Inför HC Dalen – SIK

Tidig seriefinal när serien vänder

En jättebra första halva av serien och nu när vi går in i andra halvan är det HC Dalen som vi på nytt möter. Dalen och Skövde IK toppar serietabellen och då är det i nuläget en seriefinal som skall spelas under söndagen. Ett Dalen som vi känner rätt väl efter att ha mött dem i två träningsmatcher och en seriematch. När röken har lagt sig på söndagskvällen kommer de bägge lagen fortsatt vare etta och tvåa i tabellen, frågan är bara vilket av lagen som är etta och vilket som är tvåa?

Back on track och även om det är ett tag sedan får jag gratulera till segern över Kumla senast!

-Tack så mycket, svarar Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren med van och rutinerad stämma.

En inledning som luktade tvåsiffrigt ändrade skepnad till tre poäng som kunde ha hamnat var som helst, berätta om matchen?

-Ja nu var det ju ganska länge sedan, hehe. Men jag håller med om att vi startade väldigt frejdigt och i bra fart och skapade några anfall och lägen men när de fick utdelning svängde det lite. Jag tycker någon stans att vi spelar bra anfallshockey, vi får ha mycket puck, ibland åker vi på lite vändningar som är lite luriga tycker jag och sedan ju längre matchen går ju mer känns det som att Kumla tuffar till sig också. Men det blev tre poäng och det är vi nöjda med.

Det psykologiska spelet är minst lika viktigt som det ni tränat på?

-Ja det är klart att det är viktigt och som vi pratat om tidigare, vi känner att vi har vunnit jämna matcher och känner att vi har en trygghet i det och det gör ju att vi liksom går hela vägen såklart.

Ni jobbar varje dag med de tekniska och taktiska bitarna, hur jobbar ni med de psykologiska bitarna?

-Det är jag och Krusell (Jimmy) som är hobbypsykologer i så fall, skrattar Fredrik. Nej men vi jobbar inte med det på det viset. Man försöker ju skapa en trygghet i hur man spelar och då någonstans blir det ju att man känner en trygghet i det också och det är klart att det sätter sig ju på skallarna när man vet att man kan göra bra saker, är man känner att man är ett bra lag.

En av de viktigare spelarna i laget fick avbryta matchen i förtid, hur är statusen på Jesper Emanuelsson?

-Han tränar idag och spelar imorgon.

Hur är det för övrigt i laget med skador och sjukdomar?

-Robin (Wallin) inte spelklar till imorgon, skada. Lillebror Dahné (Fredrik) skada, Weiler (Anton) lite förkyld och Martin (Olsson) är inte startklar ännu.

Vi har en Skarakille i laget som gjorde en hel del av sin juniortid här i Skövde men som senior bland annat representerat söndagens motståndare, hockeyallsvenskan med Kristianstad och länsrivalen Mariestad, berätta om backen Joel Werner?

-En allroundback som är duktig i alla delar av spelet. Jag tycker att han läser spelet bra, han är duktig i både anfall och försvar. Jag tycker han har en jättestyrka i hur han sticker ut, hur han hämtar puck i egen zon, hur han vrider och vänder och får bort motståndarna, han är väldigt rörlig och duktig på det. Jag tycker att det är en back som är väldigt duktig på att göra det enkla och det är inte alltid det lättaste det heller vilket gör att han sätter igång spelet snabbt och han får andra runt ikring sig att bli väldigt bra.

Joel har svart bälte i puckhämt

Jag har ett knippe läsarfrågor här. Vi startar med en november fråga där en läsare undrar om laget samlar in pengar till cancerfonden via mustaschkampen denna månad?

-Det är inga mustascher är det inte. Varför vet jag faktiskt inte, jag frågade dem häromdagen men de hade inget bra svar själva.

En annan fråga lyder, vad har ni fokuserat träningen på under speluppehållet?

-Först tog vi ju ledigt tre dagar. Efter det har vi väl egentligen fokuserat på att fortsätta bygga med fart, fortsätta jobba med spelvändningar, hur vi tar oss igenom mittzon och försvarar mittzon vilket är samma sak kan man ju säga och så lite powerplay, boxplay med fokus på boxplay då.

En läsare har en fråga relaterad till Corona och hur det pausat en hel del av år verksamhet. Juniorligorna Skövde IK spelar i får inte spela matcher eller träna på is innan nyår, hur påverkar det A-laget?

-Att vårat juniorlag inte är aktiva, ja det är klart att just att det är mycket juniorlag där man säger att smittan har kommit ifrån om jag förstått det rätt är det väl därför de har pausat dem helt och hållet. För oss påverkar det egentligen när man saknar folk, det finns ju ingen att plocka upp på det viset, det är orättvist mot alla om man ska plocka upp någon junior som inte vart på is på två veckor till exempel. Däremot har vi med oss Fritz (Abrahamsson) i princip hela tiden så at vi har en målvaktsbackup om det skulle vara någonting så vi har tränat med tre målvakter.

Och den sista handlar om den kommande matchen och lyder, senast vi mötte Dalen ledde vi med två mål med fem minuter kvar att spela men 22 ödesdigra sekunder gjorde att de kvitterade och vann sedan i sudden, hur mycket pratar ni om det inför returmötet?

-Vi pratar ingenting om det att vi släppte två mål mot dem på 22 sekunder. Däremot pratar vi om vårt spel och hur vi ska hantera ett skickligt Dalen. Det vi har pratat om idag är väl egentligen bara powerplay, boxplay och sedan kliver man in och pratar lite mer fem mot fem spel imorgon men absolut inget om den specifika händelsen.

En materialarefråga eller snarare en materialaresynpunkt har jag fått också, de menar på att det fikas för mycket på bortamatcherna?

-Ja det beror ju lite på, när man har Basse med är det väldigt mycket bullar så jag tycker nog att han är lite ansvarig för det i så fall, svarar en gravallvarlig Fredrik.

Sedan har jag själv en sådan där tråkig Coronafråga. Ni har fått ännu hårdare restriktioner på laget sedan senaste matchen, vad gäller det för grejer?

-Vad det gäller under matcher så är det hur man går av och på is, hur man är precis innan match i den här lilla klungan man har och hur man målfirar egentligen är de grejerna som kommer synas egentligen där det ska vara avstånd och en del saker är borttagna. Inget tack efter matchen heller.

Här i lokalerna bytte ni ju omklädningsrum i måndags?

-Vi testade lite men vet inte om det blev bättre så vi får se hur vi hanterar det men vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

Det med byte av omklädningsrummen var alltså på eget bevåg?

-Det var inget krav att någon varit här och sagt till oss att vi måste göra så utan det var mer för att vi ville se om det kunde bli bättre med avstånd och sådant och jag vet inte utan vi får utvärdera och vi gör allt vi kan. Vi följer de direktiven som finns men även att man ska göra det så bra som möjligt för oss också och att vi hittar egna vägar för att det ska fungera.

Dalen på söndag som är serieledare men på samma poäng som SIK och segraren kommer ligga etta i tabellen, hur går dina tankar inför matchen?

-Lite som jag pratade om förut att vi förbereder oss under veckan med fokus på vårt spel, vi förbereder oss genom att titta lite på motståndarens powerplay, boxplay lite grand som vi har gjort den sista tiden så det är inget nytt med det. Vi har ju mött Dalen tre gånger så vi känner varandra ganska bra. Det är ett spelskickligt lag som är väldigt luriga, kommer igenom mittzon med bra fart, de har en del väldigt skickliga forwards och backar också för den delen men jag upplever väl att vi är ett väldigt skickligt lag också så vi ska möta dem med vår fart och vår skicklighet.

En annan intressant aspekt är ju att se hur första matchen på en och en halv vecka kontra tredje matchen på fem dagar sitter i ben och huvud i de olika lagen?

-Ja vi har ju olika förutsättningar till matchen om man jämför hur det är till normalfall när bägge lagen oftast följer samma matchcykel om man säger så. Men det är en speciell säsong och jag tror väl inte att det är något vi behöver fundera på. Hockeyspelare gillar att spela tätt med matcher, det är roligt och inget man tycker är jobbigt på något sätt så jag tror inte det är något problem för dem. För oss känns det som att vi haft en bra vecka och det ska bli kul att komma igång med matchandet igen så jag är inte orolig att vi har tappat något på den här tiden heller,

Och naturligtvis blir det Hugo Fagerblom som startar i mål?

-Ja!

Lycka till!

-Tack!

 

Länk till livesändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-hc-dalen-skovde-ik-m8rgzs

Och precis som vanligt, känner du att du har några slantar över som du vill hjälpa klubben i våra hjärtan med tar SIK ödmjukt emot det. Klubben har en pågående insamling kallad ”SIK Stödet”. Ni stödjer oss genom att swisha valfritt belopp till swishnummer 123 538 33 69 eller via bankgiro till 655–2756. Märk betalningen ”SIK-stödet”

Jag tackar varmt för läsarfrågor som ni mailar till [email protected].

Linden Hockey har på grund av Covid 19 fått stänga ned sin verksamhet och av den anledningen är onsdagens hemmamatch mot dem inställd. Nytt speldatum är inte fastställt i skrivande stund.