Inför matchen: Väsby vs Enköping – ”Är vi inte förberedda på krig så är vi inte bättre än de andra lagen i serien”

Oktober har blivit till november och det innebär också att vi går in på andra halvlek av grundserien i Hockeyettan Östra. Väsby har nu mött samtliga nio lag och söndagens match hemma mot Enköpings SK innebär en repris på seriepremiären.

Då, i början av oktober, vann Väsby premiären på bortais med 3-0 efter att sista målet spelades in i en tom kasse. Det var inledningen på det som inför matchen blivit, imponerande nog – nio raka segrar och 26 poäng av 27 möjliga. Ett urstarkt facit och innebär att Väsby nog inte behöver speciellt många segrar till innan en plats till Allettan kan konstateras.

Men fram till dit är det endast hårt arbete som gäller för Väsbys del. Enköping är ett av de gängen som kämpar för att ta sig till en topp fem-placering i serien och har faktiskt en ganska fin form med nio tagna poäng på sina fem senaste matcher.

Det som framför allt karaktäriserat säsongens ESK är att laget haft en urstark målvakt längst bak. Emil Jansson heter han och han har varit så het att han faktiskt ledde målvaktsligan till när halva serien spelats. Numera endast passerad av Visbys målvakt eftersom de spelat en match mer än övriga lag. Enköping har inte släppt in fler än 25 mål och det är ett helt okej facit och det som mer fallerat för laget är dess offensiv. Den har stundtals klickat och de har inte gjort fler än 16 mål och med det är man faktiskt tillsammans med Segeltorp, svagast i serien.

Vi får se om Enköping är mer på hugget under söndagseftermiddagen än vad laget var i premiären då man blev nollade av Väsby. Väsby behöver i sin tur fortsätta att spela med sin härliga energi vilket man gjorde under två perioder mot Huddinge. Den första kan vi dra ett streck över då inte mycket kuggade och det behövs nog bättre skärpa från start för att laget ska fortsatt vara obesegrade även när hösten gått in i ett mörkare och tyngre skede.

Inför matchen har jag tagit några ord med Väsbys förvärv från Östersund, Axel Olsson. En oerhört nyttig spelare som alltid ger sitt yttersta och är urtypen av en perfekt balansspelare. Vad Axel säger om sin tid i Väsby, vad han tycker är det som gör oss så bra och hans tankar inför andra halvan av grundserien kan ni bland annat läsa om i intervjun här nedan.

Hej Axel! Nu har du spelat sju träningsmatcher samt en halv grundserie med Väsby Hockey. Hur har det varit för dig att komma in i laget och hur har tiden i Väsby känts?

-Hej! Det har gått superbra att komma in i laget, både spelare och ledare har tagit hand om en mer än väl. Jag trivs jättebra i Väsby Hockey!

Det har också minst sagt gått bra för både dig och laget eftersom vi under dessa matcher inte förlorat en enda gång under ordinarie tid. Varför har det gått så bra som du ser på det?

-Jo, men precis. Anledningen till att det gått så bra resultatmässigt är att vi har ett bra lag som hittar vägar att vinna även om inte spelet sitter till 100%.

Du är ju en solid center som framför allt spelar mycket i boxplay och jobbar stenhårt ute på isen. Är det i den rollen du trivs som bäst eller skulle du hellre vilja spendera ännu mer tid i anfallszonen?

-Det är där jag trivs bäst, jag har haft den rollen rätt många säsonger i rad nu så man börjar kunna det.

Du kom ju från Östersund inför säsongen och var med och spelade upp ÖIK till Hockeyallsvenskan. Vad tycker du skiljer förra årets ÖIK mot årets Väsby och ser du några likheter eller direkta olikheter lagen emellan rent spelmässigt?

-På papperet är det ganska likvärdigt, spets blandat med grovjobbare, en bra mix helt enkelt! Även gruppen, att folk trivs med varandra samt accepterar sina roller.

Vi har ju mött alla lagen i serien och startar upp med att möta Enköping på söndag för andra gången. Vad kommer du ihåg från premiären som spelades för en dryg månad sedan?

-Att det var en tajt match in i det sista där vi satte spiken i kistan i tom bur. Det gäller att vi är på tårna från start.

Vi kommer ju under denna andra halvan att möta ett koppel av lag som slåss för att ta sig till Allettan. De lär vara desperata och hur tycker vi bäst ska tackla dessa uppgifter?

-Vi måste fortsätta att vilja vinna. För att göra det måste vi fortsätta träna bra för att sedan ta med oss det till matcherna. Är vi inte förberedda på krig så är vi inte bättre än de andra lagen i serien.

Slutligen Axel, hur ska du försöka sätta tonen på söndag mot Enköping och vågar du lova att du sätter första baljan i seriespel för Vilda Väsby?

-Det är bara ut och trumma på från start så ska vi försöka att jobba ner Enköping. Lova är stora ord men det är klart att det börjar bli dax snart, haha!

// # 14 – Axel Olsson

Läget i Väsby inför matchen är att Christian Hägg glädjande nog är tillbaka efter sin skada. I övrigt är alla i skrivande stund tillgängliga och hungriga på ett ge Enköping en god match.

Köp dina biljetter till matchen här men det går också att lösa entrén direkt på plats.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf