Inför SIK-Lindlövens

Sista matchen innan serien vänder

Fyra matcher lång blev Skövdes IK:s fina svit innan det blev förlust i söndagens match, en match som faktiskt kunde slutat precis hur som helst. Hur än onsdagens match mot Lindlöven slutar är våra röda krigare i allra högsta grad med sin femteplacering inblandade i kampen om platserna till Allettan och det är ett godkänt facit på den första seriehalvan. Om vi dessutom studsar tillbaks med en trepoängare direkt kommer SIK klättra minst en placering i tabellen. Spännande förutsättningar inför mötet med Västmanlänningarna.

När träningarna är i A-hallen och jag ska titta går jag alltid in från omklädningsrummen. Man går uppför en brant trappa där dörrarna ut mot ståplats alltid står öppna när det inte är match. I trappan hör man alltid de vanliga ljuden från puckar som slår i sargen och ljudet av skarpt stål som glider över isen. Idag blixtrar det dessutom utanför dörröppningen och jag tänker att nu kör ”Hellas” verkligen stenhårt med killarna idag. Det visar sig när jag kommer upp i hallen att i hela entrédelen är det uppriggat för fotografering och blixtarna kommer därifrån. Det är spelare från ungdomslagen som tar sina spelarbilder och det är grejer som tas på stort allvar av de unga spelarna som stolt bär upp våra klubbfärger. Sällan eller aldrig har jag sett så många extremt välkammade killar och det är en fröjd att se hur det lyser om dem.

Jag är ju lite bortskämd nu med att börja våra samtal med att önska grattis men det fick jag inte denna gången, vi får börja på en ny sådan där grattis svit?

– Ja, haha, ibland kan det vara bra att bryta av och komma igen och bli sugen på att höra grattis igen, säger Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström med en hel del glimt i ögat.

Ja kanske är det så?

– Nja, nej, ne, surt att du inte får säga grattis!

Berätta lite om Grumsmatchen?

– Det är en jämn match återigen, det står ju 2-1 och vi släpper två stycken i tom bur. Vi har bud under matchens gång att kunna hänga dit puckar och jag tycker vi skapar tillräckligt med lägen för att kunna gå vinnande ur den samtidigt som vi håller nere siffrorna. Släpper man två har man gett sig själv chansen att vinna en hockeymatch tycker jag. Grums är bra, de gör det bra och de är ju ett topplag av någon anledning så det ska jag inte ta ifrån dem någonting. Det var en jämn match precis som de andra matcherna har varit här det senaste, enda skillnaden var att nu gjorde de fler mål än oss. Jag tycker vi har pratat om att vi behöver göra lite mer skillnad i det offensiva spelet, bryta lite mer mönster kanske. Det var inte dåligt på något sätt men det var inte heller riktigt bra, det är så jag summerar den matchen och det är bara att gratulera Grums till segern där, Återigen, de ligger i toppen av en anledning och jag förstår varför, de är smarta och effektiva.

Börjar det infinna sig något av serielunk?

– Så är det väl på ett sätt när man kommer in halvvägs i serien, då är det ju en form av lunk. Men för vår del, vi vet ju om att vi måste spela varje match som att det är en slutspelsmatch och verkligen gå in hundra procent helhjärtat för annars förlorar vi hockeymatcher, det vet vi. Nu var det inte där det brast och det finns ingen mättnad för att vi hade vunnit fyra matcher eller något sådant. För många är det nog en serielunk men vi vet om att vi inte kan slappna av för då förlorar vi.

En sådan där subjektiv iakttagelse från läktaren då men det kändes lite som att de inte var riktigt med där vid 3-1 målet att Hugo försvunnit från mål till förmån för en extra utespelare?

– Jo de var ganska med om det men det blev en studspuck vilket gjorde att vi fick flytta hela laget och då blev det lite annat. Sedan han vi inte ta en time out för spelet rullade ju bara, det blev aldrig något läge så vi är ju tvungna till att plocka keepern där för att ge oss chans. Sedan blir det ju automatiskt när man ska ligga på och försöka göra ett mål framåt, då måste man öppna upp sig och chansspela mer, att man kanske inte sticker hem med alla gubbarna eller något sådant. Denna gång lyckades de sätta press effektivt och det blev en studspuck som gick till dem och så fick de hänga den.

Ja gången före var det ju Planeby som gjorde det omvända!

– Ja så är det ju. Sedan plockar vi ju keepern igen där och det är ju för att det är ju två minuter kvar och det är lika bra att blåsa på framåt, funkar det så funkar det och det gjorde det tyvärr inte.

Innan Grums hade ni en fin svit där framförallt spelet utan puck varit framgångsrikt, nu var det som jag ser det ni som var lite mer spelförande över sextio minuter när det kom en förlust. Håller du med och har du några tankar om det?

– Ja men vi hade mer puck nu än vad vi haft mot Nyköping, BoIS och Borlänge, det hade vi. Samtidigt skapade vi tillräckligt med lägen för att kunna vinna denna matchen men pucken går inte in där, vi är inte riktigt där den sista centimetern. Samtidigt hade vi ju puck jättemycket mot Köping till exempel och då vann vi ju så det är jag inte särskilt orolig för.

Du är ju tränare och har expertblick för spelets olika detaljer. Jag tror att det för många supportrar är mycket lättare att se spelet med puck och bedöma kvalitén på det, jag själv är sådan i vilket fall. Om du sätter på dig supporterglasögonen, kan du nämna några detaljer som du tycker att man som supporter skulle titta lite mer efter?

– Man kan ju titta delvis på hur det ser ut vid spelvändningar, liksom när spelet vänder mot oss, slår forwards om och jobbar hem och gör sig spelbara när vi vinner puck igen. Finns de på plats och hjälper backarna när de har pucken. En sak man kan titta på, det kanske inget man ska lägga jättestort fokus på, men det är väl farten till bås vid byte. Där tror jag faktiskt många över lag och i alla ligor slarvar, man åker och sedan glider man sju åtta meter vilket gör att din polare tappar någon hundradel när han ska hoppa in och kanske ska hänga med upp i spelet. Det är en attitydsgrej kan jag tycka där det handlar om att man skickar signaler när man jobbar hela vägen till bås. Jag tittar ju mycket på hur spelare agerar i skottlinjen då jag tycker det skickar en väldigt tydlig signal. Du kanske inte blockar alla skott men jobbar du helhjärtat och aktivt hela tiden det är intressant? Det är samma sak när man sätter press, åker man skridskor hela vägen eller glider man sista fyra meterna? Min erfarenhet är att det laget som åker hela vägen går oftast vinnande ur situationer. Det finns mycket sådana hockeynördsgrejer.

Ja du nämnde en sådan grej som att täcka skott och det ser man ju att det uppskattas ju av hela laget när någon täcker skott och man jublar och slår med klubborna i sargen?

– Ja men så är det. När de är i vår zon så ligg rätt och täck skott, det handlar om ödmjukhet och det handlar om hjärta och det handlar om attityd. Täcker man skott, då är man beredd att lägga ned jobbet som krävs för att vinna matchen, det är min åsikt. Det finns många lag som är tillbakapressade på alla olika nivåer men täcker du skott, då har du chans att vinna hockeymatcher även om du inte har så mycket puck. Det gör vi väldigt bra bland annat mot BoIS, Borlänge och Nyköping då vi blockade oändligt mycket skott. Det gav oss möjlighet genom att vi höll nere siffrorna och så tar vi tillvara på chanserna framåt.

Sist vi pratade skulle du ju träffa Johan Bok efter och Dennis Santesson skulle träffa rehabteamet som i måndags så jag antar att du vet lite mer om läget nu, är det något du kan delge?

– Ja men det kan jag göra, Santesson är borta en till två veckor. Nu går ju vi snart på ett uppehåll här efter onsdagsmatchen så eventuellt är han tillbaks och spelar när serien vänder. Bok har fått ett bakslag och har fått tagga ned lite och i hans fall är vi väldigt noggranna med att han inte ska stressa tillbaks eller någonting. Det släpper inte riktigt för honom (hjärnskakning) och han skall absolut inte stressa fram någonting och det vet han om från vår sida också, det får ta den tid det tar.

Några nya skador eller sjukdomar?

– Viktor Andersson ligger sjuk. Hugo (Fagerblom) står mot Lindlöven. Viktor var piggare idag så eventuellt kommer han ned och kör hockeygym imorgon bitti men han har varit sjuk några dagar.

Du startade senast med #23 Ludvig Dahlqvist på Santessons plats, du ändrade nog lite igen under matchen men berätta lite för oss om Ludvig?

– Ludvig är en egen produkt som har spelat i Skövde hela sitt liv tror jag (utlånad till Tibro 19 matcher säsongen 17/18, reds anm.). Man ska kanske inte säga en ”late bloomer”, han har alltid varit duktig men det är en spelare som verkligen kom igång förra säsongen. Det är en väldigt ambitiös kille som är väldigt noggrann med det han gör. Han är målmedveten och det är en kille som vi ser på sikt verkligen kommer bli en etablerad spelare. Han bygger sitt spel på spelsinne, det är en sådan kille som har man klubban i isen så får man pucken tillslut. Ludvig är vi jättenöjda med och det är en kille som verkligen kommer växa in i kostymen. Han var ju uppe i 29 matcher förra året och nu är han regelbundet med och växer in i det.

Nu kommer lindlövens IF och besöker oss, de ligger på platsen ovanför i tabellen och i händelse av tre poäng för Skövde kommer vi klättra förbi dem, tankar om Lindlöven och vad vi kommer få se för match?

– Det kommer vara en liknande match som vi har fått se de senaste här i Billingehov. Lindlöven kommer och de har offensiva kvalitéer i det laget, det har de definitivt. Det är ett spelskickligt lag, spelar en bra hockey i spelet med puck. För vår del handlar det verkligen om att snabbt finna positioner och göra jobbet utan puck. Vi har väl en förhoppning om att kunna ha lite mer puck inom laget nu oavsett vilka vi möter, det pratar vi väldigt mycket om. Men det är tufft, det var tuffa matcher redan förra året. Vi vann väl borta mot dem en gång, torskade någon gång med uddamålet och i någon match körde de över oss. Det kommer vara jäkligt tufft och vi är förberedda på det, det kommer att krävas den arbetsinsatsen som vi hade mot BoIS och Borlänge, det är inget snack om det. Samtidigt tycker jag att vi hade en bra träning idag och vi börjar närma oss ett stabilare spel så det ska bli jäkligt kul.

För mig är ju Max Lalander synonymt med Lindlöven, vet du hur många poäng han har gjort mot oss sammanlagt?

– Oj, Lalander, det är en skicklig spelare. Vad kan han ha gjort i antal matcher mot Skövde, kan han ha gjort tjugo matcher kanske. Säg att han har gjort kanske trettio poäng.

Oj nu tog du i för mycket, så jävla bra är han inte men han har gjort 17 poäng mot oss och med det sticker han ut ordentligt i deras trupp. Nu hade jag den där frågan om målvakt också men den har du redan besvarat. I vilket fall så hade jag noterat om Hugo att senast hade han över finfina 94 i räddningsprocent så han gav ju oss verkligen chansen att vinna?

– Ja absolut, det var inga konstigheter. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag är bortskämd med att ha två bra målvakter. Sedan att Viktor hoppade in och fick stå ett gäng och vinna är väl en sak men Hugo han ger oss chansen att vinna i Grums, det gör han absolut och när vi var lite slarviga med puck ibland var han där och täckte upp för oss.

Då är jag nöjd där och önskar lycka till mot Lindlöven!

– Jag får inte hälsa till någon eller så? Nej men tack så mycket, skrattar den sympatiske Skövdetränaren.

Det näst bästa alternativet om du vill se onsdagskvällens match hittar du här https://live.hockeyettan.se/live/20847

Snackar med likasinnade om hockey i allmänhet och Skövde IK i synnerhet gör du på Rebellernas forum som du hittar på https://rebellerna.com/forum

Använder du dig av sociala medier uppskattar ATG Hockeyettan om du använder dig av hashtag #siklin20191023

Och du stannar väl kvar en stund efter matchen för att följa efteRsnacket som hålls vid supporterkiosken så fort de spelare Kristoffer Bennemyr-Porath valt ut har kommit i ordning för att gå ut bland folk. EfteRsnacket brukar runda av kvällen på Billingehov på ett fint sätt och vi ska vara glada att spelare bjuder på sig själva både i vått och torrt.

SOPA PÅ SIK!