Inför Malungs IF – SIK

Segertåget rullar, är Malung en hållplats eller ändstation?

En gedigen insats av våra röda, gula och blå krigare mot seriefavoriten Borlänge bäddade för den åttonde segern i vår härliga svit. Det är ett duktigt lag med självförtroende som under söndagen ger sig iväg till Malung i Dalarna för match mot en motståndare som på papperet ser lättare ut en vår senaste. Men huruvida motståndet är lättare eller inte bestämmer inget ”på papperet”, Malungs IF vet nämligen också hur man besegrar ett topplag. Fråga Borlänge hur det känns att åka från den byn med en förlust i bagaget. I Malung som samhälle vävs gammal och ny hockeykultur samman i begreppen Jofa och Sveriges första hockeygymnasium för tjejer och det är vackert så det förslår.

Det är ovanligt lugnt här i katakomberna nu när i princip all verksamhet är satt på paus?

-Ja det var lugnare än vanligt, konstaterar Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren.

Segersviten växer vidare, grattis!

-Tack så mycket!

Borlänge var bra men ni tog er ann uppgiften över sextio minuter på det kanske bästa sättet hittills över säsongen och tar en mycket rättvis seger, berätta om onsdagens match?

-Jag håller med om att det var en bra match över sextio minuter som vi får till på ett sätt som vi kanske, ja vi har haft höga toppar förut men den här var jämn och bra rakt över. Vi möter ett bra Borlänge och jag tycker väl att det är den matchen som har spelats i högst tempo utav de vi haft i serien. Det var två lag som bjöd på mycket fart och bra spel så det var en bra hockeyettanmatch och jag tycker vi gjorde det väldigt väldigt bra.

Jag tycker att ni väver samman individuell skicklighet och styrkan i att tävla som ett lag på ett fantastiskt sätt och saker som du ofta nämner som tålamod, hålla motståndarna på utsidan och gå för det när man har läge verkligen beskriver er insats?

-Ja det kan jag hålla med om. Jag tycker att offensivt har vi mycket kvalitéer att gå på, defensivt självklart jätteduktiga där också där vi ändå har en lite större trygghet och struktur. Framförallt under andra perioden får ju Borlänge lite långa anfall på oss men jag tycker ju precis som du säger att vi har tålamod, ligger på rätt sida och vinner de viktiga puckarna så att vi kan gå därifrån.

Senast pratade vi lite om powerplay och du menade på att de som haft förtroendet under säsongen visat att de behärskar det. Vi hade ett pp vardera i de två första perioderna och där bevisade ni sanningen i det?

-Ja vi har väl gjort mest mål i serien i powerplay så det känns ju som vi har ganska så bra koll på det.

Och pucken gick ju bra!

-Ja men jag tycker väl vi hade en dipp i några matcher där det inte var riktigt det höga tempot vi ville. Sedan har vi jobbat med det och tycker att även mot BoIS hade vi det, starten på powerplay var mycket bättre och tycker vi har det bra mot Borlänge också.

Smolk i bägaren var att Erik Dahné fick kliva av med ordentligt ont i knät, vad hände och hur är statusen?

-Ja han är inte spelklar till Malung, det är han inte. Han provade på is idag men kände sig inte riktigt trygg så att vi väntar några dagar till.

Det var det i vilket fall ingen säsong då som är spolierad!

-Nej men det är det inte och det är positivt. Han var och kollade upp det igår och det var positiva besked så han fick pröva idag men kände sig inte riktigt trygg så vi skjuter på det några dagar till.

Hur ser det ut förövrigt på skade och sjukfronten?

-Det är ju Dahné och Martin (Olsson) som är skadade. Weiler (Anton) kommer tillbaka efter sin avstängning så han är tillgänglig också. Annars ingen frånvaro och inga nya på det viset.

På tal om Weiler så har jag en läsarfråga just kring det att han nu kommer tillbaka, läsaren undrar vilken kedja Weiler kommer lira i?

-Ja nu blir det med Möller (Erik) och Frödelius (William).

Weiler har stått uppsatt, tror jag, som vänstervinge i matcherna som han spelat, vad är det för egenskaper du vill ha hos en ytterforward som är viktigast för vilken kant han spelar på?

-Kanterna har ingen större betydelse egentligen utan det är samma funktion på båda tycker jag. Våra ytterforwards ska ha en stor del i både press spel och anfallsspel, försvarsspel högt upp i banan och hemgångar, höger eller vänster har i princip samma roll så det är ingen större skillnad.

Förra gången pratade vi om Erik Dahné och till denna säsong har Skövde valt att även lyfta upp broder Fredrik till A-laget, berätta om #3 Fredrik Dahné?

-Han har sina styrkor i spel med puck. Bra spelsinne, spelar väldigt vårdat och trots ung ålder vågar han hålla i och vågar spela sitt spel även med oss även om det inte har blivit så mycket. Han var ju med på träningsmatcherna och spelade men ingenting under serien, ingen istid i vilket fall, men han håller på att växa in i det på ett väldigt bra sätt. Hans absoluta styrkor ligger i spelet med puck och att hitta kreativa lösningar.

De senaste träningarna dagen innan match har du haft genomgång på video efter träningen, berätta lite om det tränarverktyget och hur du använder det?

-Det vi tittar på när vi tar in dem i lite mindre grupper här är motståndarnas powerplay och boxplay egentligen, det är det vi har tittat mest på. Ser vi något specifikt i fem mot fem spelet kan vi visa det också och har gjort det någon enstaka gång men annars är det väl egentligen bara för att vara lite förberedd på vad som händer därute. Vissa saker kan man ha botemedel mot och vissa saker är bara bra att känna till och veta att det är ungefär såhär det kommer att se ut. Exempelvis Borlänge senast så satte de ganska tydlig press i sitt boxplay vilket vi ville hitta en lösning på tills det att vi fick lugn och ro och man kunde ställa upp och det tycker jag att vi löste på ett bra sätt. Det hade man säkert gjort ändå men det är ändå bra att vara förberedd på det och veta att det är så det ser ut så man inte blir överraskad. Så det är de bitarna vi lägger mest krut på.

Det är rätt häftigt egentligen, det går så snabbt därute att det nästan är konstigt att de hinner tänka någonting?

-Det är ju inte alltid det blir som man vill såklart men jag tycker ändå någonstans att det kan vara ganska bra att veta. Om man tar som exempel motståndarnas powerplay och de har invanda mönster så går det ganska fort och då gäller det ju att veta ungefär vad som ska hända så man inte blir bortspelad i onödan i vilket fall. Sedan är det klart att med en man mer finns det inte bara en variant på dem utan det är många saker som händer så man får väl titta på sina rörelsemönster och förbereda sig så gott som möjligt i vilket fall.

Chans på nionde raka nu när ni åker till Malung. Berätta lite vad du vet om motståndaren och  dina tankar inför matchen?

-Ja jag tycker att Malung är ett lag som, ja det jag har sett av dem i de matcherna jag försökt titta på här i slutet så har de spelat ett gediget försvarsspel tycker jag och snabba omställningar med ett hårt arbetande lag. Det jag har sett av dem är deras två senaste hemmamatcher och då har de vunnit mot både Köping och Borlänge så att de har ett starkt hemmafacit här de senaste matcherna så det blir en tuff nöt för oss att knäcka. Det gäller att vara på tå och göra jobbet fullt ut över sextio minuter.

Jag kollade lite på statistiken för spelformen med ojämnt antal spelare i de bägge lagen och Skövde ståtar med näst bäst powerplay och Malung med det minst effektiva boxplayen hittills i serien, där kanske söndagens match kommer avgöras?

-Ja det är en av delarna vi tittar på innan som sagt och jag tror väl att Malung har jobbat ganska mycket med sitt boxplay för att komma rätt. Jag har också sett det att jag tror de släppt in sexton mål i boxplay och låg längst ned i den statistiken. Men jag såg att i deras tre senaste matcher har de bara släppt in två i boxplay så att någonting har de gjort som gör att de ändå har blivit stabilare där. Det är sådant som händer hela tiden, man hamnar lite snett på det från början och sedan får man väl skruva om lite och det känns någonstans som att de har gjort det och statistik över tid är ju detta men om man tittar på de tre senaste så har de bara släppt två i boxplay så att det känns som att de har stärkt upp det. Men jag hoppas att vårt powerplay ska fortsätta att vara bra och att vi kan utnyttja numerära överläge.

Det är väl så med statistik att ju längre tid det går så tenderar det att glida ihop i mittfåran?

-Jo men så blir det ju.

Vem ställer du?

-Hugo (Fagerblom)!

Då önskar jag lycka till!

-Tack så mycket!

Matchen sänds på webbteve https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-malungs-if-skovde-ik-caxcmm och nu när det blir fortsatt max femtio åskådare får man vara glad för det lilla. Se till att teckna dig för månadsabonnemang där du kan se rubbet en månad i taget för ynkliga 299 kronor. https://live.hockeyettan.se/subscribe Ser du dessutom till att ange Skövde IK som din favoritförening får SIK en liten bit av kakan.

Och som alla vet, klubben behöver ditt ekonomiska stöd för att överleva säsongen nu när publikintäkterna uteblir. Här hittar du information om hur du kan hjälpa till. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=168048

Skicka gärna in läsarfrågor via mail till [email protected]

NU GÅR VI FÖR NIONDE RAKA!