Inför Grums IK – SIK

Blir det en sjätte raka eller är det i Värmland vi får pisk?

Förra säsongen var Grums IK ett bättre lag än SIK i grundserien och i allettan slutade SIK på placeringen precis ovanför Grums. De besegrade SIK vid tre av fyra möten men sista matchen vi möttes blev det seger med tvåsiffrigt och inte mindre än tre spelare i Skövde IK gjorde hattrick i den matchen. Grums har ännu inte hittat jämnheten i årets grundserie där de har vunnit trea av sina sex matcher hittills men de har också hunnit med att bli nollade två gånger. Det ska bli oerhört kul att se vad vi kommer möta för ett motstånd uppe i Värmland?

Det känns nästan lite ironiskt för jag kom till Billingehov direkt ifrån Specsavers!

-Haha, jaså du, då ser du bra vad som händer där ute, skrattar coach Fredrik Ljunggren.

Man ser ju naturligtvis aldrig några glasögon på isen men hur är det för spelare som har synnedsättningar, spelar de med linser eller kör de helt utan synhjälpmedel?

-Nja, linser skulle jag tro, gissar tränaren, det tror jag absolut.

Ännu en gång grattis!

-Ja tack så mycket!

Vi fortsätter att spela nagelbitarmatcher men så länge poängen hamnar i Skövde är det bara en härlig krydda. Berätta om söndagsmatchen mot Lindlöven?

-Ja det var väl en match där vi börjar avvaktande tycker jag och ger dem initiativet och 0–1 kommer ganska tidigt. Sedan så präglas väl resten av den perioden och stora delar av matchen av utvisningar åt båda håll. Vi har mycket powerplay och gör två mål i första perioden, jag kunde önskat att vi gjort något till. Vi spelar ett bra boxplay, mycket powerplay, boxplay som gör att det blir väldigt ryckigt i matchen tycker jag. Det är först i tredje perioden som vi får lite ordning på det och spelar väldigt bra fram till vi får ett boxplay till efter tretton fjorton minuter där de gör 2–3. Den delen vi är nöjdast med är första halvan av tredje perioden där vi tycker vi spelar bra ishockey och vi trycker ned motståndarna. De får slå lite icing och ser lite tagna ut så synd att vi inte kan fullfölja det hela vägen.

Matchen fick ju avgöras på straffar och det var först straff nummer sexton som hittade fram till maskorna, vad kommer det sig att hockeymålvakter oftast har ett stort övertag vid straffläggning?

-Ja det är väl stora skydd och stora målvakter, skrattar Fredrik. Nej men det är väl det som gör det kan jag tänka mig. Det är svårt att göra mål på straff, absolut, det krävs något bra där. Jag vet inte om det är något svar på frågan men absolut att målvakterna har ett övertag i grunden om man tittar procentuellt sett på straffar.

Fortsatt om straffarna, 15 av dem försökte spelarna lägga in längs med isen och där var det stängt. Sedan kommer David Lundmark och gör det ganska självklara när han lyfter pucken över målvaktens benskydd. Varför envisas så ofta straffläggarna att välja det svåra?

-Jag vet inte, jag tror väl att de har sina varianter. Om du tittar på hur Thegel (Henrik) gjorde mål uppe i Surahammar på straff så tror jag inte vi har synpunkter på att den går efter isen så det är väl situationsanpassat och vad målvakten gör för någonting.

Vore inte bästa alternativet att bara dra på ett hemskeskott fem meter framför mål medans det fortfarande finns massor av nät att sikta på?

-Haha, ja det får de sköta som kan.

David Lundmark frälste oss vid straffläggningen, det passar rätt bra att du berättar för oss om (#25)/#15?

-Ja det är en hårt jobbande forward med ett bra skott som vi använder i powerplay, i spelet framför mål där han ska vara både en avslutare och en som vinner tillbaka puckar och skymmer och styr och har en styrka där. Jag tycker han har kommit upp ordentligt i spelet i egen zon där han flera matcher i slutet här är den som har blockat mest skott och tar mycket stryk och blåmärken där. Så en hårt arbetande forward med ett bra skott som också är användbar i olika situationer i matcherna.

Blåmärkenas Kung

Bortamatch nu och det innebär några timmars bussåkande, berätta om rutinerna vid en bortamatch, vad som händer vid en bussresa?

-Ja från att vi sätter oss på bussen så börjar vi med frågesport är det första som sker. Det tar väl en halvtimme innan man är färdig med det skulle jag tro och sedan är det ganska många som slappnar av och lyssnar på musik, tittar på någonting eller sover lite så det är lite olika.

En sådan resa som till Grums, stannar ni och käkar på vägen?

-Vi äter innan vi åker imorgon och de som vill får ta med sig. Anki och Kristina lagar mat åt oss och sedan äter vi uppe på kansliet.

Oscar Forsmark träffade jag på lite i fredags och då sade han att han skulle försöka gå på is som igår (måndag) och idag såg jag honom inte alls i ishallen, är det bakslag igen?

-Nej det är inget sådant utan han är förkyld nu bara och var det igår också så han får fortsätta med sina rehabövningar hemma så länge.

Ja stackarn!

-Ja det är synd om honom men jag hoppas det är, ja det kändes som han lät lite positiv senast jag pratade med honom så jag hoppas han kan växla upp och hoppas han kan komma igång snart här.

Hur ser det för övrigt ut på sjuk och skadefronten?

-Annars är det inga konstigheter utan alla andra är tillgängliga mot Grums.

William Johansson också?

-Han kommer inte att åka med men han har ju kört på här nu ordentligt i en eller två veckor så han kör på för fullt men är inte matchklar så sett men han finns tillgänglig och kör.

Sedan har jag en läsarfråga och den lyder, vad har hänt med farten i vårt powerplay?

-Ja om vi drar matchen senast så håller vi väl med om att passningstempot är för lågt och vi är inte riktigt beredda på hur de sätter press på oss. Eller beredda ska jag kanske inte säga men de sätter ett bra tryck och spelar ett bra boxplay så det är väl en kombination. Men lite snabbare pucktempo från början, lite längre pass från början så man drar iväg motståndarna och jag tycker vi gick lite i deras fälla senast så att det tänker jag vi ska hitta tillbaks till på onsdagen.

Då får vi hoppas det blir utvisningar för Grums då?

-Haha, ja utvisningar verkar det bli ganska många åt båda håll nu för tiden.

Grums på bortaplan, vad får vi se för match tror du och hur ska vi förlänga vår fina svit?

-Ja jag har väl tänkt att jag ska se ganska mycket Grums nu ikväll (tisdag), jag har bara sett någon period med dem. Men jag tänker att det är som det ser ut som att de utgår från ett starkt försvarsspel och har snabba omställningar med kvicka forwards och går därifrån. För vår del handlar det om att försöka jobba med en hög lägsta nivå och det över tid hela tiden och ta kontroll på matchen efter våra förutsättningar. Noggrannhet i spelet med puck, ta ned dem djupt och skapa långa anfall och tryck därifrån, det är vår tanke. En trygghet i försvarsspelet som vi har pratat om hela tiden.

Tränaren förra säsongen pratade om att inför matcher var det tre till fem punkter han tryckte på, hur gör du inför matcher såhär?

-Det är något sådant man pratar om.  Ganska ofta som det blir samma, alltså inte exakt men man har ett grundspel att utgå ifrån och beroende på vart man är och vad man tycker man behöver just nu får man trycka mer på vissa saker. Men det är väl där någonstans man ligger skulle jag tro.

Är det något man har med sig från tränarutbildningar?

-Nej det tycker jag inte men däremot kan man väl, ja det får inte vara för mycket men det måste ju ändå vara lite att man samlar sig och pratar ihop sig innan. Lite vart man är, lite vad man gjort bra och vad man ska fortsätta att göra bra. Man behöver ju inte bara säga saker som ska bli bättre och vad vi gjorde mindre bra utan trycka på bra detaljer också.

Hur resonerar du kring målvaktsvalet inför Värmlandsresan?

-Imorgon kommer Hugo (Fagerblom) att stå.

Det är inte så himla många som känner till att han blev draftad av Florida Panthers när han var lovande junior i Frölunda?

-Nej!

Du kände inte till det heller?

-Jo jag känner till att han var draftad men det är väl mycket bättre att åka till Värmland och få spika igen, hehe.

Jo men det tycker jag blir jättebra och jag antar att han är enormt sugen på att få spela nu?

-Ja men vi har två bra målvakter och nu har Robin gjort det fantastiskt bra här ett tag men vi vill ha igång båda och nu är det Hugos tur att kicka in.

Det ska bli roligt att kolla in, lycka till!

-Tack så mycket!

Skövde IK sträcker ut en ödmjuk hand och ber sina supportrar om ekonomiskt stöd som verkligen behövs i dessa coronatider när matchintäkter är en spottstyver mot vad de brukar vara en normal säsong. Detta genomförs genom swishkampanjen SIK-Stödet. Information om hur insamlingen går och hur du går tillväga för att hjälpa oss överleva säsongen hittar du här. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=167603

Matchen sänds naturligtvis via webbteve och länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-grums-ik-skovde-ik-sus4ev

Och jag blir också tacksam om ni läsare hjälper mig med frågor och funderingar till inför matchen artiklarna. Maila in dem till [email protected]

HEJA, HEJA PÅ, HEJA PÅ SIK!