Inför SIK – Mariestad BoIS Hockey

Slaget om Skaraborg, battle #101

Ja så är det, för etthundraförsta gången skall Skövde IK och Mariestad BoIS ta en fight i kampen om hockeytronen i länet, ett av de hetaste derbyna som spelas i ATG Hockeyettan och för en gång skulle ser det ut som att bägge lagen kvalar in under epitetet topplag. Vilken otrolig fest detta hade medfört på Billingehov om tiderna hade varit normala. Nu får vi istället sitta hemma de flesta av oss och svettas framför webbteve. Äntligen är det derby och de tre poängen som ska fördelas är kryddade med den hetaste chilin!

Det kommer ju inte som en skräll för dig att jag börjar med grattis!

-Haha, ja tack så mycket och som sagt goda vanor det gillar vi, skrattar tränare Fredrik Ljunggren.

Om jag får beskriva onsdagens match från mitt supporterperspektiv säger jag spännande, ännu mera spännande, gastkramande och till sist både helvete och himmel de sista tre minuterna, kort sagt vansinnigt kul. Hur vill du beskriva matchen mot Grums?

-Ja jag tycker också att det blir en väldigt väldigt spännande match och onödigt tillslut just med kvitteringen där. Fantastiskt skönt att vara så starka och avgöra med trettio sekunder kvar. Jag tycker att sett över hela matchen att vi skapar att göra något mer mål och kanske framförallt i första perioden för att kanske inte behövt ha det här nervkittlande i slutet men det är sådant vi får jobba vidare på. Vi är nöjda med prestationen och vi tycker att vi spelade med en bra fart och en bra energi men vi hade önskat oss något mer mål i första perioden så det kanske inte behövt bli sådär spännande.

Men då hade vi gått miste av lite av underhållningen?

-Ja det är sant, vi får bjuda på det då, haha.

Är du med och firar i omklädningsrummet efter segrar?

-Ja.

Hur firar ni?

-Nej men jag säger väl några ord oavsett vinst eller förlust. Nu har det ju varit ganska gott om vinster. Själva så utser de, eller ja den som var matchens lirare förra gången utser i den matchen som var där och sedan rullar det vidare med några ord och så blir det några hejaramsor.

Är det fortfarande brandhjälmen som går runt?

-Nja, det är någon rånarluva av något slag som de håller på med.

Lika bra att fråga med en gång om det tillkom några skador i matchen eller om det förändrat sig på sjuk och skadelistan efter?

-Nej vi har samma förutsättningar.

Sjätte raka segern och självklart ett utomordentligt facit. Men vad händer inom laget rent psykologiskt vid så långa segersviter?

-Det som är positivt är ju att man känner en trygghet i spelet och jag tycker väl att det är det som gjort att vi lyckats vinna många jämna matcher liksom att man tror på det man gör och att man känner att man kan vinna. Det är skillnad att förlora jämna matcher, då sätter det sig i huvudet på fel sätt. Det är en styrka mentalt att kunna vinna mycket hockeymatcher och sedan gäller det att fortsätta att driva framåt och göra saker bättre för att vi vill ju bli bättre och bättre. Vi vill spela ishockey och vara bättre ju längre säsongen lider så att vi får ju fortsätta att jobba med detaljer i spelet hela tiden ändå liksom.

Slaget om Skaraborg här under söndagseftermiddagen, hur viktigt är det kontra de tre poängen det spelas om?

-Ja ska du ha en procentsats på det svaret tro, skrattar tränaren. Nej men det är klart att det påverkar gruppen en sådan här speciell match, så är det ju. Sedan när man summerar säsongen är ju poängen det viktigaste. I det korta perspektivet kanske en derbyseger betyder väldigt mycket men när vi summerar tabellen är poängen viktigast.

Jag har räknat, kollat, vänt och vridit och kommit fram till hur många gånger du som tränare för Skövde IK:s A-lag mött BoIS, vet du hur många?

-Räknar du både träningsmatcher och seriematcher?

 Precis ja!

-Oj, då ska vi se här då? (Fredrik funder och räknar högt) Vi säger väl kanske femton då.

Den var bra, där imponerade du för det var precis vad det var. Vet du hur många segrar då?

-Oj, den var svårare. Då räknar vi såklart oavsett förlängning eller inte. (Tankepaus med högräkning en gång till) Jag tror väl att vi har fler förluster än segrar så jag säger att vi har sju segrar.

Helt rätt igen och det betyder ju att du blir femtioprocentig när ni vinner söndagens derby.

-Det är det vi ska jobba in ja.

Du har ju varit assisterande i BoIS A-lag andra halvan av säsongen 18/19 så du har ju sett bägge sidor av myntet. Tycker du att det skiljer sig åt mellan klubbarna vad gäller laddning för match, snacket i korridorerna, segerfirande och vad man nu kan tänka sig?

-Nej, det är väldigt väldigt likt på många sätt där. Nu har ju jag inte varit med på något derby från andra sidan för det var det året Skövde missade allettan och jag hoppade in i allettan så derby har jag inte varit med om men annars är det mycket samma saker. Det är en grupp hockeyspelare som vill vinna matcher tillsammans med teamet runt omkring så det skiljer inte mycket på det sättet.

Efter förra säsongen var det auktion på matchtröjorna och jag var väldigt nöjd med att ropa hem den tröjan jag mest av allt ville ha, hemmatröjan med #16 på ryggtavlan. Berätta lite om Alexander Henriksson?

Han har sina absoluta styrkor i det offensiva spelet där han är stark, svårstoppad och har ett bra skott. Han är viktig för oss med sin attityd och kampspel samt att han är ett ständig hot som motståndarna måste hålla ett extra öga på när han är på isen.

Har extra ögon på sig…

Jag har två läsarfrågor här på temat BoIS, den första är lite pang på rödbetan karaktär och lyder, hur gör man för att hålla känslorna i schack när man möter det lag man ska hata mest?

-Hm, ja om man inför vissa matcher när man känner att man har hamnat på en lite för mycket lagomnivå vad det gäller känslomässigt så är man inte orolig för att det ska dippa en sådan här dag i varje fall. Det gäller väl att prata om just det att vi ska fokusera på vårt spel och göra rätt saker och självklart ska det vara med viss del av känslor men det ska ändå vara så pass kontrollerat att man kan vinna matcher.

Den andra lyder, kommer vi checka lika hårt som i de två derbyna på försäsongen och på så sätt få dem till att göra misstag?

-Ja vi vill sätta press på våra motståndare när vi har den möjligheten, det har vi velat hela tiden. Sedan kanske det syns tydligare i vissa matcher men det beror lite på vilka man möter och hur de agerar. Det tror jag vi pratat om förut att i vårt spel vill vi sätta hög press och vi vill göra det när vi ligger så pass nära att vi kan tjäna på det och vi har väl för avsikt att göra det imorgon med.

Ibland fungerar det och ibland fungerar det mindre?

-Ja och det viktiga är att det inte är det enda man har! Är du som förstagubbe tre fyra fem meter från en rättvänd spelare kanske du väljer att inte gå för fullt utan då samlar man ihop sig istället så det är situationsanpassat. Men kommer vi rätt på det vill vi absolut sätta hög press.

Derby mot BoIS i Billingehov betyder publikfester så söndagens derby kommer ju verkligen bryta ny mark när det bara blir 50 personer i publiken, tror du det kommer påverka mycket och i så fall hur?

-Innan påverkar det absolut inte med laddningen. Jag känner att vi redan har ett derbyfokus men det är klart att hade det varit två och ett halv tusen eller tre tusen på läktaren tror jag nog att det kan påverka på många sätt därute. Det är ju en energi som man som hemmalag gärna har med sig i ryggen så att jag vet inte vad man ska säga att det påverkar och inte påverkar men det är klart att det är en positiv bild för ett hemmalag att ha så mycket folk i ryggen så det kommer vi sakna.

Ja det blir spännande att se hur det kommer att påverka för egentligen är det ingen som vet!

-Nej det gör man ju faktiskt inte. Man får ha full respekt för det som händer i världen men när man bara lever i sin lilla bubbla är ju detta en match som man verkligen vill ha folk där. Det är ändå två lag som har startat poängmässigt bra på säsongen och ligger två och trea så det är klart att det hade varit ganska mycket folk på Billingehov kan jag tänka mig under normala omständigheter.

Hur går tankarna inför matchen?

-Ja idag har vi förberett oss precis som vanligt med träning och en liten kort matchgenomgång därefter och annars så försöker vi väl koppla på först imorgon. Dagens träning har varit precis som alla andra där vi försökt att fokusera på vårt spel och detaljer såsom att vi vill få lite bättre fart i powerplay till exempel och lite hetare där och sedan tar vi det därifrån. Men det beror inte just på att det är derby utan det är en av de bitar i spelet som vi vill jobba med just för stunden.

Sista frågan blir som vanligt, vem ställer du?

-Robin (Wallin) står mot Mariestad.

Hoppas du får vara med grabbarna och fira en härlig seger efter slutsignalen, lycka till!

-Tack så mycket!

Vem vill inte se ett av hockeyettans absolut hetaste derby! Nu ser vi till att sätta tittarrekord för våra webbtevesändningar. Länk till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-mariestad-bois-hc-dt1yg

Och det där med corona och hur det påverkar alla hockeyklubbar känner ni till vid det här laget. Men den viktigaste klubben att hjälpa, tillika Skaraborgs flaggskepp inom hockey, är naturligtvis Skövde IK och därför vädjar vi ödmjukast om bidrag från de som känner att de orkar med. Hur du går tillväga hittar du här. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=167603

För er som sitter i en bil någonstans påväg och inte kan se matchen. Så finns även P4 Skaraborgs underhållande sändning från matchen med Jens Prytz och Anders Spaak att tillgå i appen Sveriges Radio Play, under fliken ”extrasändningar”.

Och för de som kanske har input till mig och mina frågor jag ställer till Fredrik Ljunggren blir jag jätteglad om ni mailar in det till [email protected]

SKARABORGS STOLTHET HETER SIK, HETER SIK, HETER SIK!