Inför Borlänge HF – SIK

Nej det vill sig inte så som det gjorde första halvan av grundserien och kanske var det tur att vi inledde serien som vi gjorde nu när strecket faktiskt kryper närmre. Ingen ko på isen ännu då vi fortfarande har bra marginaler men vi måste hitta tillbaka på vinnarspåret igen för ingenting är klart! Det skulle passa utomordentligt bra att studsa tillbaks redan nu under onsdagskvällen när spelarbussen styr färden till Dalarna och Borlänge ishall.

Hur är det, har besvikelsen hunnit lägga sig?

-Ja nu har det gjort det, konstaterar Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren!

-När vi klev på isen idag har vi inte haft tid att fundera på vad som har varit utan nu tittar vi framåt mot onsdagens drabbning. Självklart behövde vi avhandla det som var och prata igenom matchen som vi gör men oavsett vinst eller förlust så när vi kliver på isen igen så ska vi blicka framåt.

En hemsk förlust men vi får vara konsekventa så du får berätta om söndagens match?

-Ja framförallt andraperioden är det väl där vi blir lite sönderåkta tycker jag, där vi ligger lite för långt ifrån våra motståndare, ligger lite för långt ifrån i mittzonspelet och de får vända på oss väldigt snabbt. Jag tycker att de gånger vi forecheckar och inte får fast dem så är de ganska skickliga på att vända och ta åkningar med sina forwards som kommer med bra fart i mittzon. Fyra utav målen sker från det att vi haft tekning i anfallszon och så går det bara några sekunder så är det mål i andra änden så att det är ju flera likvärdiga vilket är väldigt surt såklart.

-Sedan är det skönt såklart att vi stoppar blödningen efter andra perioden och vinner tredje med 3–0. Det är lätt att det går åt andra hållet också, att det fortsätter liksom så att det får vi vara nöjda med att det bromsas och gör att vi får vinna en tredjeperiod och göra 3–0 där, det tycker jag var skönt.

Efter den andraperioden var åtminstone jag så långt ned i skorna som jag kan komma och då tänker man på hur det måste ha känts för er. Det imponerar ändå att ni lyckades snygga till det i sista och slippa dyngförnedring. Vad säger du i andra periodpausen för att få till någon form av gnista?

-För det första så tror jag väl att grabbarna själva hade ett och annat att säga. När jag kom in så tror jag nog de hade börjat själva. Det är väl inga taktiska grejer man kan gå in och gå igenom då utan då handlar det om att hitta tillbaka till någon form av stolthet och heder i det vi gör och se till att gå ut och göra något bra istället med det som är kvar. Ta det byte för byte liksom och backa bandet och säga samma saker som vi sade innan matchen och ställa upp för varandra och göra de sakerna rätt. Så det var från min sida en lugn och sansad period det sista för det hade runnit iväg för mycket för att man skulle kunna göra något annat. Jag tror att de hade haft ett snack själva också.

Det är lätt att förstå all den frustration som bubblar fram när det blir bråk i slutet men kostnaden för laget blir hög då Jesper Emanuelsson inte klarade av att hålla sig cool i båset. Vet du redan nu hur många matcher han blir avstängd?

-Nej, det vet jag inte!

Någon mer avstängning efter derbyt?

-Nej!

Lika bra att fråga om vi drog på oss några skador också?

-Nej, inget nytt.

Hur kommer förstalinan att se ut nu utan Jesper och är Oscar Forsmark och Henrik Thegel kvar?

-Nej det ställde ju till det lite för oss när han inte är tillgänglig såklart, eller ja det gör det ju när alla försvinner. Vi har väl gjort så att vi har väl backat bandet lite till hur det såg ut egentligen innan Lindenmatchen har vi närmat oss mer med formationerna för att hitta tillbaka till någon trygghet där. Så justeringarna vi gjorde blev två matcher lång och egentligen enbart på grund av att vi vill kunna formera fyra kedjor som vi tycker känns bra. Så vi backar bandet som det såg ut innan i stor sett.

En notering från dagens träning när ni körde fem mot fyra. Du vet naturligtvis vad jag tänker på och är det den spelaren du kastar in i en av formationerna?

-Ja du tänker på xxx?

Ja det gör jag!

-Jo men han kommer att få en roll att ta fighten framför mål i det ena powerplayet. Han och hans kedjekamrater senast är väl de som står upp fullt ut i sextio minuter till exempel och han har krigat på bra under en tid så han är värd den möjligheten.

Vi kan ju lämna det namnet öppet för spekulation fram till Skövdes första pp tänker jag?

-Ja det får du gärna göra, ler Fredrik.

Hörsel är inte någon paradgren men när de två jag stod tillsammans med idag inte kacklade så kunde jag höra delar av dina genomgångar. Du använde dig av begreppet överbelastning en gång som jag hörde. Förklara det begreppet?

-Då var det i egen zon som vi pratade om just då. Vi vill ju alltid vara starka på insidan i egen zon och vinna ytorna framför mål men när vi har en förstagubbe som går ut och vi får lite hugg vill vi vara lite snabbare med tvåan och ibland också en trea för att kunna tighta till det lite och skapa ett numerärt överläge i försvarsspelet. Det var det vi försökte prata lite om.

Det kastas ju lite gliringar lite fram och tillbaka här i korridoren och jag antar att det är likadant därinne i omklädningsrummet och ute på träningarna, precis som det ska vara när man har roligt. Men behöver du göra något för att det ska hålla en bra balans i det?

-Det tycker jag inte att jag behöver göra. Jag tycker det känns som att vi har det på en bra nivå.

Hur mycket kompis kan man som tränare vara med sina spelare och hur hanterar du en sådan sak för att hålla det där du vill?

-Ja vad menar du med kompis, hehe?

Kompis, ja då tänker jag att man kanske börjar umgås privat.

-Nej det gör jag inte med någon spelare. Jag umgås inte med någon spelare privat och jag har väl ingen kontakt med någon utöver hockeymässigt egentligen då. Så är det såklart att när man är här så pratar man ju som med vem som helst och ibland blir det lite personliga samtal. Ibland kan man få samtal med kaptenen via telefonen också för att kanske förhöra sig om vad man tycker och tänker sådär. Men även i sådana samtal är det ju det hockeymässiga men här är det klart att man försöker prata med dem och se hur de mår och sådana saker. Men ingen personlig relation med någon,

Jag har en läsarfråga denna gången och den lyder, fyra raka torsk på bortaplan, fem om man räknar med Malung, vad ska vi göra för att vända trenden?

-Hmm, funderar Fredrik, det är en bra fråga och det är något vi noterat själva också. Nu är det ju bortamatcher vi har haft det sista när vi har varit inne i en liten negativ trend. Det handlar om att det vi vill göra från imorgon här är att vi ser till att gå ut och lita på det vi ska göra och verkligen bestämmer oss. Tänker vi de taktiska delarna ska vi se till att hålla ihop planen. Vi vill inte bli för stora i mittzon, vi vill att vi ska vara på rätt sida i hemgångar och inte tappa för mycket forwards i forechecken. Vi ska sätta press fortsatt såklart men vi behöver bli noggrannare i att inte hamna på rad med våra forwards och vi behöver bli noggrannare med att värdera vad våra forwards två och tre ska göra kanske. Det är väl en stor nyckel i hur vi tar våra hemgångar tycker vi och sedan vill vi ju fortsatt jobba med att ta oss ur zon på ett snabbt och enkelt sätt och därifrån gå på lite attack när vi har hamnat i de lägena.

-Det är väl de sakerna vi försöker jobba med just nu utöver grunderna med att tävla, ta pucken på mål och de klassiska sakerna. Hur vi tar oss hem, hur vi hanterar mittzonsspelet och att vi tar oss ur egen zon på ett snabbt och bra sätt.

Det var ett ordentligt svar tycker jag!

(Fredrik skrattar)

Sedan är ju materialarcheferna kreativa som vanligt och det börjar bli rutin nu att de häcklar Jimmy Krusell. (Jimmy skrattar) De undrar helt enkelt hur många Snickers och Cola det går åt på en såhär lång resa?

-Oj, funderar andretränaren. Jag kommer nog att köpa två Cola, det kommer jag göra garanterat. Det kan bli två Snickers också. Det måste man ha, det är bättre att ha än att inte ha känner jag, det är ändå några timmar i buss.

Det ryktas tydligen om att du har listat ut vem den skyldige skridskosliparen är, stämmer detta?

-Jag har funderat på namn och det är en som jag sade sist där och jag tror det är våran käre Lundström (Klubbchef Anders Lundström). Han går ju här hela dagarna själv och kan göra det här lite i smyg. Han säger att det inte är han men han har ett stort leende på läpparna också när han försöker förklara att det inte är han så att jag ska fortsätta att jobba på honom lite. Misstankarna ligger helt klart på honom.

Idag tänkte jag du skulle få berätta om William ”Willys” Johansson, och återvänder därmed till Fredrik med frågorna?

-Om vi pratar hockeymässigt så är det i grunden en väldigt spelskicklig back som har sina styrkor i att vända bort motståndare, hitta första spelaren längre upp i banan. Där tycker jag han har sina absoluta styrkor och även när han kommer upp på blålinjen har han ett bra rörelsemönster och skicklig på att hitta igenom med skott. Men absoluta styrkorna i spelet med puck och sätta iväg spelet på ett bra sätt och få forwards och åka så de blir spelbara.

-Jag började ju med det hockeymässiga för han har ju haft en olycklig start på säsongen med lång frånvaro men han har börjat komma igång här nu och närmar sig, han får ju mer och mer istid och det är kul att se att han tar för sig, att han är på gång ordentligt.

Willys hittar spel

Hur har vi det på sjuk och skadefronten?

-Inget nytt utan samma läge.

Jag såg att Fredrik Dahné var med lite ute på isen i vilket fall!

-Ja det känns bättre för honom så han testade lite hur det kändes.

Roligt om han börjar närma sig?

-Ja absolut!

En riktigt lång resa under onsdagen till Borlänge, när åker ni och blir det mat längs vägen?

-Vi åker halv ett och stannar och käkar efter två och en halv, tre timmar någonstans. Så vi käkar innan vi åker och sedan stannar vi och käkar på vägen.

Returmöte mot Borlänge, hur går tankarna inför matchen och hur ska ni gripa er ann den för att knipa poäng?

-Ja en del utav det tycker jag att jag svarade på den förra frågan hur vi ska hantera bortamatch efter en lite tuffare sejour med det och det är väl det som är grejen. Men också komma ihåg vad vi gjorde bra mot Borlänge senast, det var en väldigt väldigt fartfylld match där de stod för mycket fart och vi hakade på det och gjorde det väldigt väldigt bra så att som vi pratade om förut, se till att vi inte blir långa mellan backar och forwards, att vi tar oss ur egen zon på ett snabbt och bra sätt och sedan ha bra fart på pucken och bra fart på skridskorna.

I fotboll händer det att man kan spela på den poäng man har vid matchstart, finns det någon hockeymatch där man kan gå in med samma målsättning.

-Nej det är väldigt svårt att kliva in och spela 0–0. Men sedan kan man ju ha olika ingångar i matcher att man ska ha ett fokus på ett bra försvarsspel och ta det som bjuds ibland. Det går att göra men det var kanske mer så förr på bortamatcher att man åkte och försvarade sig till poäng. Vi kommer åka dit upp och tävla om tre poäng.

Jag tror det var den legendariska Tidaholmaren Tomas Högberg, frid över hans minne, som förklarade för mig att som målvakt ska du alltid vilja bli hjälte. Mot Borlänge, vilken av våra två fullvuxna målvakter får chansen att bli hjälte?

-Robin (Wallin)!

Vi är många här hemma i Skövde som har stora förhoppningar på er i vinter. Se nu till att käka taggtråd med chilikrydda på matstoppet på vägen upp och ett stort lycka till!

-Tack så mycket!

Webbsändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-borlange-hf-skovde-ik-9dj8ni

Skicka gärna in läsarfrågor via mail till [email protected]

Robin Wallin får chansen att bli hjälten mellan stolparna i Borlänge. Alla tummar för att han blir den hjälte han är. Men vilka mer vill bli hjältar? Det är dags nu att alla drygt tjugo tar chansen att bli hjältar på en och samma gång!

LYCKA TILL NU GUBBAR OCH GÖR BÅDE OSS OCH ER STOLTA!