Wings klara för ATG Hockeyettan 2021/22

Målet är uppnått, även om vägen dit inte var spikrak. För fem år sedan var Wings på obestånd. Ekonomin var körd i botten och organisationen var ur funktion. Ett stålbad väntade. Wings var tvunget att köra på fälgarna. Samtidigt som de ekonomiska kraven på föreningarna ökade och, vilket stod klart redan då, Hockeyettan skulle komma att bantas för att öka ligans attraktionskraft och därmed ge de kvarvarande klubbarna bättre förutsättningar.  För Wings, som har sitt fundament i barn- och ungdomsverksamheten, ett fantastiskt hockeygymnasium och en gedigen juniorverksamhet, var det viktigt att hänga på tåget. För utan ett A-lag i Hockeyettan riskerar fundamentet att urholkas. Det finns nämligen inte bara ett ömsesidigt beroende mellan bredd- och elitverksamheten i Wings. De förstärker också varandra. För fem år sedan satte styrelsen därför upp ett övergripande mål. Det målet var att säkra en plats i den nedbantade Hockeyettan med en ekonomi i balans och ett robust eget kapital. Det målet infriades idag efter en på många sätt märklig säsong. Lättnaden är kanske större än glädjen. Men för framtiden var det utomordentligt viktigt att nå målet.  Jag vill framföra ett stort tack till alla som varit med och gjort detta möjligt, trots de minst sagt besvärliga förutsättningarna. Det gäller bl a:

  • Alla sponsorer som stöttat i vått och torrt. Ni finns här. Utan er hade klubben inte överlevt. Ett speciellt tack till Anders Leffler.
  • Warrior och Intersport. Partners att lita på.
  • Sigtuna kommun, inklusive kultur- och fritidsförvaltningen och Stefan Grolander och hans team.
  • Matchkommittén och DJs. I vått och torrt. Ideellt. Utan er blir det ingen match.
  • Fansen. Inte minst 99:ers. Ert engagemang för laget och klubben smittar av sig.
  • Alla lag i hela klubben, med ledare, spelare och föräldrar. Ni har inte bara fungerat som matchvärdar och skyfflat snö i power breaks. Ni har också sålt lotter, delat ut reklam och fungerat som parkeringsvärdar med mera med mera.
  • Kansliet. Josse och Anna-Lena. Navet i hjulet. Alltid ordning och reda.
  • Styrelsen. Förutom nuvarande ledamöter, även Jan-Erik Sundqvist, Johan Hemström, Jenny Göransson, Mats Grewe, Patrik Persson, Elinor Hultgren, Cathrine Wisemark och Per Ottenström. Samt Lovisa Bergvall som bidragit på alla sätt och vis.
  • Ledarstaben i och runt A-laget. General manager Peter Mattsson. Huvudtränarna under säsongen, Martin Gudmundsson och Mattias Valente. Assisterande tränarna Pontus Persson, Jens Ericsson, Niklas Lundqvist och MV-tränare Fredrik Lassi. Materialförvaltarna Roland ”Rolle” Sandberg, Mathias Stegfeldt och Conny Lundqvist.
  • Spelarna. Alla ni som var med och bidrog finns här. Ett speciellt tack till er som var med och krigade redan för fem år sedan: 12. Pontus Andersson, 11. Eric Jakobsson, 78. Sebastian Lindström, 88. Simon Nilsson och 20. Niklas Larsson. Ni har betytt mer än ni tror. Detsamma gäller Jens Ericsson (då spelare) och General manager Peter Mattsson.

Jag har säkert glömt att tacka många, men hoppas att ni har överseende med det.

Wings har nu skaffat sig goda förutsättningar att bli ännu bättre. En stabil ekonomi med ett positivt eget kapital och god likviditet. Ett representationslag i ATG Hockeyettan, en liga som blir allt mer professionell och som får allt större sportslig och ekonomisk betydelse i Hockeysverige. Kika gärna in på ATG Hockeyettans hemsida och följ det spännande kvalspelet och slutspelet. Vilka föreningar ramlar ur och får kämpa på hockeyns bakgårdar i Hockeytvåan? Vilken klubb tar klivet upp i Hockeyallsvenskan? Och hur långt är det egentligen dit för en förening som Wings. Svar: Långt men inte jättelångt. Kunde Vilda Väsby, kan vi. Hur som helst.

Wings har en unik position i norrort. Ett A-lag i Hockeyettan. Två juniorlag i regionselit. Ett ytterligare juniorlag (J18) under bildande. Ett certifierat hockeygymnasium. En välutvecklad barn- och ungdomsverksamhet och en mycket populär Hockeyskola. Samt ett damlag (Wings Ladies).

Med ett A-lag i Hockeyettan kan Wings attrahera och behålla talangfulla juniorer. Med en stark juniorverksamhet, som förutsätter ett A-lag i Hockeyettan, kan Hockeygymnasiet fortsätta att utvecklas. Allt detta bidrar till att skapa förutsättningar för en ännu bättre barn- och ungdomsverksamhet, som är grunden i Wings.  Nu gäller det att ta tillvara på förutsättningarna. Det är inte någon enkel uppgift och kommer att kräva prioriteringar och en hängiven och effektiv organisation.

Det är snart påsk och då kan man kanske önska sig något. Jag önskar att Sigtuna kommun, tillsammans med näringslivet, kunde ta initiativ till en helt ny anläggning, som kan drivas på kommersiell basis. Wings har idéerna men inte möjlighet att genomföra dem på egen hand. 2025 borde den invigas.

Nu får vi njuta av att platsen i ATG Hockeyettan 2021/22 är säkrad och att det fem år gamla målet är uppnått. Imorgon börjar en ny säsong.

Kämpa.

Johan Karlsson (ordf)