Skövde gjorde vad som krävdes – fyra poäng upp till andraplats

Skövde IK begav sig under onsdagen till Köping med vetskapen om att de hade möjlighet att dels öka avståndet till lagen bakom, men även krympa det till lagen ovanför i tabellen. Men Köping stod upp bra och gjorde match av det hela.
– Vi möter ett formstarkt lag som är snabba på att ställa om spelet, sa Johan Hellström.

Ett högt tempo präglade den första perioden i Köpings ishall. Det var två lag som verkligen försökte spela sig ur alla situationer och chanserna blev allt som oftast slumpartade.

Hampus Pettersson fick hemmalagets första efter drygt sju minuter men Hugo Fagerblom täckte undan utan några bekymmer.

Minuten senare var det SIK som fick en chans när Erik Dahné droppade bakåt till Oscar Forsmark men kaptenens skott landade i bröstet hos Jonas Eneroth.

Det var lite varannan gång som gällde, Köping fick ett anfall efter elva minuters spel men bröts av ett förtjänstfullt jobbande SIK.

Minuten senare var det SIK som fick två möjligheter, först Johan Planeby och på returen Jonas Nyman men pucken stannade på rätt sida linjen med Köpingögon sett.

Därefter tog hemmalaget över en aning, såväl Jesper Söder som Johan Eek fick bra lägen men Hugo Fagerblom var stabil mellan stolparna i den inledande akten och räddade samtliga 19 skott han fick mot sig.

– Vi tappar lite mycket puckar idag, där kan vi bli bättre, ansåg Johan Hellström.

Matchens första mål

Tempot höll i sig även i den andra perioden, hög fart och bra frenesi från de båda lagen.

SIK skapade periodens två första chanser och båda signerade Anton Brandhammar. Backen tryckte sig först in på Köpings mål och fick så när in pucken bredvid Eneroths stolpe men hade inte marginalerna med sig.

Halvminuten senare stod Brandhammar för en rejäl indianare i egen zon och friställde en Köpingspelare men Fagerblom såg till att parera.

Istället kom matchens första mål efter drygt åtta minuter, Edvin Johansson kastade iväg en puck från Fagerbloms vänstra tekningscirkel och på något sätt letade den sig in bakom burväktaren.

Spelmässigt var dock SIK det bättre laget i perioden och när Eneroth hamnade på mellanhand fick Henrik Thegel öppet mål för en sekund, tyvärr för SIK:s del höll han inne skottet för länge och en försvarare hann täcka undan.

Knappa tre minuter senare fick Jesper Erlandsson en dubbelchans men lyckades inte överlista Eneroth.

Istället kom kvitteringen i powerplay, Johan Planeby stod i “Gretzkyposition” och skickade in pucken framför mål. Där stod Henrik Thegel och rakade in pucken i tom kasse då Eneroth trodde pucken skulle komma ut vid den andra burgaveln och han täckte fel stolpe.

Köpings Anton Karlsson fick dock en möjlighet att ge sitt lag ledningen på nytt en stund senare när han tog sig emellan SIK:s båda backar och blev fri med Fagerblom men burväktaren fredade nätet ytterligare en gång.

– De är mycket i vår zon men vi har god kontroll på dem, sa Johan Hellström.

Henrik Thegel show

I den tredje perioden började hemmalaget bäst och skapade ett rejält tryck mot SIK. Men Hugo Fagerblom agerade riktigt stabilt och fick god hjälp av sitt försvar när det behövdes.

Charles Backman fick ett friläge för hemmalaget efter knappt sex minuter, Fagerblom kastade ut ett benskydd och pucken hamnade i rundeln.

Men när SIK tvingades spela boxplay så kom ledningsmålet för Köping. Jesper Söder stod framför Fagerblom och fick tag i pucken som studsade fram till honom via Max Kardevalls skridsko och han lyfte in trissan bakom Fagerblom.

SIK replikerade dock per omgående, 36 sekunder tog det innan Henrik Thegel stänkte dit sitt andra mål för kvällen på en retur.

Därefter kändes det aldrig oroligt bland de tillresta Skövdefansen, SIK hade extremt god kontroll på sitt motstånd och låg hela tiden rätt i positionerna.

Med knappt fem minuter kvar att spela fullbordade Henrik Thegel sitt hat-trick när han fick stå i slottet och skickade pucken via en försvarares klubba in över en chanslös Eneroth.

Köping gjorde vad de kunde för att få tryck men SIK höll ut, mycket tack vare ett uppoffrande försvarsspel från samtliga men kanske allra mest från Henrik Thegel som var en riktig general i egen zon.

-Vi jobbade oss in i matchen och vänder, det var skönt, sen kliver Henrik Thegel in i bilden, han är på en nivå som är ruggigt hög idag och inte bara vid målen han gör, han är en försvarsgeneral i egen zon också, berömde Johan Hellström sin hat-trick-skytt.

Nu är det speluppehåll en vecka innan SIK tar sig an Nyköping hemma i Billingehov.

– Dett är en drabbning som är ganska viktig nästa onsdag, avslutade Johan Hellström.

//Kristoffer Bennemyr-Porath