Hudik Hockey vände och vann

För sjätte gången den här säsongen ställdes Hudik Hockey och Brödernas Väsby mot varandra – och för femte gången stod HHC som vinnare, detta efter siffrorna 4–1 (0–1, 3–0, 1–0).

Ja, det var två lag som verkligen kände sina motståndare i torsdagskvällens möte i Holmen Center, och det var oerhört viktiga poäng som stod på spel i kvalserien till allsvenskan. När det hela var slut kunde de 1075 åskådarna konstatera att det var hemmalaget som klev på tåget mot allsvenskan.

Väsby och HHC startade matchen som tabelltvåa och tabelltrea, men det var positioner som svängde hit och dit under kvällen. Båda lagen var tre poäng bakom ledande Kristianstad och ett tag var poängskillnaden mellan HHC och serieledarna sex poäng, detta när Kristianstad ledde sin match borta mot Halmstad med 1–0 medan HHC låg under med samma siffror.

Väsbys ledningsmål kom redan efter 2.40 sedan Calle Åsell mycket snyggt lurat bort Isak Johansson i hemmamålet. HHC hade ett visst grepp spelmässigt, men man skapade nästan ingenting framåt och i den första periodpausen återfanns hemmalaget på femte plats i den jämna tabellen.

Men det skulle vända – och som det vände i den andra perioden.

HHC fick inleda den i numerärt överläge sedan Filip Barklund dragit på sig en onödig utvisning i samband med slutsignalen av första perioden, och HHC som kom till spel med en usel PP-statistik fick äntligen utdelning. Kvitteringen kom efter 1.15 då Christoffer Jansson hittade över till Alexander Bjurström och han drog till direkt och 1–1 var ett faktum.

Målet gav hemmalaget momentum i matchen och 2–1 kom av bara farten. Målet prickades in av Alex Brännstam som drog till från blå linjen och mycket trafik framför Victor Olsson i gästernas mål gjorde att han inte såg pucken.

När så gästernas Joni Nikko åkte på en utvisning fick HHC återigen utdelning på sitt PP-spel, och även denna gång var det Alexander Bjurström som skickade in pucken bakom Victor Olsson.

Väsby hade en bra möjlighet att reducera innan perioden var över, men Isak Johansson räddade Jeremias Lindewalls friläge – och HHC kunde gå till vila i tvåmålsledning och som tabelltvåa.

Faktum är också att laget i början av den tredje perioden ett tag var serieledare, detta sedan Halmstad tagit ledningen mot Kristianstad. Nu kvitterade skåningarna innan tredje perioden var slut och man avgjorde också i förlängningen, vilket innebär att man fortfarande är serieledare.

Men HHC plockade för andra matchen i rad in en poäng eftersom man bevakade sin ledning – och även ökade den – i slutperioden. Målskytt var Jesper Wiberg som gjorde sitt första mål i kvalserien när han vispade in en sargretur efter skott från Hannes Lindström.

Segern innebär att HHC – i sista stund? – lyckades kliva på det tåg mot allsvenskan som stod på perrongen och tutade. Efter en spelad period verkade det avgå undan något HHC-lag med på resan. Men vändningen gör att man nu tagit plats i vagnen bakom Kristianstad (två poäng) och på så sätt även sett till att man har allt i egna händer.

Fyra matcher återstår – och vid fyra raka HHC-segrar är saken klar.

Men vis av erfarenhet vet man att det hela inte är över förrän sista matchen är spelad nästa lördag. Kristianstad och Hudik Hockey har de bästa utgångslägena, men i den här serien är det så jämnt och alla verkar slå alla.

För Hudiks del väntar nu dubbla bortamatcher, först Vimmerby (besegrade Piteå med 3–2 efter straffavgörande) på lördag och sedan Halmstad på tisdag. Med ”bra” resultat i dessa matcher är det bäddad för seriefinal hemma mot Kristianstad nästa torsdag.

Skribent: Christer Stridh