Inför SIK- Eskilstuna Linden

Historisk match då nykomling i ettan kommer på besök

Det känns som att historien upprepar sig. Lördagens motståndare tog halva sin poängskörd i grundserien förra året mot just Skövde och denna säsong tog de sina första poäng mot oss. Uppenbarligen en svår motståndare för SIK av någon anledning. Onsdagens motståndare Linden Hockey från Eskilstuna gjorde sin senaste säsong i division ett för tio år sedan men är nu tillbaka och kommer naturligtvis kriga för att behålla den lite finare statusen. Linden står fortfarande på noll inspelade poäng och onsdagskvällen kommer ge svar på om den tråkiga nollan hålls intakt eller om Linden blir lag nummer två att ta sina första seriepoäng genom att besegra Skövde IK? Man är aldrig bättre än sin senaste match så en skärpning från senast är vi många som vill ha, inte minst laget.

En liten snöplig förlust antar jag, berätta om matchen?

– Det var ju inte vad vi ville få ut av den resan till Surahammar, inleder coach Johan ”Hellas” Hellström. Jag tycker det var en ganska energilös match och vi bygger mycket av vårt spel på energi men vi var inte riktigt där fullt ut. Säg att vi kanske var där 80 procent men det behövs verkligen 100 procent för att vi ska kugga i. Vad det beror på är svårt att säga, alla har gått till sig själva och nu är vi revanschsugna. Jag tycker också att Surahammar vinner rättvist till slut, de får lite mer tyngd i sitt spel och vi blev lite utspridda och kanske inte jobbade fullt så mycket tillsammans. Detta har vi gått igenom, diskuterat och nu tar vi sikte på onsdagen

Det är konstigt det där hur det kan vara, varenda spelare är väl antagligen hur taggade som helst när de går ut på isen men ibland bara det inte går?

– Nej men det är som du säger och man kan fundera över vad det beror på. Det finns ju mentala grejer, fysiska grejor och allt möjligt. Hockey är ju en lagsport också och det gäller ju verkligen att alla kuggar i för dagen och det tillfället och det är även mycket tillfälligheter. Så är det men det är en intressant frågeställning.

Två minuter efter att de gjort 3-3 tar du en time out, det är mycket kvar av matchen då så det är ju en ganska tidig time out, vad säger du till killarna?

– Delvis var det en taktisk ändring vi ville få till där när vi såg hur de spelade och sedan var det mer att vi behövde samla ihop oss. Man känner som tränare nu när man har gjort en 50 matcher, då märker man lite var saker och ting börjar gå och då tog jag en time out, vi ville ju ha med oss tre poäng! Vi får även några byten därefter då vi faktiskt får lite tryck och har bud på mål men de vänder spelet och gör mål där med två-tre minuter kvar. Det handlade mycket om att jag ville få en tidig reaktion istället för en försen. På den vägen är det.

Ännu en gång får ni en drömstart med ett tidigt mål, det är #16 Alexander Henriksson som gör ett inte helt typisk Henriksson mål. Berätta lite om spelare #16?

– Jag tycker att Alexander tagit steg åt rätt håll i helhet som hockeyspelare i två år snart. Han har utvecklat väldigt mycket av sitt defensiva spel. Det är ju en kille som bygger på tyngd och kraft och har pondus i sitt agerande och han är väldigt tung i vissa lägen, som till exempel i det där målet i lördags. Det är inget snack utan han tar emot och han trycker dit skiten. Det är en viktig pjäs och han har ju även en värdefull rutin från andra sidan Atlanten och lite sådana saker. Trots väldigt mycket rutin är han fortfarande väldigt ung och utvecklingsbar. Han tar kliv hela tiden och han vill också ta kliv.

Några nya skador?

– Tom Olsson vet vi om, Oscar Forsmark vet vi om, Erik Dahné är tillbaks och inga nya skador.

Dahné såg jag ju att han körde för fullt på tisdagens träning och han gjorde en del riktiga läckerheter där ute och såg spelsugen ut, han ska spela mot Linden?

– Jajamän, han är fit for fight. Han har kört några träningar nu och varit i bra form. Inga tendenser alls på skadan så det är bara att köra på.

Och Forsmark får vi vänta lite till på?

– Ja det är några dagar till, det är lite dag för dag där.

Här blir det lite snack om hjälptränaren och Skövde IK ikonen Mattias ”Gummi” Gudmundsson som skall genomgå ytterligare en operation i sitt av hockeyn trasiga knä. Jag har fått för mig att han redan genomgått sin operation men det visar sig vara fel. ”Hellas” skrattar gott och säger att,

– Det kan du skriva om ändå, att han är gammal i kroppen, haha.

Det skiljer ju lite i hur man får genomföra byten vid spelavbrott beroende på hemmaplan eller bortaplan, vad skiljer?

– Ja det är ju att har man hemmaplan får ju motståndarna skicka in sina spelare först.

Är det något som du tittar mycket på och använder i din coaching?

– Nej det kan jag inte direkt säga. Vår målsättning är att ha fyra kedjor som kan spela mot alla deras kedjor och det klarar de av också killarna. De är så pass defensivt skickliga nu så att i den delen har jag inte tittat sönder i vilka som får möta vilka och vi har även väldigt skickliga tekare nu också vilket gör att vi vinner väldigt mycket tek. Vid vissa tillfällen i matchen så givetvis kanske man tänker att man vill få in en viss tekare mot deras tekare men det är inte matchen igenom.

Eskilstuna Linden Hockey är nykomlingar i ettan och har haft det tungt i början här, de snittar ett mål framåt och fem mål bakåt och jagar fortfarande sina första poäng, dina tankar om gästerna?

– Jag har givetvis tittat på några av deras matcher nu och jag kan nog tycka att de har inte gjort det dåligt. De var ju väldigt länge med i matchen senast och släppte ju två i öppen lucka då de plockade keepern och gav sig inte. (GWG föll 2:27 innan slutsignal, författarens anm.) Jag har försökt titta hur de spelar och de spelar väldigt moget och de är väldigt riviga i sitt spel, det går fort. Det kommer bli en häftig och het kamp på isen kan man väl säga.

Då blir det full fart imorgon?

– Det kan det bli.

Även Linden har ju en sådan där riktigt rutinerad ringräv i den 37 år gamle Stefan Gråhns, tankar om honom?

– Stefan har varit väldigt bra i allsvenskan och har flera säsonger i SHL. Det är en rutinerad räv och har du så många matcher på hög nivå som han har, då är du bra, det är liksom inget snack om saken. Det blir lite extra krydda i matchen också kan jag tycka när det dyker upp sådana gubbar, precis som Conny i förra matchen. Det är klart att det är en kille vi får hålla koll på och man ska inte underskatta rutin.

Vem ställer du?

– Hugo (Fagerblom) står!

Där är jag nöjd och önskar lycka till mot Linden!

– Tack så mycket!

Jag letar i den skattkista gällande statistik som via Micke Därths gedigna arbetsinsats finns tillgänglig för oss Skövde IK fans, eller bara hockeynördar över lag. http://skovdeik.se/historik/Det jag letar efter är naturligtvis historiska fakta från möten mellan Eskilstuna Linden och Skövde IK men jag hittar ingen sådan. Stämmer detta kommer onsdagskvällen vara en historisk händelse då den i så fall innebär att Skövde IK och Eskilstuna Linden Hockey för första gången någonsin möts i tävlingssammanhang. Klart man vill vara med när historia skrivs.

Efter matchen, ungefär tio till femton minuter efter slutsignal, kommer två av Skövde IK:s spelare upp till entréhallen för efteRsnack. Den som ställer frågor till spelarna är den, efter många år som kommentator i WebTV, rutinerade Rickard Dahl. Stanna därför gärna kvar en stund efter matchen och ta del av den extra dimension som efteRsnacket ger.

Passa även på att besöka supporterkiosken och ta del av det till viss del helt nya sortimentet av supporterkläder. Du kan även försöka att bli matchens mästertippare eller varför inte kolla in vad SIK tipset är för grej i supporterkiosken före match eller i periodpauserna.

Jag måste ju även slå ett slag för hockey som träningsform. Det finns några platser kvar i den grupp som kommer att inleda denna roliga träningsform den 7/11. För information och anmälan hör du av dig till Skövde IK:s klubb och sportchef Anders Lundström via mail [email protected] via tel. 072 212 22 18

Har du inte möjlighet att vara på plats i Billingehov sänds matchen givetvis på webben och som vanligt kommenterad av Rickard Dahl tillsammans med bisittare. Sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/live/18143