessutom fyllt på en redan stark trupp där framför allt forwardsförvärven Alex Lindström, Hannes Johansson samt finländska Juho Liuksiala bidragit med såväl rutin som ytterligare spets till en redan stark trupp.

 

Nybro Vikings är helt enkelt ett ganska komplett lag som dessutom leds av rutinerade tränaren Mikael Tisell som lett ett lag på minst HE nivån sedan år 1991. Med andra ord finns det rutin så det både räcker till och blir över och sett till att laget under två matcher i Allettan Södra har sex poäng och målskillnaden, 9-0 så säger det en del om hur starkt laget faktiskt är.

 

Det blir helt enkelt en härlig utmaning för Vilda Väsby som åker till klassiska hockeyladan Liljas Arena för första gången på sedan januari 2018. Det var senaste gången som lagen möttes på småländsk mark och då slutade matchen 2-2 efter ordinarie tid men där Nybro avgjorde fyra minuter in i ”sudden death”.

 

Men Väsby som startar bussresan tidig lördagsmorgon, är även ett gäng som spelar med härligt självförtroende för närvarande. Man sniffar Nybro i tabellen med lika många tagna poäng och det är endast en sämre målskillnad som gör att laget ligger tvåa i tabellen. Väsby har fått ihop gruppen och spelet än bättre än från grundserien där såväl målvakts- som försvarsspelet och spelet i boxplay förbättrats sedan då. Sedan har även anfallsspelet blivit vassare där de offensiva nytillskotten i form av Lucas Feuk samt David Karlström även gjort sitt till.

 

Jag har inför matchen tagit några ord med den från Almtuna IS relativt nyanlända David Karlström som inför matchen tänker så här.

 

Hej David, först och främst – varmt välkommen till Väsby Hockey. Hur känns det så här två matcher in i klubben?

-Hej och tack så mycket! Det känns grymt, två vinster och ett jättehärligt gäng.

 

Dessa två matcher har inneburit lika många segrar. Först mot KHK och senast i onsdags mot Dalen. Hur skulle du vilja summera din egen insats så här långt?

-Det har gått bra, vi har byggt upp en bra kemi i vår lina under denna korta tid.

 

Du var ju skadad på slutet i Almtuna och har inte spelat lika mycket i år som förra säsongen. Känner du trots det ändå att toppformen börjar närma sig?

-Ja, i och med att jag inte spelat så mycket tar jag ett steg i taget och försöker bli bättre varje dag.

 

Matchen mot Dalen i onsdags blev en tuff och tajt historia där vi mycket på grund av utvisningar pressades mot slutet. Hur skulle du vilja summera matchen?

-Vi spelade inte så bra som vi vet att vi kan göra, men vi lyckades ta tre poäng och det är det som räknas.

 

Vad tycker du vi gör bra i matchen som vi kan ta med oss och vad kan vi steppa upp anser du?

-Vi är farliga att möta och målproduktionen bevisade på det. Pucktappen och slarvet måste vi däremot minska.

 

Vad känner du annars om klassen på Allettan Södra om du exempelvis ska jämföra med spel i Hockeyallsvenskan?

-Skulle säga att det är ”skillsen” som är den största skillnaden. Annars är tempot ganska likt det i Hockeyallsvenskan.

 

Det väntar nu ett riktigt tungviktsmöte på lördag när vi möter serieledarna Nybro som faktiskt nollat sina två motståndare hitintills i seriespelet. Vad är dina tankar inför det mötet?

-Det ska bli roligt att utmana ett bra lag och vi ska visa att vi är ett svårslaget lag.

 

Vad känner du till om Nybro och vad tror du väntar oss där?

-Jag vet att det är ett tufft lag och det kommer bli en tight match med mycket kamp.

 

Slutligen David, vad kommer att känneteckna dig i Väsbytröjan i år, på lördag och varför tror du att vi kan chocka Nybro?

-Jag vill bidra med att skapa målchanser med hjälp av min fart och mitt spelsinne. Vi är ett bra lag som vill vinna alla matcher, vi kommer vara redo när pucken släpps.

 

// # 23 – David Karlström

 

Läget i Väsby inför matchen är att det tyvärr är lite sjukdomar som stör i truppen. Kvartetten Gabriel Österberg, Hampus Lindström, Pontus Karlsson samt Charles Eklund var sjuka under fredagen och det finns därmed lite frågetecken för om de kan följa med på resan ner till Småland.

 

Men skönt då att Väsbys trupp ändå är ganska bred och spelarna som åker de dryga fyrtiofem milen söderut är laddade och beredda att göra en bra insats i säsongens kanske roligaste match där atmosfären i en fullbesatt hall säkert gör att adrenalinet höjs till en mer än normalt hög nivå.

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson