Inför Mariestad BoIS HC – SIK

Då var det då dags för derby mot länsrivalen Mariestad ännu en gång. Går vi inte till Play in eller Playoff är detta garanterat säsongens sista derby. Tar vi oss över strecket kan det teoretiskt bli både två och tre derbymöten till efter onsdagens möte och inte mig emot. Men med endast sex matcher kvar av allettan för Skövde att spela och en sista plats i tabellen så vore det nog önskvärt med en seger. Jag citerar en Skövdesupporterprofil ”Ta i, kämpa, spänn kroppen, ha kul” och lägger själv till ”kriga, slåss!”

Får ju börja med en privat fråga då du ju har barn hemma, har du sportlovsledigt, inleder jag dagens frågestund med Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren?

-Nej, jag har inte sportlovsledigt, jag jobbar. Rent krasst kunde jag inte riktigt med att ta sportlovsledigt. Jag hade ju två semesterdagar förra veckan då vi var ute och åkte så jag behöver jobba.

Du prioriterar hockeyn framför familjen precis som jag?

-Haha, nej men det var inte så mycket att välja på när vi skulle till Visby.

Söndagens match då. Som jag uppfattar det ser det rätt ok ut fram till ni gör 1–0 men när Huddinge svarar med att snäppa upp där tappar vi en del av det fina försvarsspel vi haft det senaste och ser stressade ut. Vad är din bild av matchen?

-Jag håller också med om att vi startar den bra och att det är en jämn förstaperiod egentligen. Huddinge är ju vassa de också men jag tycker absolut att vi startar bra. Det som händer är väl en kombination av att Huddinge ökar lite och jagar oss betydligt hårdare och vi kanske inte riktigt hanterar det. Jag tycker att de snäppar upp i skridskoåkning och fart och vi hanterar inte det riktigt så bra som vi gjort den sista tiden men jag tycker ändå någonstans när min frustration har släppt att så länge vi orkade mentalt tycker jag vi hanterar det bra. Jag tror nog att det är där det brister lite tillslut efter både tufft resande och tufft matchande och lite kort om folk. Det är inte hela sanningen såklart men jag tycker någonstans att vi mentalt inte orkar riktigt och det är då vi tappar lite saker som vi gjort bra innan med snabba till puck, snabba beslut, se till så att vi inte tappar insidan i egen zon till exempel som jag tycker vi gjort väldigt väldigt bra över tid nu. Det kändes som vi tappade lite energi vid halva matchen ungefär. Självklart är det delar i spelet vi kan göra bättre men det kändes ändå som att vi tappade lite energi under resans gång.

Adam Thilander var tillbaka men Samuel Gustavsson blev inte riktigt spelklar. Hur funkade det för ”Thilly” efter många matchers frånvaro?

-Nej men det funkade bra. Han spelade som han brukar och det var inga konstigheter. Det är klart att har man missat så många veckor är det väl konstigt om man inte, men han säger själv att det känns bra och vi tycker det såg bra ut men sedan är det som för vem som helst som har varit sjuk, det tar ett tag innan kroppen är som vanligt men det var inga problem alls.

Och Samuel, han var inte med?

-Nej han pausade väl någon dag till men han är redo till derbyt.

Hur ser det ut på sjuk och skadefronten?

-Nej men det har ljusnat nu. Thegel (Henrik) är tillbaka och Frödelius (William) är tillbaka och Samuel är ju tillbaka så det är väl skador på Dahné (Erik), Emanuelsson (Jesper) och Martin (Olsson). Nu har det ljusnat lite.

Lite positiv kritik här. Kedjan med bröderna Lundmark (David och Anton) som kör på flankerna om vår center Lukas Johansson, det är verkligen underhållande att se dem in action. Kommer de fortsätta spela ihop och vad säger du om deras framfart?

-Jag håller med om att det har varit en kedja som har fungerat väldigt bra och Lukas har centrat väldigt bra mellan dem. Thegel kommer vara center där till imorgon så en liten justering men bröderna går ihop fortfarande. Men jag tycker den kedjan var väldigt stark senast och har varit det de två senaste matcherna. Det hoppas vi de kan fortsätta att vara.

Jag antar att Lukas är tillbaka i energikedjan nu när Frödelius är tillbaka?

-Ja det är han!

Min bild av vårt försvarsspel är att ni ofta är duktiga på att forechecka och att ni är duktiga på att hålla motståndarna på utsidan och vara i skottlinjen i egen zon men att motståndarna ofta får ta sig genom mittzon rätt enkelt. Hur kommenterar du det påståendet?

-Ja de gånger vi missar i forechecken så blir det så för då hamnar vi lite på fel sida och då får man backchecka istället. Så de gånger vi kommer lite sent fram så blir det ju absolut att mittzon blir lite för ledig. Man vill ju att det ska vara ett samarbete mellan backar och forwards så det inte blir för stora glapp däremellan och har man forwards på väg åt rätt håll och kan täppa till ytor kan backarna hålla linjerna på ett mycket bättre sätt. Jag håller med om att vi tappar det emellanåt och det är antingen när vi haft puck i anfallszon och vi spelar anfallshockey, att vi kanske blir lite ivriga och att de kommer före oss eller när vi har kommit lite snett på det i press spelet fram.

Jag vänder mig nu till andretränaren Jimmy Krusell. Ingen fråga från materialarcheferna idag heller, du måste ha skrämt skiten ur dem?

-Hehe, skrattar Jimmy. Ja jag har nog markerat lite, skrattar han. (Materialarcheferna har lovat mig en lunta med frågor till sista inför för säsongen då de kan känna sig rätt safe)

Jag vänder mig åter till Fredrik och förklarar att idag har jag bara en läsarfråga men att den har kommit från flera och den lyder. En del spelare har trampat vatten det senaste, är det läge att flytta runt lite i kedjorna för att få mer energi?

-Vi har gjort några små justeringar, det har vi gjort. Inte mycket men lite grand har vi gjort ja men det beror ju också på att vi fått tillbaka lite folk och vill hitta rätt men det är nog någon justering i alla kedjor.

Mariestad på bortaplan i något som kan bli säsongens sista derby, tändvätska bör det finnas så det räcker och blir över. Hur går dina tankar inför onsdagens match?

-Nej men jag håller med om att tändvätskan finns och vi känner oss väldigt väldigt laddade och även om inte poängen har ramlat in som vi vill så tycker jag vi haft en positiv trend spelmässigt och arbetsmässigt förutom halva Huddingematchen här. Vi känner väl att vi har lite revansch att utkräva här på Mariestad. Vi tycker att vi hade dem ju på försäsongen, sedan har de växt in i det och vunnit mot oss det sista så att det känns som att det är dags för oss att kliva upp och göra en riktigt riktigt bra match mot Mariestad. Jag tycker att den kommer perfekt i tiden för oss och en derbykänsla direkt efter en sådan tung förlust som i söndags så tror jag att det är väldigt väldigt lätt att ladda batterierna. Det ska bli skitkul att åka till Mariestad.

Och i mål hittar vi?

-Robin (Wallin)!

Lycka till!

-Tack så mycket!

I helgens Beijer Hockey Games som spelades i Malmö var Skövdesonen och hockeyambassadören Max Friberg lagkapten i Sveriges Tre Kronor, en uppgift han sköte med den äran. När Sverige under söndagen besegrade de Finska Lejonen med 3–0 utsågs Max till matchens lirare. Det är inte utan att man som supporter till Skövde IK känner sig oerhört glad och stolt när Max valde att skänka sina prispengar till sin moderklubb Skövde IK. Vi är många som älskar dig Max!

Att Max Friberg var något extra såg vi Skövdesupportrar tidigt och säsongen 09/10 röstade vi fram honom som Årets Spelare. Vem blir Årets Spelare säsongen 20/21? Det kan du vara med och påverka och information om röstningen hittar du här. https://www.rebellerna.com

Länk till webbsändningen hittar du här. https://embed.staylive.tv/livestream/38922 Matchen sänds gratis vilket innebär några sparade kronor. Ett förslag till hur ni ska använda dessa sparade slantar hittar ni under följande länk. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=177300

Har du frågor eller funderingar framför jag dem gärna till Skövdetränaren Fredrik Ljunggren. Skicka dina läsarfrågor via mail till [email protected]

KRIGA SKÖVDE KRIGA!            KRIGA SKÖVDE KRIGA!              KRIGA SKÖVDE KRIGA!