Inför SIK – Enköping SK

Näst sista träningsmatchen

I onsdags tog Skövde IK emot gästande Dalen i en match som slutade med en övertygande seger. Naturligtvis jätteskönt efter att två gånger i rad torskat mot Borås före det. Innebär det att Skövde IK börjar få ordning på grejerna och kniper ytterligare en träningsseger? Söndagseftermiddagen kommer ge svaret på den frågan.

Jag hade ingen möjlighet att skriva något inför Dalen hemma vilket innebär att jag får be dig summera de två senaste matcherna idag. 5–1 har ju varit ett gångbart resultat bägge gångerna. Berätta om 1–5 torsken mot Borås?

-Ja det var ju inte riktigt den matchbilden vi ville ha, det är nästan så jag har försökt att glömma bort den lite, inleder Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren, men 1–5 låter värre än det var då två sista är i öppen kasse. Men där tycker jag ju inte att vi riktigt håller ihop det fullt ut. Vi gör bra saker där med men sett över sextio minuter är Borås bättre än oss. Ja där fick vi att jobba vidare lite med.

Några skadade i den matchen?

-Nej under matchen var det ingen som gick av.

Sedan följde ni upp med en 5–1 seger mot Dalen i onsdags, berätta om den matchen?

-Den är ju absolut bättre än Boråsmatchen, det tycker jag. Jag tycker väl att vi från en ganska svängig förstaperiod där det var lite för mycket fram och tillbakaåkning med lite målchanser och sådär så tycker jag vi jobbar oss in i det och blir bättre. I andra perioden tycker jag vi har ganska bra kontroll på det, får bra utdelning och powerplay också. Tredje börjar lite stökigt tycker jag där de får lite momentum i några powerplay och får lite övertag. Sedan när vi gör 5–1 så tycker jag vi har kontroll de sista tio och det är hur lugnt som helst där. Det är ju så, det är ju två lag som vill spela ishockey och vi vill ju spela på ett sätt medans våra motståndare vill göra lite annorlunda så det var lite i vågor såklart.  Men jag tycker det var ett fall framåt och att vi kändes tryggare i spelet.

Du var redan inne lite där på min nästa fråga där. Jag såg bägge matcherna på webbteve men personligen tycker jag inte att det är jättestor skillnad på matcherna men bevisligen var det stor skillnad, eller berodde skillnaden på motståndet?

-Nej det tycker jag väl inte att det är så mycket motståndet. Jag analyserar ju vår egen prestation och där tycker jag att vi inte är tillräckligt täta som lag alla gånger mot Borås och jag tycker vi är lite stressade i spelet utan puck och att det blir lite uppjagat. Där tycker jag vi hittar mer rätt mot Dalen vilket gör att man kan vinna lite puckar och lägga energin lite åt det hållet istället.

Några nya skador mot Dalen?

-Nej inga nya skador där.

Hur är det på sjuk- och skadefronten idag lördag förmiddag?

-Vi har skador på ”Willys” (William Johansson), Forsmark (Oscar) och Lukas (Johansson), Martin Olsson fortsatt lite halvkrasslig. Vi har fått tillbaka Frödelius (William) om man jämför med senaste matchen.

>

Jag har några läsarfrågor vilket jag är jätteglad över. Den första lyder, ”Jag har en fråga till Fredrik. Vad anser Fredrik är den bästa hjälpen vi supportrar kan ge laget? Nu menar jag inte på grund av Corona utan vad är det spelarna tycker ger bäst energi?”

-Förhoppningsvis ska vi få lite publik på matcher så att ni kan göra ett bra jobb där. Det är väl det jag upplever, sen tidigare i vilket fall, att man får mycket energi av och där har vi ju bra i Billingehov med mycket folk så fortsätta på den inslagna vägen och ha ett bra drag kring hemmamatcher när vi väl får börja fylla på Billingehov igen, oavsett hur det går i matchen!

Ja det är väl när det går tungt det behövs bäst stöd?

-Ja men det är väl så det fungerar överallt. Det är ju samma som vi har pratat om tidigare att ett mäl framåt eller bakåt kan ju skifta lite matchbild och det är väl kanske samma sak här då.

Den andra frågan lyder, ”Vi har gått en back kort hela försäsongen i och med skadan på William Johansson, Vad är egentligen status där och finns det tankar på att leta ersättare om han inte blir i speldugligt skick innan jul?”

-Han har varit och gjort en magnetröntgen förra veckan så att vi väntar på svar på det. Vår förhoppning är att vi får ett svar så vi vet vad tidsaspekten är i vilket fall och jobba vidare från det. Vi hoppas han är startklar snart och att vi inte ska behöva leta någon ny, så långt har vi inte kommit ännu. Så status på honom är att vi väntar på status från röntgen som gjordes förra veckan.

Där var dagens läsarfrågor slut så nu blir det egna igen. Ni ska ha ett lagmöte här om en stund berättade du, är det något som är återkommande och vad använder ni sådana möten till?

-Nej men vi har ju haft lite, uppstartsmöte hade vi i början och nu är det väl mer att spelarna ska få sitta och prata mer, målsättning, hur vi tar oss dit och delmål och sådana saker. Det är de bitarna vi kommer prata om idag och hur är ett viktigt ord för det också, det är inte bara att sätta upp en massa mål sådär. Det är det vi ska prata om idag men annars har vi ju spelarmöte lite då och då fast inte så här omfattande kanske, då handlar det kanske om matchgenomgångar och kanske titta på någon video och sådant.

Jag pratade ju en del med din föregångare om sådant här och han pratade då om att de hade väldigt högt i tak, hur har ni det?

-Jo men det upplever jag såklart att vi har men det har inte ställts på sin spets ännu. Det är en viktig aspekt men det kan också vara ett ord att slänga sig med, att man har högt i tak, men sedan gäller det att ha det när det bränner till också och det är lite tuffare ibland. Vi har inte sats på prov där ännu men jag hoppas att det är något vi bygger upp över tid för det är inget man har från dag ett kanske. Man skaffar förtroende för varandra i gruppen helt enkelt.

Jo det är klart att det får inte bara vara en sådan där klyscha utan det måste ligga något bakom?

-Ja det du säger om högt i tak är jag ganska övertygad om att alla säger när man sitter och pratar vid en sittning och pratar om vad som är viktigt för att ta sig framåt, det är samma sak men det viktiga är att leva upp till det.

Du har ju hjälp av Jimmy Krusell som biträdande tränare. Hur delar ni på den sysslan vid isträningarna?

-Vi delar väl inte femti femti men om man skulle dra ett snitt så har väl Krusell en isträning i veckan och jag övriga skulle jag nog säga.

Men ni är med bägge två?

-Ja absolut, vi är med bägge men sedan är det vem som planerar och håller i det om man säger som så.

Likaså är ni ju bägge två när det spelas match, har ni delat upp coachningen på något sätt eller hur gör ni där?

-Ja jag har forwards och Krusell har backar.

Forwards, det låter lite roligare att hålla på med den biten?

-Haha, nej jag vet inte, jag tror väl det är roligt med båda delar. Det är fler på forwardssidan så det är väl det som är lite stökigare kanske.

Enköping och SIK har mötts vid tretton tillfällen och vid två av dessa var du tränare för SIK, två vänskapsmatcher 2013 där du gick segrande ur striden bägge gångerna, hundraprocentig är alltid bra. Hur går dina tankar inför söndagens match?

-Ja det är bra, haha. Mina tankar ligger fortfarande på att vi ska hitta stabiliteten och tryggheten och att vi tror på det vi gör. Det gör vi men just det här att man kan hitta en tillit till det där man ibland kan låta motståndarna ha lite mer puck och att vi känner oss trygga i det och sedan ställa om och vara aggressiv när man väl vinner den och gå därifrån. Hitta lite känsla i det och en aggressivitet i spelet såklart.

Hela säsongen är ju en utbildning egentligen. Jag antar att du har en bild av vad du vill se vid olika tidpunkter. Tycker du det känns som att ni är i fas eller ligger ni före, efter?

-Jag tycker vi ligger i fas, det tycker jag absolut. Det är ju lite nyheter för grabbarna när man pratar med dem men det är inte så konstigt. Det är bara att få alla att hitta rätt så jag tycker absolut att vi börjar ligga i fas. Sedan hade man väl önskat att vi hade fått ha med alla lite mer samtidigt men det är väl samma för alla så det är inget unikt för oss. Men om man hade fått önska något hade vi haft 22 utespelare och två målvakter hela tiden.

Och vem vaktar buren denna gången?

-Det är Robin (Wallin).

Då önskar jag lycka till under söndagen och hoppas ni har ett bra möte här om en liten stund.

-Ja men det är bra, tack så mycket och hej.

Nu är det som det är vilket innebär att vi inte kan se hemmamatcherna live på Billingehov. Vilken tur att det då går att titta på matchen live via webbteve! Sändningen hittar ni här. https://embed.staylive.tv/livestream/29589

Fortsätt att skicka in läsarfrågor till [email protected] Ingen blir gladare än jag med lite input och Fredrik blir antagligen glad han också över lite nya infallsvinklar.