Kvalfyllda veckor väntar efter förlust i epilogen

Efter förlust i den avslutande matchen mot Örnsköldsvik (2-3) står det nu klart att ett ovisst och nervöst kval ska få avgöra om Surahammars IF får behålla kontraktet i Hockeyettan eller om föreningen säsongen 24/25 får starta om i Hockeytvåan.

Det var många nervösa ansikten på plats i Surahallen under söndagen. Serien skulle avslutas och förutsättningarna var glasklara. Vinst mot Örnsköldsvik och kontrakt skulle vara säkrat, förlust och Sura skulle behöva ta ett omtag i en kvalserie. Första perioden inleddes i ett högt tempo och våra killar i Surahammars IF visade att man var påkopplade och gärna ville skaka gästerna med ett tidigt ledningsmål. Chanser fanns och närmast var Eric Karlsson med ett skott i ribban. Men förutom det så var de flesta avslut från hemmalaget inte tillhörande kategorin ”målfarliga” utan lite från distans utan någon direkt hunger framför målet. 0-0 var ställningen efter första tjugo minuterna även om period 1 ändå klart spelmässigt tillhörde hemmalaget. Detta vittnar även skotten 11-5.

Mittperioden blev en spelmässig besvikelse sett med hemmaögon. Tempot sjönk, chanserna blev allt färre och det var uppenbart att de båda lagen inte vågade riskera något i denna direkt avgörande match. Problemet när modet uteblir är att spelkvaliteten blir lidande och avsluten mot mål allt färre. Gästerna kändes dock lite lugnare och vårdade pucken mer ömtåligt än våra killar innan de gick till anfall. Örnsköldsvik tog allt eftersom perioden gick över mer och mer av spelet och tog ledningen knappt åtta minuter in i perioden när Erik Andersson gick runt suras mål och med en kirurgisk precision satte  pucken i en minimal lucka mellan målvakten Jonas Eneroths axel och ”klykan”.

Det gick sen bara två minuter innan gästerna utökade till 0-2. Den här gången var det Felix Filipsson som med en fräckis bakom mål förflyttade både suraförsvaret och målvakten i sidled innan han köksvägen återvände till första stolpen och lirkade in pucken i ett tomt mål. Nu var goda råd dyra och något behövde ske i hemmalaget för att få in en puck och skapa lite nerv i denna viktiga match. Sagt och gjort, säsongens spelare i hemmalaget Adam Karlsson fick pucken i mittzonen, trampade in över blå, hittade Samuel Ander som kunde hitta nätmaskorna när en Ö-vikförsvarare hamnat i knäet på egen målvakt och lämnar målet vidöppet för Samuel. Nu var vi på gång och skulle detta vara det som fick matchen att tippa lite mer i vår favör? Njae inte riktigt. Örnsköldsviks Erik Andersson kunde med lite tur göra sitt andra mål för kvällen med knappt två minuter kvar av perioden och vi gick till vila inför tredje med underläge 1-3.

Tredje perioden inleddes oväntat avvaktande från hemmalaget sett till matchens dignitet och chanserna var lätträknade. Vi var omständliga och lite fega och ingen tog egentligen initiativet framåt. Kanske var det rädslan för att blotta sig bakåt och få ett potentiellt punkterande 1-4 mål i baken som gjorde våra killar onödigt tröga i anfallsspelet. Allt eftersom perioden gick och desperationen ökade så började vi ändå förflytta oss lite längre ner i planen och till slut så kunde vi genom säsongens lirare i Surahammar, Adam Karlsson få in ett mål och göra 2-3 när han avancerade genom mittzonen, trampade förbi sin försvarare och snyggt satte pucken mellan benen på Örnsköldsviks målvakt Alec Rajalin-Scharp.

Åtta minuter kvar och gott om tid att försöka skapa en kvittering som skulle ta oss till overtime och chans på nytt kontrakt utan kval. Men trots att många ville och försökte så fanns vare sig krutet i benen, desperationen i ögonen eller finessen i handlederna. Gästerna kunde genom ett klokt och vårdat försvarsspel hålla emot och trots ett numerärt överläge och plockat målvakt som gav oss spel 6 mot 4 sista 1:45 så lyckades vi inte skapa något farligt kring gästernas mål och matchen slutade 2-3.

Highlights från matchen hittar du här

Snöpligt, snopet, deppigt? Ja absolut, men sett till säsongen i stort så är utfallet inte helt oväntat. Vi har haft en säsong där ett förvånansvärt svagt grundspel och nävar med grus i maskineriet skapat ett rätt hopplöst läge långt ner i tabellen. Gästerna idag var bäst när det gällde och för oss väntar nu bara att skaka av oss den värsta besvikelsen och börja ladda om för den kvalserie som drar igång den 10 mars.

Vilka lag vi får möta är inte klart men det blir en serie om fyra lag där vi ska tampas mot tre lag från Hockeytvåan om en plats i nästa års Hockeyettan. Räkna med gastkramande och plågsamt nervösa matcher framöver.

Surahammars IF – Örnsköldsvik HF 2-3 (0-0, 1-3, 1-0)
Skott: 30-27 (11-5, 14-14, 5-8)
Utv: SUR 2×2 min, ÖHF 4×2 min