Skövde straffade Visby i intensiv match: ”Nu njuter vi”

Jämnt, tufft och  grinigt, så skulle matchen mellan Skövde IK och Visby/Roma HK kunna sammanfattas. En intensiv inledning avslutades med två målvakter som båda ville bli matchvinnare.

Den första akten i Billingehov var minst sagt intensiv.

Redan efter elva minuter hade publiken fått se fem mål och lika många målskyttar jubla.

SIK började i ett rasande tempo samtidigt som Visby såg ut att ha kvar båtresan i benen. SIK fick rejält snurr nere i Visbys försvarszon och Jonathan Ström var ytterst nära att ge hemmalaget ledningen redan efter 45 sekunder men Daniel Marmenlind såg till att freda sitt nät från påhälsning.

Men det tog bara 20 sekunder innan Alexander Henriksson hade dunkat in ledningsmålet för SIK.

Det tog dock ett par sekunder för domare David Gustafsson innan han tecknade för mål.

Skövde fortsatte trumma på men gästerna lyckades komma tillbaka.

Nikolas Koberstein skickade iväg ett backskott som smet in bredvid Viktor Andersson.

Men Skövde replikerade mindre än två minuter senare.

Lukas Johansson stod i slottet för att styra, Johan Planeby skickade pucken mot mål och Johansson styrde perfekt in pucken.

När sedan Visby fick Mikael Adamsson utvisad ökade hemmalaget på sin ledning ytterigare. Johan Planeby stod i Gretzkyposition, serverade Jonathan Ström och han rakade in pucken bakom Marmenlind.

Domarinsatsen var för övrigt svajig, domare Gustafsson släppte igenom mycket, oavsett om det kom från Skövdehåll eller Visbyhåll.

Kanske inte så konstigt att spelet blev därefter i det läget, spelarna slog på varandra mest hela tiden istället för att spela ishockey och målchanserna duggade inte direkt tätt sista tio minuterna av den inledande akten.

Tre utvisningar i första perioden, varav en dubbelutvisning blev facit från Gustafsson.

Under dubbel utvisningen lyckades gästerna bäst och reducerade till 3-2. Carl Ericson fick stå ensam framför Viktor Andersson och tilläts att slå in sin egen retur.

– I början är vi som en riktig maskin och spelmässigt var den första perioden kanske den bästa på hela säsongen hittills. Första perioden är våran. Vi kommer ut väldigt starkt tycker jag och kanske skulle lett med lite mer efter första perioden, sa Johan Hellström.

Visby kvitterade

I den andra perioden fortsatte spelet vara, minst sagt, grinigt. Rappen avlöste varandra och gästande Visby fick matchen precis dit de ville och fick SIK ur balans.

Ett bevis på det var när Dennis Santesson i frustration rappade en Visbyspelare och fick sätta sig på botbänken i två minuter.

Då hade vi spelat en kvart av mittakten. Men perioden dominerades till stor del av gästerna som var hetare och bättre på att hålla fokus än Skövde.

Ryker Leer fick ett drömläge att kvittera för gästerna tre minuter in i perioden när SIK missade i bytet och Leer kom ensam med Viktor Andersson. Men burväktaren räddade med sitt benskydd den gången.

Istället kom kvitteringen efter drygt åtta minuter. Martin Lindberg stod framför Andersson och skymde när William Erenrot skickade iväg ett skott från offensiv blå, skottet touchade Lindberg och Andersson var chanslös på den pucken.

– Andra är deras, de får oss ur balans där och vi tappar fokus, ansåg Johan Hellström.

Varsin jättechans

Om den första perioden tillhörde Skövde och den andra tillhörde Visby så var den tredje ett ställningskrig.

Båda lagen fick sina chanser att avgöra under ordinarie matchtid, först gästernas Erenrot som avslutade en två mot etta men där Andersson parerade snyggt.

SIK:s bästa chans kom från Alexander Henriksson som blev serverad en fin passning av Jesper Emanuelsson. Henriksson fick ett rapp samtidigt som han avslutade och skottet gick på Marmenlinds benskydd och upp i skyddsnätet bakom honom.

Det griniga spelet höll i sig och båda lagen fick uppsöka utvisningsbåset vid två sekvenser, men några mål blev det inte i fyra mot fyra spelet.

– Tredje perioden är bådas egentligen, vi hittar tillbaka lite grann i spelet och det var jämt, sa Johan Hellström.

”En av de sjukaste räddningarna jag sett”

Istället gick matchen till förlängning och där var det gästerna som dominerade, de sköt sju skott på Viktor Andersson på de fem minuterna och Andersson fick stå för några av de svettigaste räddningarna undertecknad sett den här säsongen.

Efter en halvminut slajdade han på Dominik Hasek manér, räddade det inledande avslutet och lyckades sedan blockera pucken liggandes med klubbhandsken.

Fyra minuter senare var det dags igen, Visby tryckte på för ett segermål men Andersson kom ut och räddade på något sätt nätet från påhälsning med både sina benskydd och alla hans andra skydd.

– I sudden gör Viktor en av de sjukaste räddningarna jag någonsin sett, berömde Johan Hellström sin målvakt.

Därmed gick matchen till straffläggning och där var det två bra målvakter som såg till att det krävdes sju straffomgångar innan det var avgjort.

Visby gjorde mål på sin tredje genom Teemu Huttu som lurade ner Andersson och sprätte upp pucken.

Skövde kvitterade på sin fjärde när Dennis Santesson tunnlade Daniel Marmenlind.

Därefter dröjde det till den näst sista straffen innan Henrik Thegel klev fram, gjorde en lång dragning och skyfflade in pucken i öppet mål, från i praktiken ingen vinkel alls.

När sedan Huttu skulle försöka kvittera hade Viktor Andersson bestämt sig för att stänga igen butiken och stod kallt och väntade på skyttens avslut, som gick rakt på Andersson.

– Det är två bra målvakter i straffläggningen. Sen kliver Thegel in med rutin och Viktor är kolugn i målet, sa Johan Hellström.

Bonuspoängen därmed till SIK som ligger kvar över strecket efter elva omgångar. Närmast väntar bortamatch för SIK:s del när de tar sig an IF Troja/Ljungby på lördag klockan 15:00.

– Två poäng och vinst känns inte fel, så nu njuter vi ikväll innan vi tar sikte på Troja, avslutade Johan Hellström.