Gedigen laginsats och makalös effektivitet gav tre stabila poäng

Skövde IK kom till fredagens hemmamöte med Kallinge/Ronneby IF efter två raka nederlag. Men spelet som laget visade upp mot derbyrivalen Mariestad var som bortblåst i Billingehov.
– Spelet med puck är väldigt bra idag och det banar vägen för oss och där bidrar fyra femmor, sa Johan Hellström efter matchen.

Serieledande Kallinge/Ronneby med fyra raka segrar i bagaget hade svårt att komma till några superklara målchanser över huvud taget.

Skövdes förstaperiod var ett bevis på att laget, i sina bästa stunder kan spela ut nästan vilket lag som helst.

Skövde spelade enkelt, valde att spela sarg ut när det behövdes och valde att gå framåt när tillfälle gavs.
– Alla är mer noggranna med sin prestation där ute, vilket gör att vi kan behålla puck och frysa den när det behövs, sa Johan Hellström.

Ett tillfälle dök upp efter sex och en halv minut, då kom David Lundmark fri med gästernas Isak Edman, Lundmark blev nedriven i avslutsögonblicket och tilldömdes straffslag. En straff där Lundmark tog hand om själv och kom in i zon med hög fart men avslutet tog på Edmans benskydd och gick utanför ramen den gången.

Istället kom SIK:s ledningsmål en dryg minut senare, Adam Thilander spelade en puck i sargen bakom Edman, den studsade fram till Dennis Santessons klubba och han rakade in pucken bakom en chanslös burväktare.

KRIF fick en gratischans att komma in i matchen när SIK drog på sig två täta utvisningar, först Jesper Emanuelsson och bara tolv sekunder senare visades William Frödelius ut.

SIK som haft ett grymt bra facit i tre mot fem under Johan Hellströms ledning (ett insläppt sen Hellström kom in som tränare) hängde inte riktigt med när KRIF satte fart på pucken och Christoffer Björk slog in en retur bakom Hugo Fagerblom fram till 1-1.

Men SIK replikerade per omgående, mindre än minuten efter kvitteringen, fortsatt i numerärt underläge, fick David Lundmark tag i en dålig passning från en motståndare, kom i en två mot etta med Rasmus Gustafsson och frispelade den senare. Han gjorde inget misstag utan skickade in pucken över Edmans plockhandske.

SIK kontrollerade händelserna och såg till att KRIF inte kom igenom, SIK låg rätt och var sylvassa i sina omställningar.
– Idag hjälper vi varandra och behåller pucken inom laget, berömde Johan Hellström.

Efter drygt 18 minuter var det dags på nytt, Alexander Björklund spelade pucken till Dennis Santesson, han spelade den vidare till Erik Dahné och Dahné placerade in pucken i krysset bakom Edman.

Stabilt spel av SIK

Även i den andra perioden var det KRIF som hade mest puck och sköt flest skott, men SIK fortsatte spela stabilt och kontrollerat. Så fort någon blev stressad valde de att lugna ned spelet och KRIF hittade inget motmedel.

Gästerna skapade två målchanser av värde på hela perioden, ingen av de resulterade tack vare fenomenalt ingripande av Hugo Fagerblom.
– Kallinge är bra men det är en tight serie, sen är vi effektiva idag och Hugo gör en väldigt bra match i målet, ansåg Johan Hellström.

Hemmalaget sköt fem skott på mål under mittakten, ett av de resulterade. Adam Thilander spelade upp pucken via sargen, där fick Alexander Henriksson fatt i den, åkte in i anfallszon och hittade gubbhörnet bakom Edman. 4-1 och det kändes som att matchen var avgjord redan efter 40 minuters spel.

Snabb femetta

Om matchen inte var avgjord efter andra så var den det definitivt 48 sekunder in i tredje akten. SIK inledde perioden i powerplay efter sena utvisningar i mittperioden och såg till att utnyttja det. Spelgeniet Johan Planeby såg en passningsväg som ingen annan gjorde, hittade Lukas Johansson och han hittade femte hålet hos Edman fram till 5-1.
-Vi följer vår gameplan idag, i 60 minuter faktiskt, även om de är mycket i vår zon så placerar vi oss bra, sa Johan Hellström.

Gästerna tröstmålade efter knappt tre minuter genom André Nordstrand, som även han fick slå in en retur, men SIK:s ledning var aldrig hotad. Skövde spelade stabilt och tryggt. Dessutom replikerade de p nytt minuten efter KRIF:s mål. Jonas Nyman spelade in en puck mot en framstormande Johan Planeby, han valde att släppa pucken och lät den istället hamna hos Henrik Thegel. Snipern visste precis var målet stod och skickade in 6-2 bakom en uppgiven Edman.

I slutet av matchen blev det grinigt på isen och både Erik Dahné och Martin Ekström fick lämna matchen när dete återstod knappt två minuter efter ett gruff.

Därmed tog sig SIK tillbaka in på vinnarspåret och kliver uppåt i tabellen. I skrivande stund ligger laget på fjärde plats i den södra Allettan och redan på söndag är det dags för ny match när Huddinge väntar i Björkängshallen.
– Nu ska vi inte sväva iväg utan ta ny fokus på nästa uppgift, avslutade Johan Hellström.