Inför Borlänge HF – SIK, derbyseger och nyförvärv

På måndagskvällen tog Skövde IK sin andra derbyseger på raken och denna gång på bortaplan. Naturligtvis hur kul som helst och för oss supportrar i vissa fall på gränsen till ren hybris. För laget innebar segern stor glädje under måndagskvällen men sedan får det vara nog, fokus måste ligga på nästa match och den kommer innebära en minst sagt lika stor utmaning som måndagskvällen bjöd. Tabelltvåan Borlänge HF på bortaplan innebär en ny möjlighet för laget att gnugga fram lite extra lyster på de redan klart lysande hjältegloriorna. Hemsidan önskar naturligtvis ett ödmjukt lycka till, till Skaraborgs stolthet SIK!

Jag bara älskar de här träffarna jag har med Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström inför matcherna och det är fantastiskt kul med en tränare som verkligen lägger manken till när hemsidan kommer på besök. Juniorerna har träningstid efter A-laget och de brukar spela musik så det dånar nere i katakomberna. Hellas går alltid och säger till dem att skruva ned för nu skall det bli intervju. Idag ser han dessutom till att rensa luftrören med lite nässpray så jag ska höra honom ordentligt när jag går igenom inspelningen. Vad mig anbelangar och vad de sportsliga resultaten visar är vi lyckligt lottade i Skövde IK.

Tack för den tidiga julklappen och grattis till andra derbysegern på raken!

– Tack så jättemycket, svarar tränaren som ser påtagligt nöjd ut.

Berätta om matchen?

– Matchen är extremt jämn, 3-3 efter full tid tycker jag är ett rättvist resultat. Det är två lag som gör det bra, det är tight, det är jämnt. Vad ska man säga, det är en spelande match, det är inte allt för mycket avbrott eller sådana saker utan det är två lag som spelar bra hockey därute med bra struktur. De kommer ut aningen hårdare än oss tycker jag och får etablera några längre anfall men det är nästan positivt för redan där hittar vi vårt försvarsspel som vi kan jobba utefter sedan. De har lite mer puck än oss under matchens gång kanske men jag tycker vi vinner mycket insida vilket gör att många gånger ser det värre ut än vad det är. Jag tycker vi börjar hitta bra linjer i vårt spel igen. Jag är väldigt nöjd över att vi studsar tillbaks efter en 4-0 förlust mot Nyköping så åker vi och vinner ett derby, det är ett tecken på en styrka inom gruppen. Ja ett fullt rättvist resultat och i sudden där byter vi chanser med varandra, bägge lagen har väl skott i ramen eller vad det är. I straffläggningen sedan är vi aningen hetare. Vi ska inte sväva iväg eller nånting för det är mycket tillfälligheter som avgör hockeymatcher som är så jämna men det är självklart förbaskat skönt och jag kan tänka mig att tillreste supportrar tyckte det var häftigt också.

Hehehe, tror du det?

– Ja magkänslan säger det, skrattar ”Hellas”.

Ja det var så jävla härligt att få sjunga in dem på isen igen i Mariestad och få sjunga att Skaraborgs stolthet heter SIK, Hugo får göra sälen på isen, så underbart att gemensamt få fira, ja det var helt fantastiskt!

– Ja det är kul.

Jag var väldigt imponerad av det som jag såg som bra fokus. Mariestad försökt många gånger att provocera i vanlig ordning men det var ingen som hamnade i den fällan. Inte ens när Lukas Johansson crosscheckar Alexander Henriksson efter slutsignalen av andra reagerar H-son utan det gav bara Mariestad ett numerärt underläge.  SIK var tuffa och starka men de svarade inte upp med dumheter?

– Ja men det är kul och det var något vi pratade om innan också. Det handlar om att ha fokus på rätt saker för att vinna hockeymatcher och inte dras in i, ja som vi pratade om innan med egna agendor eller någonting. Fokus på spelet är prio ett för oss. Självklart ska vi inte undvika heta situationer men vi ska värdera dem också, vi vet ju om att vi möter ligans bästa powerplay. Nu fick vi ju spela en del boxplay ändå men jag tycker att killarnas fokus, det låg rätt matchen igenom och det ger oss möjligheten till en seger där.

Det hade jag som nästa fråga. Fyra gånger fick ni spela boxplay mot division ett västras vassaste powerplay och det gjorde ni med den äran?

– Ja men absolut. Vi hittar bra linjer i boxen. Killarna gör ett väldigt bra jobb också, det handlar om att jobba smart i boxen. Det handlar givetvis om att blocka skott. Vi känner oss trygga där, vi har spelat en hel del box under säsongen och börjar bli bra på det nu.

På dörren där borta står det tre ledord, Stolthet, Glädje och Passion. Jag tycker det sammanfattar Skövde IKs måndagskväll på ett bra sätt!

– Ja men det gör det definitivt. Glädjen där är att det är jäkligt kul med ett derby. Det pratar vi om också att det är ju roligt alltså. Det är inget att gå omkring och vara nervös över utan det är snarare tvärtom, jag menar ett fullsatt Mariehus arena mot ett bra lag, det blir inte mycket roligare än så. Passion måste man ha och stolthet i det man gör, definitivt. Jag håller med.

Efter matcherna i omklädningsrummet utser spelarna själva den de tycker är matchens lirare, berätta lite om den ceremonin?

– Det är något som sker i alla hockeylag tror jag. Laget väljer själva vem de anser är matchens lirare, slitvarg eller något sådant. Så har man något som går runt där och vi har en grön liten ful hatt. Thegel (Henrik) hade den hatten från förra matchen mot Köping och nu fick han dela ut den denna gången och han valde Jesper Erlandsson så det är lagets interna pris vad spelarna själva tycker.

Vad betyder ledorden för laget och är det något ni pratar om?

– Jag tror att det märket har suttit där i många år och det är väl så Skövde IK vill sammanfatta sig. Det är ledorden vi har och ett till ledord vi har är ju #Lokalvärldsklass, det är något man strävar efter. Sedan har ju vi i gruppen små delar också hur vi vill skapa ett vinnande beteende så det finns många ord man kan följa. Men vi säger väl mer ett vinnande beteende, vad det är för oss, kroppsspråk och lite sådana saker trycker vi extra mycket på. Sedan är det klart att vi skall ha de tre orden med oss också.

Ni åkte till Mariestad utan Johan Bok, Johan Planeby och Andreas Gustafsson, är det någon som kommit tillbaka eller någon ytterligare som fallit ifrån?

– Santesson (Dennis) har fallit ifrån, det funkar inte riktigt. Han får bita ihop och nu väljer vi att ställa över honom mot Borlänge och förhoppningsvis ska han finnas tillgänglig om han får lite längre rehab så han kan möta Grums och Lindlöven. Så han har fallit ifrån där men sedan har vi ju värvat. Det blev klart idag (tisdag). Det är David Lundmark som kommer till oss. Han är från Grästorp från början och sedan har han gått hockeygymnasiet i BIK Karlskoga och Leksand. Kommer senast nu från Visby/Roma, en forward som kommer tillföra ett bra skott och bra energi i spelet. En skridskostark kille som kommer och han är spelklar till imorgon.

Och hur länge ska han stanna?

– Jag vet faktiskt inte. Kontraktsskrivningar och sådant har Anders Lundström hand om. Detta har gått väldigt fort allting och jag visste precis innan träningen här när jag kom hit. Jag visste att det var på gång men då fick jag beskedet att allt är klart nu och jag har inte hunnit prata mer med Anders ännu (kontraktet är skrivet över säsongen 20/21, reds anm).

Sportchefen Anders Lundström beskriver i korta ordalag nyförvärvet via sms.

– Han är en bra spelare. Oöm,  hård och tung att möta, bra skott och är har en bra karaktär som sätter laget i första hand. Sedan är han i en passande ålder för oss. Vi var intresserade redan i våras men då gick det inte att lösa. Han kommer behöva lite tid att komma in i det och träna ordentligt, men på sikt tror jag vi kommer få mycket nytta av honom.

Förvärv på plats

 

Och med det sagt, tillbaks till intervjun med Hellas. Idag tänkte jag fråga dig om Lukas Johansson, det är ju rätt så lämpligt idag?

– Ja det var lämpligt idag, han hade utdelning mot Mariestad och hängde två där. Lukas, vad var det du sade där?

Det Hellas frågar efter där är kommentaren från Fredrik Söder som sitter i soffan bredvid oss och påpekar att Lukas spelar i tröja #19 och det vet vi alla som följer Skövde IK att #19 är viktigt för fystränaren Fredrik Söder.

– Haha, har man Söders gamla nummer blir det utdelning, skrattar Johan och fortsätter sedan, Lukas gick hockegym i HV och han kom hit förra säsongen då han gjorde sin första A-lag säsong. Han, liksom många andra förra året skulle växa in i seniorkostymen. Det var ett viktigt år för honom och han har tagit kliv i seniorhockeyn denna säsong. Jag tycker han har mognat i spelet och värderar lägena bättre, driver hårdare och egentligen blivit bättre på alla punkter. Det är kul och i måndags fick han utdelning för sitt hårda jobb och det är han välförtjänt av. En viktig kille som har tagit rollen och vi spelar ju en hockey där vi är beroende av fyra kedjor och just nu tycker jag vi har en fjärde där med Möller (Erik), Frödelius (William) och Lukas som definitivt visar vägen framåt. De har klickat, det är ett jävla hårt jobb och de tar ofta laget till offensiva zon, skapar målmöjligheter och offensiva tek och där är Lukas en viktig del.

Hårt jobb lönar sig i derbyn

Onsdagens motståndare Borlänge är ytterligare ett topplag och de ligger andraplacerade i tabellen. Ni besegrade dem med 4-2 på hemmaplan efter storspel av Viktor Andersson och Johan Planeby punkterade tillställningen med 4-2 i tom bur, tankar inför matchen?

– Det är tufft givetvis, det är fem timmars resa och allt vad det innebär och sedan möta tabelltvåan Borlänge. Det handlar verkligen för oss om att sköta korten rätt i förberedelserna och vara med från start däruppe. Ett lag som skjuter extremt mycket, de är väldigt raka i sitt spel. Det kommer vara en fysiskt tuff match och det handlar verkligen om att, ja jag tror att vi behöver göra en bättre match än vad vi gjorde i Mariestad senast så det är en härlig utmaning på många sätt. Vårt fokus ligger givetvis på vårt spel och vi fortsätter att bara prata grunder och var det tufft i måndags kommer det nog vara ännu tuffare imorgon, det tror jag.

Ja men då blir det en rolig match att titta på webbsändningen?

– Ja men absolut, det tror jag. Det är två spelande lag och det var ju en rolig match mot dem här senast där vi drog längsta strået tillslut så definitivt en härlig utmaning.

Ja du var inne på att det är en lång bortaresa och där ska ni ska fördriva tiden, vet du vem eller vilka som står för onsdagens quiz?

– Jag vet faktiskt inte men jag kan tänka mig att det är Brandhammar (Anton) och Nyman (Jonas), de brukar komma sist, skrattar Hellas. Ja det är nog inte omöjligt att det är de faktiskt men det jag kan säga med säkerhet är att jag och Viktor von Haugwitz kom i topp senast, topp tre och det är där vi brukar ligga ungefär.

Vem ställer du?

– Vi gör ett litet trendbrott nu så Hugo (Fagerblom) står. Vi har rullat på dem och de har gjort det väldigt bra bägge två men jag känner att vi tar Hugo där mot Borlänge. Han gjorde en bra match mot Mariestad och får fortsatt förtroende i onsdagsmatchen.

Då önskar jag lycka till i Dalarna!

– Tack så mycket.

Bortamatch i Borlänge på en onsdag betyder antagligen få Skövdesupportrar på plats men naturligtvis går matchen att följa via webbsändning. Länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/live/20899

Matchen går även att se via ATG LIVE (information inlagd av ATG Hockeyettan).

Denna matchens hashtag som du kan använda om du snackar om matchen på sociala medier är #bhfsik20191204 men bäst snackar du naturligtvis matchen på Rebellernas supporterforum www.rebellerna.com/forum

Rebellerna söker deltagare till supporterhockeyn mot Oxarna den 14 december. Vi vill ju naturligtvis vara derbykungar även i supportermatchen som kommer spelas i B-hallen på Billingehov som en del i firandet av att supporterklubben fyller femton år. Är du intresserad av att spela kontaktar du Johan Nykvist via mail [email protected] eller via telefon 0737 36 81 90

SKARABORGS STOLTHET HETER SIK, HETER SIK, HETER SIK!