SIK föll med tennissiffror mot Kumla

Bortamatchen i Kumla blev ingen tillställning för Skövde IK. Laget åkte under onsdagskvällen till bortaplan med goda förhoppningar om att öka på poängskörden men ett påslaget Kumla fick redan i första perioden matchen dit de ville och besegrar Skövde IK med komfortabla 6–3

Första perioden

Kumla startar matchen med att skapa ett bra läge redan efter sex sekunder och med facit i hand var det en fingervisning om vart poängen skulle landa denna onsdagskväll. Skövde är ändå rätt pigga i inledningen av perioden och skapar en del skapliga lägen. Bland annat har Alexander Ternblad ett farligt avslut efter 2.40 och bara en liten stund därefter landar David Lundmark ett hårt skott i bröstplattan på Kumlas målvakt William Kias som dock inte släpper någon retur att bråka om den gången.

Men Kumla skapar också målchanser och har bland annat ett riktigt fint läge att göra 1–0 vid 7.40 när en Kumlaforward vackert rundar baksidan av målet och bara är millimeter från att lägga in pucken köksvägen. Kumlas ledningsmål kom istället efter 8.58. Skövde ligger i anfall när pucken landar hos Erik Karlsson som är rättvänd och skrinnar ganska lättvindigt ifrån Skövdebackarna och han gör inget misstag när han hamnar ensam med Hugo Fagerblom som för andra seriematchen i rad vaktar Skövdes kasse.

Kumla ökar på sin ledning till 2–0 efter ytterligare en minut och tjugo spelade sekunder. I ett anfall har Kumlaspelaren Daniel Lindberg pucken i ganska snäv vinkel till vänster om Skövdes mål och han är dessutom uppvaktad av en Skövdeförsvarare men lägger där en mycket fräck backhand mot mål som smiter in bakom en överraskad Hugo. Vid nästa avblåsning hamnar periodens power brake.

Skövde får en chans att reducera i powerplay vid 10.47 när Kumlas Eric Berglund åker ut för en tripping. Powerplayspelet innebär inte någon riktig het målchans för Skövdes del och med 17 sekunder kvar av powerplay åker Alexander Ternblad ut för en hakning.

Kumla behöver drygt en minut i powerplay innan de skickar in sitt tredje mål i perioden. En Kumlaspelare skickar in en isare för styrning och till vänster om Hugo står Kumlas Oscar Svanborg och får kanske lite lättvindigt sätta dit klubban och mycket snyggt styra pucken några centimeter över Hugos vänstra benskydd. Skövde tar där sin Time Out.

Skövde får ytterligare en utvisning i perioden då en irriterad Anton Blomberg åker ut på två minuter efter att ha sagt något mindre lämpligt till domaren. Skövde reder ut det numerära underläget. I slutsekunderna ska bara Kumla spela av perioden men när de backar hem i egen zon slarvar de lite. David Lundmark erövrar pucken som hittar till Anton Blomberg, Anton skickar pucken vidare till Kristoffer Söder som hittar tillbaka till David Lundmark som gör en mycket viktig reducering bara bråkdelen innan slutsignalen för perioden ljuder. Skövde kan därmed ta med sig lite energi in i periodpausen.

Skotten i första slutar 10–11 och Kumla har varit effektiva.

Andra perioden

Skövde kommer ut med bättre energi och skapar chanser. Efter 40 sekunder har Söder ett bra avslut och efter 52 sekunder åker Jesper Emanuelsson ikapp pucken bakom mål och skickar in den med en backhand snett bakåt och in framför mål där den andre av bröderna Lundmark, Anton aka. ”muttern” befinner sig på rätt ställe och redan efter 54 sekunder har Skövde kapat avståndet till bara ett baklängesmål, en kalasstart på period två.

Skövde fortsätter att jaga och får ett powerplay där de får till ett bra spel och Kumla har fullt upp att försvara sig. Ett skott från Kristoffer Söder träffar Kumlamålvaktens hjälm och motståndarna får en mycket välbehövlig avblåsning där de kan byta in nytt folk och med tanke på det tryck som hade varit i närmre två minuter där så hängde en Skövdekvittering i luften. Skövde fortsätter att trycka på men efter fyra och en halv minut av perioden får Carl Berglund chansen i en kontring och då lyser det helt plötsligt 4–2 på resultattavlan.

Perioden innehåller ytterligare varsin utvisning för vardera lagen. Kumla får en tvåa för sex på planen och Skövdes Simon Siwert får en tvåa för tripping. Vid femton spelade minuter kommer periodens power brake.

Med knappt fyra minuter kvar av perioden är det en kampsituation framför Kumlas avbytarbås. Lite symtomatiskt för matchen är det en Kumlaspelare som kommer ut med pucken, skrinnar in mot mitten av banan strax innanför blå och skjuter ett skott. Hugo motar skottet men när pucken studsar ut igen finns där ingen Skövdeförsvarare utan där dyker istället Kumlas Oscar Svanborg upp och gör sitt andra mål för kvällen när han rakar in returen förbi en överspelad Skövdemålvakt och uppförsbacken blir plötsligt väldigt brant för Skövdes del.

Skotten i perioden slutar 8–13 i Skövdefavör.

Tredje perioden

Skövde har bestämt sig för att ge det en ordentlig chans och i tredje perioden kommer de ut hårt även om Kumla är nära att göra sitt sjätte mål för kvällen vid en kontring där Hugo räddar avslutet men sånär tappar in pucken i mål i momentet efter.

Vid 2.46 spelade av perioden får Skövde med sig en kanske lite billig utvisning. SIK spelar där ett riktigt bra powerplay och skapar ett flertal bra chanser att reducera, bland annat har man en klockren i målramen. När Kumla precis blivit fulltaliga igen kommer dock Skövdes tredje mål för kvällen. Anton Blomberg har pucken strax innanför offensiv blå och skickar in den mot mål där David ”Bulten” Lundmark står och styr in pucken och han blir därmed tvåmålsskytt för kvällen.

Ännu en gång har Skövde fått vittring och jagar för ytterligare en reducering. Det mesta spelet förläggs i Kumlas zon som får inrikta sig på försvarsspel och gör det med den äran. Med tretton spelade minuter har Skövde ytterligare ett skott som klingar i ramvirket men trots ett flertal målchanser lyckas man inte forcera in ytterligare mål. Med ungefär två minuter kvar att spela av matchen plockar Skövde ut sin målvakt till fördel för en sjätte utespelare men det bär sig inte bättre än att Skövdeprodukten och tidigare Skövde IK spelaren Hampus Dahlqvist har lagt märke till den tomma målburen när han får pucken på bladet och distinkt skickar den över hela planen och in i den tomma målburen. 6–3 vid 18 spelade minuter i den tredje och naturligtvis är det i det ögonblicket definitivt godnatt jord.

Skotten i perioden slutar 6–15.

Matchsummering av Fredrik Ljunggren

-Jag tycker ändå att vi startar matchen ganska piggt med ett bättre passningsspel och bra fart men vi blir hårt straffade när vi inte får ut det vi vill av anfallsspelet. Det blir långa anfall utan att det blir avslut eller så där utan vi får backchecka lite och tappar lite folk. Jag tycker att 0–3 är ju såklart inte smickrande efter 15 minuter men det känns ändå lite som att det är siffror i överkant mot hur det har sett ut.

-Vi gör 3–1 i sista sekunden och då får vi energi och har något att bygga vidare på, en bra känsla inför nästa period och där tycker jag vi har en bra start på andra perioden också. Vi flyttar fram spelet och gör ett tidigt mål också. Sedan när 4–2 kommer tycker jag vi tappar lite konceptet igen och får en brant uppförsbacke när det blir fem också så klart.

-En sammanfattning av hela matchen är väl egentligen att Kumla vinner mer närkamper än oss och det är väl den stora grejen. De vinner mer närkamper och det känns som de får matchen precis dit de vill med spelvändningar och ett bra försvarsspel.

-Sur förlust, det är ingen munter stämning i bussen, det är ingen som är nöjd med det här. Man kan förlora på olika sätt, man kan förlora och vara nöjd med prestation och idag tycker jag vi har mer att ge och jag tycker inte att vi kommer upp till den nivån vi vill och då vinner man inte sådana här matcher.